Foie gras
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Foie gras

  Obrázek

Snad o žádném jídle se nikdy tolik nediskutovalo jako o ztučnělých husích játrech. Někdo je považuje za lahůdku, která nemá sobě rovného, jiný zase na vrchol týrání zvířat. Chcete se o foie gras dozvědět víc? Pokračujte ve čtení!

Když lékař pacientovi diagnostikuje ztučnělá játra, nevěstí to nic dobrého. Avšak když má ztučnělá játra kachna nebo husa, labužník už si mne ruce a těší se na pověstnou delikatesu. Ta má bohatou, krémovou, máslovou chuť, zcela odlišnou od chuti běžných drůbežích jater.

Výroba foie gras

Husy a kachny, které mají sloužit k produkci foie gras, jsou chovány a krmeny speciálním způsobem. Nejprve sice mohou spásat trávu, ale postupně jsou přivykány na potravu s vysokým obsahem škrobů. Je třeba dosáhnout přeměny normální tkáně jater na tkáň tukovou a až desetinásobnému zvětšení objemu jater. Proto musí v konečné fázi, která trvá 12 – 15 dní u kachen a 15 – 18 u hus, drůbež přijímat mnohonásobně více potravy, než skutečně potřebuje. To je zajištěno jednak tím, že je co nejvíce omezen pohyb zvířat (ptáci jsou často chováni v malých klecích), a jednak velmi výživným krmením, nejčastěji kukuřicí. Husy jsou krmeny třikrát denně, kachny dvakrát, a potrava je jim podávána trubicí přímo do volete nebo žaludku, protože by zvíře požadované množství samo od sebe nezkonzumovalo. Drůbež je tedy záměrně překrmována a její játra degenerují, stávají se nefunkčními – což ovšem není problém, protože je zvíře brzy zabito.

Ceněná tradice

Francouzi jsou na produkci foie gras pyšní a považují tuto kontroverzní pochoutku za své kulturní dědictví (je však dobré poznamenat, že foie gras produkovali již staří Egypťané před více než čtyřmi tisíci lety). Nicméně mnoho států Evropy i světa došlo k názoru, že chov hus a kachen k produkci ztučnělých drůbežích jater je nehumánní, a proto ho na svém území zakázala. Většina z těchto států však nezakazuje dovoz foie gras ze zahraničí, a tak je možné u nás koupit tučná játra z Francie, Belgie, Španělska, Maďarska a Bulharska. Kilo vyjde na 1000 – 1500 korun.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist