Proč jíst borůvky?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Proč jíst borůvky?

Obrázek

Borůvky jsou zdrojem cenných vitamínů a také sloučenin, které přispívají ke zlepšení krevního oběhu v dolních končetinách a posílení cév. Kromě toho má tato rostlina baktericidní, protizánětlivý a adstringentní účinek.

Vlastnosti borůvek

Borůvky (známé také jako borůvky - Vaccinium myrtillus) snižují hladinu triglyceridů, cholesterolu a cukru v krvi. Zajímavým účinkem této rostliny je její vliv na snížení zrakových neduhů a neduhů jako je slepota a krátkozrakost. Jako bylinná surovina z borůvčí se používají zralé plody a listy, které lze sklízet brzy na jaře nebo koncem léta. Obě suroviny obsahují biologicky aktivní sloučeniny, jako jsou: katechinové třísloviny (sušené ovoce nad 7 %, listy cca 6 %), organické kyseliny (7 % sušeného ovoce obsahuje kyselinu jablečnou, citrónovou a jantarovou), minerální soli (listy jsou bohaté na sloučeniny manganu). Sušené ovoce navíc obsahuje: antokyanové pigmenty, pektiny, karotenoidy, cukry (20-30%) a vitamíny (vitamíny B, C, D, P, PP). Na druhé straně listy obsahují: polyfenolové kyseliny, triterpeny, antokyany a cukry. Hlavní použití borůvky je ke zmírnění průjmových onemocnění. Třísloviny, které obsahují, mají protizánětlivé, baktericidní, adstringentní a zácpové vlastnosti.

Borůvky v kuchyni

Jedním z nejznámějších způsobů zpracování bobulí je výroba šťávy. K jeho přípravě budete potřebovat: dva litry borůvek, litr vody a cukr (asi 2-3 sklenice). Bobule musí být nejprve omyty a vloženy do cukrové vody. Vše zahřívejte v hrnci, dokud se ovoce nerozpustí. Šťávu je třeba přecedit, nalít do lahví a pasterizovat při 80 stupních C po dobu 30 minut. Nezapomeňte ani na výborné borůvkové koláče nebo třeba chutné chutney. Gurmáni masitých pokrmů mohou z borůvek připravit chutney. Na jeho výrobu budete potřebovat: 2-3 hrnky borůvek, 1/2 kg kyselých jablek, 1/4 kg cibule, 1/4 kg cukru, 3/4 hrnku octa (nejlépe 65%) a špetku soli, svazek máty a koření (koriandr, chilli a zázvor). Do vroucí vody přidejte bobule a zbytek ingrediencí a počkejte, až omáčka zhoustne.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist