Trend ve zdobení dortů: Zrcadlová poleva
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Trend ve zdobení dortů: Zrcadlová poleva

Obrázek

Ať už jste nadšenými cukráři a doma pořád pečete nějaké dobroty, anebo si dortíky a zákusky raději objednáte v cukrárně, už jste se určitě setkali se zrcadlovou polevou. Těm nádherným dortům politým pestrobarevnou polevou, která odráží světlo a činí je neuvěřitelně fotogenickými, lze jen těžko odolat.

Když si objednáte dort se zrcadlovou polevou, vyjde vás dost draho. A jak by také ne, vyrobit ho musí být opravdu náročné, že? Omyl! Zrcadlovou polevu nemusíte shánět v cukrářských potřebách a utratit za ní spoustu peněz, doma ji vyrobíte překvapivě snadno. Namíchejte si vlastní kombinaci barev a polevou dort jednoduše přelijte, nic víc není třeba! K dokonalosti můžete využít formu na čokoládovou pěnu - mousse.

Korpus nechte zmrznout

Zrcadlovou polevu si vždy připravte čerstvou, není dobré ji už znovu rozehřívat. Než se tedy pustíte do její výroby, připravte si vše potřebné. To je hlavně dortový korpus, nejlepší je samozřejmě domácí, ale pokud nemáte moc času nebo máte strach, že ho pokazíte, můžete si koupit už hotový. Prodávají se také sypké dortové směsi, do nichž jen přimícháte vejce a mléko, vlijete do formy a šup s tím do trouby. Korpus může být v podstatě jakýkoliv – klasický piškot, čokoládové těsto, těsto na muffiny, na brownies… Výběr je čistě na vás. Totéž platí i pro krém, my doporučujeme máslový s pudinkem vaší oblíbené příchuti, vhodné je ale i mascarpone, tvarohový krém nebo třeba pařížská šlehačka.

Upečený a vychladlý korpus prořízneme a promažeme krémem, tím pomažeme i vršek a boky dortu. Krém uhladíme a dort dáme do mrazáku alespoň na 24 hodin, aby zcela zmrzl. Poleva se na dort nalévá zatepla, krém by se tedy za pokojové teploty po polití roztekl.

Recept na zrcadlovou polevu

  • 350 g bílé čokolády

  • 300 g krupicového cukru

  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka

  • 150 ml vody

  • 19 g práškové želatiny

  • 1 lžíce vanilkového extraktu

  • 1 zmražený dortový korpus s krémem

  • gelová potravinářská barviva

Želatinu rozmícháme ve studené vodě a necháme nabobtnat. Mezitím v hrnci smícháme kondenzované mléko s cukrem, směs přivedeme k varu, asi minutu na mírném plameni provaříme a potom sejmeme z plotny. Vmícháme nabobtnalou želatinu a vše přelijeme přes síto do mísy s nalámanou bílou čokoládou. Necháme 5 až 10 minut stát, aby měla čokoláda čas se rozpustit. Poté do polevy ponoříme tyčový mixér a promixujeme, aby vznikla stejnorodá směs. Mixér necháváme ponořený, aby se do polevy nedostaly vzduchové bubliny. Nyní přidáme potravinářské barvivo, množství se odvíjí od odstínu, kterého chcete dosáhnout. Pokud chcete mít dort vícebarevný, rozdělte si množství polevy do jednotlivých misek a obarvěte je zvlášť. Znovu opatrně promixujeme. Polevu necháme zchladnout na teplotu 33°C až 37°C, během chladnutí ji průběžně promícháváme, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Zmrzlý dort přemístíme na kovovou mřížku na pečivo a pod ni umístíme hlubší tác. Zrcadlovou polevu svrchu naléváme na dort, přebytečná poleva steče na tác a můžete ji využít na další dezerty. Pokud máme připraveno vícero barev polevy, naléváme jednu po druhé doprostřed dortu a nakonec stěrkou barvy opatrně promísíme, aby vznikly proužky. Pokud se nám vrstva polevy zdá příliš silná, můžeme ji stěrkou ztenčit. Polevu necháme asi čtvrt hodiny ztuhnout, poté hotový dort sejmeme z mřížky a dáme na několik hodin do lednice. I po ztuhnutí je poleva měkká a lepkavá, buďte na to připraveni. Dort s polevou ještě můžete dozdobit ovocem, čokoládovými hoblinkami, marcipánovými růžičkami nebo jiným cukrářským zdobením.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist