Ledový čaj a káva
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Ledový čaj a káva

Obrázek

Léto už nám dává pociťovat svou přítomnost, a v horkých dnech se každý jistě rád zchladí. Někdo si rád dá točenou zmrzlinu, jiný zvolí ledovou tříšť a někdo zase nedá dopustit na ledovou kávu nebo ledový čaj. Na přípravu zmrzliny a tříště v domácích podmínkách potřebujete speciální vybavení, zato ledový čaj a kávu si může snadno připravit úplně každý.

Nejobvyklejší způsob domácí výroby ledového čaje a ledové kávy je následující: čaj/kávu zalít horkou vodou, nechat zchladnout na pokojovou teplotu, dolít vodou, dochutit a dát chladit do lednice. Není na tom nic složitého, je to ale trochu zdlouhavé a vyžaduje to váš čas. Naštěstí existuje i jednodušší způsob, díky němuž vám výroba poctivé ledové kávy a ledového čaje zabere jen asi dvě minuty.

Obrázek

Ledový čaj

Ledový čaj se dnes již běžně prodává v PET lahvích, na výběr je mnoho příchutí a vybrat si můžete i velikost lahve. Když si ale přečtete složení, možná vám to váš oblíbený nápoj znechutí. Průmyslově vyráběné ledové čaje obsahují konzervanty a velké množství přidaného cukru, navíc bývají předražené. Mnohem lepší je vyrobit si čaj domácí, zvolit si druh, jaký máte rádi, a dochutit ho dle libosti.

Jaký čaj použít

K přípravě ledového čaje můžete použít jakýkoliv čaj! Klasikou je černý a zelený čaj, skvěle chutná i bílý a žlutý, oolong a další druhy. A vlastně to ani nemusí být pravý čaj – použít můžete také ovocný nebo bylinkový čaj, rooibos, maté nebo lapacho. Vhodné jsou jak sáčkové čaje, tak i sypané. Doporučujeme ale používat spíše levnější čaje, dochucením by se totiž delikátní chuť výběrových čajů znehodnotila.

Čím čaj dochutit

Ledový čaj můžete pít neochucený, anebo ho dochutit a osladit. K oslazení používejte med, bylinkové a ovocné sirupy, melasu a další „zdravější“ druhy sladidel. Některé čaj i ochutí, jiné, jako třeba kukuřičný nebo rýžový sirup, jen osladí. Čaj můžete dále dochucovat citronovou, pomerančovou nebo jinou ovocnou šťávou.

Recept na ledový čaj

  • 5 sáčků nebo 5 lžiček čaje

  • 1 l vody

  • sirup a ovocná šťáva dle chuti

Džbán nebo skleněnou lahev naplníme litrem studené vody, do vody vložíme sáčky s čajem nebo odměřený sypaný čaj v čajovém sítku či plátěném pytlíčku. Nádobu uzavřeme nebo zakryjeme, aby do ní nepadal prach, a umístíme na kuchyňskou linku. Necháme stát přes noc nebo alespoň 4 hodiny, poté čajové sáčky/sypaný čaj vyjmeme, nápoj ochutíme sirupem a ovocnou šťávou. Nyní můžeme ledový čaj dát chladit do lednice, anebo ho rovnou podávat.

TIP: Čaj můžete nechat vyluhovat i přímo v lednici, počítejte ale s delší dobou přípravy, bude to trvat alespoň 8 hodin. Další možností, jak podávat čaj opravdu ledový, je snížit množství vody na 800 ml, nechat čaj vyluhovat při pokojové teplotě a podávat ho s kostkami ledu.

Obrázek

Ledová káva

Ledovou kávu mnozí znají pod označením frappé, a takto nazvanou ji naleznete i na nápojových lístcích kaváren a cukráren. Někde ledovou kávu připravují tak, že horkou, právě uvařenou kávu nalijí do sklenic s ledovou vodou, ledem a zmrzlinou. My si ale připravíme kávu zastudena, a to hned dvěma způsoby.

Jakou kávu použít

K přípravě ledové kávy můžete použít mletou i instantní kávu, postup se ale trochu liší. Stejně jako u čaje volte spíše obyčejnější kávu, tu výběrovou si raději vychutnejte horkou a neochucenou.

Jak ledovou kávu dochutit

K ledové kávě patří zmrzlina! Nejvíce se hodí vanilková, skvělá je také čokoládová, karamelová nebo oříšková, naopak ovocné příchutě příliš nedoporučujeme. Kávu můžete též ochutit mlékem (kravským, kozím nebo i rostlinným), karamelovým, oříškovým, čokoládovým nebo mandlovým sirupem nebo likérem. Navrch se sluší umístit kopeček šlehačky, nejlépe doma ušlehané. Pokud máte rádi kávu sladší, můžete si ji samozřejmě přisladit cukrem, třeba třtinovým.

Recept na ledovou kávu – z mleté kávy

  • 10 lžic mleté kávy

  • 1 l vody

  • sirup dle chuti

Mletou kávu (nejlépe čerstvě namletá zrnka) nasypeme do sklenice nebo džbánu, zalijeme litrem studené vody, přikryjeme a necháme vyluhovat. Doba luhování se může pohybovat od 12 do 48 hodin, podle našich možností. Poté kávu přecedíme přes plátýnko a dochutíme sirupem, podáváme se zmrzlinou, šlehačkou a kostkami ledu.

TIP: Kdo si chce ušetřit práci, může mletou kávu nasypat do plátěného sáčku, a ten pak vložit do vody.

Recept na ledovou kávu – z instantní kávy

  • 2 lžičky instantní kávy

  • 1 lžička cukru (nebo dle chuti)

  • 300 ml vody

  • 50 ml mléka

  • 1 lžíce zmrzliny

  • 1 lžíce šlehačky

  • sirup dle chuti

  • kostky ledu

Do sklenice nasypeme cukr a instantní kávu, přilijeme trochu vody (asi 50 ml) a vyšleháme malým ručním mixérem nebo pěnovačem na mléko do pěny. Přilijeme mléko a sirup, vhodíme pár kostek ledu a lžíci zmrzliny. Dolijeme vodou kousek pod okraj sklenice a navrch dáme lžíci šlehačky. Podáváme s brčkem.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist