Jak sestavit praktickou kuchyňskou linku, aby se vám v ní vařilo co nejlépe?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jak sestavit praktickou kuchyňskou linku, aby se vám v ní vařilo co nejlépe?

Obrázek

Pořizujete si novou kuchyňskou linku? Spíše než na jejím vzhledu a velikosti záleží na tom, jak ji sestavíte. Kuchyňská linka by totiž měla být členěná do několika zón, které zajistí, že vám vaření půjde skutečně od ruky. Jak tedy při zařizování nové kuchyně postupovat?

Správně sestavená kuchyňská linka vám šetří čas 

Abyste v kuchyni netrávili zbytečně mnoho času, je vhodné kuchyňskou linku rozčlenit do jednotlivých zón, které přípravu jídla usnadní a zrychlí. Vaření je totiž proces, který se skládá z několika po sobě jdoucích fází. Možná překvapivě přitom začíná už vaším příchodem z nákupu, kdy pořízené suroviny třídíte a ukládáte do skříněk či lednice. Před samotným vařením vybrané potraviny čistíte, následně je vaříte a nakonec servírujete. 

Kuchyňskou linku sestavujte zleva 

Ideální kuchyňská linka vám poskytne dostatek prostoru pro každou z těchto fází. Aby na sebe plynule navazovaly, kuchyňskou linku sestavujte zleva a přizpůsobujte ji konkrétnímu procesu. Jak bude správně sestavená kuchyňská linka vypadat?

Obrázek

Respektujte základní kuchyňské zóny

  • Potravinová zóna v levé části kuchyňské linky by se měly nacházet praktické skříňky na uchovávání trvanlivých potravin. Součástí této zóny by měla být také lednice, do které ukládáte chlazené výrobky. Veškeré suroviny na vaření tak máte hned po ruce. 

  • Úložná zóna slouží pro umístění nádobí, jako jsou talíře, skleničky a hrnky. 

  • Mycí zóna ústředním bodem je dřez a také myčka nádobí. Dřezové skříňky využijte k umístění čistících prostředků a koše na odpadky. 

  • Přípravná zóna vyčleňte si na ni dostatečný prostor (alespoň 90 centimetrů) a pod pracovní desku umístěte praktickou skříňku se šuplíky na příbory a další potřeby na přípravu jídla a vaření. 

  • Zóna vaření primárně se v ní nachází sporák a trouba, nezapomeňte ale ani na úložné prostory pro hrnce nebo zapékací misky. V prostorných kuchyních se může varná zóna přesunout na kuchyňský ostrůvek. 

Do L nebo ostrůvek?

Tvar a velikost kuchyňské linky se odvíjí od prostoru, který vám místnost poskytuje. Pokud si to můžete dovolit, veďte kuchyňskou linku podél dvou stěn ve tvaru písmene L nebo si nechte zhotovit kuchyňský ostrůvek. Při přípravě jídel vám každý centimetr navíc přijde vhod. Jestliže se ale musíte spokojit s menší kuchyní, nezoufejte. Důležité je zachovat posloupnost hlavních tří kuchyňských zón mycí, přípravné a varné. 

Úložný prostor nepodceňte

Při výběru kuchyňských skříněk myslete na to, že úložného prostoru není nikdy dost, a v kuchyni to platí obzvlášť. Kromě nádobí, příborů a hrnců na vaření totiž budete muset najít místo i pro nejrůznější spotřebiče, které by vám na pracovní desce zbytečně překážely. Zohledněte také umístění spotřebičů, jako je sporák, trouba nebo myčka.

Praktická pracovní deska

Správně zvolená výška pracovní plochy by měla sahat 5 až 10 centimetrů pod váš ohnutý loket tak na ni pohodlně dosáhnete a zároveň se nad ní nebudete hrbit. Z hlediska odolnosti i estetiky jsou nejvhodnější tvrdé materiály, jako je žula nebo mramor, které jsou extrémně odolné a navíc na nich není patrné kdejaké zašpinění. 

Prakticky sestavená kuchyň vám při vaření ušetří značné množství času, tak na nic nečekejte a inspirujte se těmi nejlépe hodnocenými kuchyňskými linkami na Heurece. Porovnejte mezi sebou nabídky několika e-shopů a vyberte si kuchyňskou linku, která přesně splňuje vaše požadavky. 

Obrázek


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist