Neobvyklé bylinky u vás doma
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Neobvyklé bylinky u vás doma

Obrázek

Jste vášniví kuchaři a zároveň pěstitelé bylinek, ale klasické druhy jako bazalka, majoránka a petrželka vás již omrzely? Pokud pro svou zahrádku či balkon hledáte nové neokoukané rostlinky, které ám udělají spoustu parády a ještě k tomu vám poslouží v kuchyni, pak jistě oceníte náš výběr netradičních bylinek.

Pěstovat bylinky je zábava a doporučujeme to každému, kdo rád vaří a peče, protože co může být lepšího než domácí pokrm ochucený čerstvými, právě utrženými bylinkami? Po sezóně můžete bylinky nasušit a užívat si je tak i v zimě. Další výhodou doma pěstovaných bylinek je fakt, že přesně víte, v jakém prostředí rostly, jak jste se o ně starali a jakými přípravky je ošetřovali – můžete tak snadno mít bylinky v bio kvalitě. Pokud se rozhodnete vedle těch běžných pěstovat i některé méně obvyklé, otevřete si dveře k novým chutím a receptům z různých koutů zeměkoule, protože řada z těchto bylinek je v obchodech jen těžko k sehnání, anebo jsou velmi drahé.

Perila

Pokud se zajímáte o asijskou kuchyni, pak perilu jistě znáte. V gastronomii se používá perila zelená, využívaná zejména v čínské a indické kuchyni a medicíně, a perila křovitá, která má svrchu zelené listy a zespodu temně fialové a je hojně využívaná ve vietnamské kuchyni. Jsou to jednoleté bylinky vzhledem připomínající naši kopřivu, avšak požahání se u nich bát nemusíte. Na pěstování jsou nenáročné, vyhovuje jim slunné nebo polostinné stanoviště. Listy se sbírají v průběhu celého roku a přidávají se zejména čerstvé do nejrůznějších asijských pokrmů, můžete je ale použít i do vývaru například na pho.

Klitorie ternatská

Klitorie je nádherná popínavá kytička z čeledi bobovitých (jako třeba hrách, fazol nebo podzemnice olejná), která pochází z jižní Asie. Anglicky se jí říká butterfly pea flower – motýlí hrášek. Je zvyklá na teplé podnebí, a proto v našich podmínkách nepřezimuje, pokud ji ale budete pěstovat v květináči a na zimu ji vždy přenesete do domu, bude vám dělat radost po celý rok. Z klitorie se v gastronomie používají její sytě modré květy, a to nejen k dochucení, ale především jako barvivo. Nálev z květů klitorie má výrazně modrou barvu a popíjí se jako čaj, vyznačující se antistresovými účinky, anebo se v něm vaří suroviny, jako např. rýže – získají tím zajímavou modrou barvu. Když kvítky usušíte a rozemelete, můžete je využít jako přírodní práškové barvivo třeba do dortových krémů. A v neposlední řadě se klitorie hodí k dekorování dezertů a chlazených nápojů.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist