Sklizeň jahod: Jaké vlastnosti mají a proč je jíst pravidelně?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Sklizeň jahod: Jaké vlastnosti mají a proč je jíst pravidelně?

Obrázek

Jahody jsou oblíbené sezónní ovoce s hydratačními vlastnostmi. Můžete je jíst syrové, přidávat do smoothies nebo dělat výborné jahodové dorty. Jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu C, který jako silný antioxidant chrání buňky před volnými kyslíkovými radikály a zpomaluje proces stárnutí pokožky. Jahodová sezóna již začala. Podívejte se, jaké vlastnosti mají jahody a proč byste je měli jíst pravidelně.

Jahody mají cenné nutriční vlastnosti. Kolik kalorií mají jahody?

Sezóna jahod začíná v květnu a trvá do konce června, za příznivého počasí i do července. Toto sezónní ovoce láká mnoho lidí svou chutí a vůní. Jahody jsou nízkokalorické, protože obsahují pouze 33 kcal ve 100g porci. Dále tam najdeme 0,67 g bílkovin, 7,68 g sacharidů, 2 g vlákniny a stopové množství tuku - 0,3 g. Přestože jahody obsahují značné množství cukru (4,89 g na 100 g), jejich glykemický index je nízký, pouze 25. Díky tomu je pro lidi s cukrovkou nebo inzulínovou rezistencí bezpečné konzumovat mírné množství tohoto ovoce.

Co připravit z jahod?

Jahodový cheesecake bez pečení

Ingredience:
• 2 šálky omytých a oloupaných jahod
• 1/2 šálku smetanového sýra
• 1/2 šálku bílého jogurtu
• 3/4 šálku smetany 30%
• 1 1/2 lžíce citronové šťávy
• 6 1/2 lžíce moučkového cukru
• 2 lžičky želatiny
• 3/4 šálku mletých sušenek
• 2 lžíce rozpuštěného másla
• 1 ks Jahodové želé

Způsob přípravy:

1. 1/3 jahod nakrájejte na 4 díly. Zbytek jahod rozkrojte napůl. Jahody nakrájené na 4 části dáme do mísy a přidáme k nim 4 lžíce moučkového cukru a 1/2 lžíce citronové šťávy. Vložte misku do mikrovlnné trouby na 3 minuty.

2. Do mísy dáme tvarohový krém, bílý jogurt, 30% smetanu, 1 lžíci citronové šťávy, 2,5 lžíce moučkového cukru a želatinu. Dobře promíchejte. Poté přidejte jahodovou směs a znovu promíchejte.

3. Mleté sušenky a rozpuštěné máslo smícháme dohromady a nalijeme do kulaté formy. Vršek uhladíme a obsah misky vylijeme. Vložte formu na pečení do chladničky, dokud neztuhne. Na cheesecake položte jahody, které zbyly stranou a poté je zalijte želé. Dejte do lednice, dokud se želé nespojí. Když je želé ztuhlé, vyndejte plech z lednice a nakrájejte cheesecake na kousky. Kdo má rád, může navrch posypat moučkovým cukrem.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist