6 chutí pravé Itálie, které musíte poznat
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

6 chutí pravé Itálie, které musíte poznat

Obrázek Jedním z hlavních důvodů, proč navštívit Apeninský poloostrov, je právě italská kuchyně.

 

Kouzel italské kuchyně je několik. V prvé řadě jde o její jednoduchost. Italům stačí k dokonalému jídlu suroviny, které často spočítáte na prstech jedné ruky. Třeba těstoviny aglio e olio z chilli a česneku nebo populární špagety cacio e pepe ze sýru a pepře jsou toho krásným důkazem. Od jednoduchosti se odvíjí i rychlost. Nejvíce času zabere dostat vodu na těstoviny do bodu varu.

Dalším klíčem úspěchu je rozmanitost. Nemyslete si, že na dovolené v Itálii člověk ochutnává jen pizzy a těstoviny. Ve velkém do jídelníčku patří také mořské plody, šunky, sýry, rýže a na sluníčku vypěstovaná sladká rajčata. Navíc, co kraj, to odlišné recepty i ikonické pokrmy. V Alpách na severu země čekejte vydatná horská jídla, u Říma klasiku v podobě těstovin all’amatriciana, v Benátsku rizota a v Neapoli světoznámou pizzu Margherita. Co z toho vyplývá? Že se do Itálie můžete vracet nesčetněkrát a pokaždé ochutnáte něco nového. Italové jsou gurmáni a vaří z kvalitních přísad, tudíž se nikde nebudete mít zle. To nám věřte.

 

Už jsme vás přesvědčili o tom, kam na dovolenou? Pokud ano, nachystali jsme pro vás seznam jídel a nápojů, o které v Itálii nemůžete zůstat ochuzeni. Právě tyto delikatesy tvoří kulturu i bohatství země od severu až po jih.

 

Káva

Nedovedete si představit den bez kávy? Pak si s Italy budete rozumět. Většina způsobů její přípravy pochází právě z Apeninského poloostrova a na rozdíl od Česka, ať už si ji dáte na benzinové pumpě, v zapadlém snídaňovém baru či turistické oblasti, vždy ji připraví na vysoké úrovni.

 

Pokud byste si chtěli připravit pravou italskou kávu doma, budete potřebovat kvalitní kávovar.

 

Pizza

O Neapoli, kde pizza vznikla a odkud se rozšířila dál do světa, jsme se již zmiňovali. Její chutné varianty se však dočkáte po celé zemi. Zatímco pro oblast Kampánie je typické vláčné těsto s vysokými okraji plnými puchýřků, sicilská je hranatá a římská má tenký střed a lehčí těsto. Nevěšte hlavu, pokud lahůdka, kterou jste si v restauraci objednali, vypadá ochuzeně. Kvalita zde vítězí nad kvantitou. Už to, že se pro neapolskou pizzu San Marzano používá základ z rajčat pěstovaných na vulkanických svazích sopky Vesuv mluví za vše.

 

Sýry

Na severu země ochutnejte tvrdé vyzrálé sýry s výraznou vůní, ve středu ovčí a na jihu měkké, které často slouží jako přísada do salátů a těstovin. Určitě jste už slyšeli o parmazánu, mozzarelle nebo mascarpone. V italských obchodech však naleznete přes 500 druhů a značek. Bývají kořeněné, zrající v medu, plněné lanýži, šafránem, ořechy a velkým počtem dalších surovin.

 

 

 

Těstoviny

Ani v tomto případě se Italové nenechali zahanbit. Druhů těstovin jsou stovky a rozmanité tvary mají své opodstatnění. Penne se podává hlavně k hustým omáčkám a pestu, protože dutý vnitřek šťávu dobře drží. Dlouhé špagety nebo tagliatelle zase k řidším, se kterými se snadno promíchají. Farfalle ve tvaru motýlků se často přidávají do salátů, kde pokrm hezky zdobí.

 

Víno

Itálie má pro pěstování vína úžasné podmínky, a tak není divu, že je oceňované po celém světě. Jeho popíjení je zážitkem samo o sobě. Dokáže však i skvěle doladit oběd či večeři v italské restauraci. Za kraj vína se v Itálii považuje Toskánsko. Znalci však věnují velkou pozornost i oblasti Piemont na severu. Pokud vás zajímá, jak chutná víno považované za nejlepší v zemi, zapište si název AglianicodelVulture.

 

Zmrzliny

Jsou osvěžující, sladké a vyvolávají nadšení nejen v dětech, ale i dospělých. Předností „gelato“, tedy italské zmrzliny, je smetana či mléko, čerstvé ovoce a přírodní suroviny. Právě proto se snadno může stát, že ve výloze narazíte na druhy, které nemají výrazný odstín. Italské zmrzliny totiž nejsou přibarvované, což jen znovu potvrzuje kvalitu, za kterou si všichni v italské gastronomii stojí.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist