Poznejte tříkrálové menu našich babiček
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Poznejte tříkrálové menu našich babiček

Obrázek

6. ledna je svátek Tří králů. V České republice je to běžný pracovní den, zatímco například v Polsku, Španělsku, Itálii, Švýcarsku, Řecku, Chorvatsku, Finsku je v tento den volno. Děti se po Vánocích vracejí do škol, obchody jsou otevřené. Přesto si tento den můžete užít slavnostně. Seznamte se s tříkrálovým menu našich babiček.

Historie Tří králů

  1. ledna církev slaví Zjevení Páně, tradičně známé jako Zjevení Páně. Na východě byl známý již ve 3. století, o sto let později se objevil i na Západě, kde se stal svátkem Zjevení Páně. Podle evangelia sv. Matouš, za vlády krále Heroda v Judeji, do Betléma - Ježíšova rodiště - přišli mudrci (tři králové) z východu, protože proroci předpověděli, že se narodil židovský král. Našli Ježíše ve stáji, klaněli se mu a obětovali dary. Kašpar nabízel kadidlo – symbol božství, Melichar – zlato, symbol královské moci, a Baltazar – myrhu, oznámení o mučednické smrti Krista. První křesťané slavili Vánoce právě v tento den. Teprve koncem 4. století byly do liturgie Univerzální církve zavedeny dvě samostatné slavnosti: Vánoce – 25. prosince a Zjevení Páně – Epiphany – 6. ledna. Uzavírá cyklus náboženských oslav – sváteční cyklus Vánoc. Je to jeden z nejstarších svátků v křesťanství.

Tříkrálové menu

Brynzová polévka

Tato velmi jednoduchá polévka je zároveň velmi chutná. Do mísy rozdrobte 30 dkg brynzy, zalijte jí jedním litrem teplého vývaru z kostí nebo zeleniny, přidejte lžíci osmažené cibulky, kmín a špetku soli. Nechte 5 minut odstát a podávejte.

Játra po neapolsku

Na 1/2 kg drůběžích jater počítejte 1/4 kg na proužky nakrájené cibule a dvě drobně nasekané lžíce zelené petrželky. Cibuli a petrželku osmažte na oleji dozlatova, poté přidejte  játra nakrájená na 1/2 cm plátky a několik minut poduste, dokud nezhnědnou. Osolte, přidejte rajská jablíčka nebo rajský protlak, 1 bobkový list a nechejte půl hodiny dusit, podlévejte horkou vodou. Podávejte s dušenou rýží.

Londýnské řezy

21 dkg mouky, 14 dkg másla, 7 dkg cukru, 3 žloutky - udělejte těsto, rozválejte a dejte na plech na pečení s vyšším okrajem a upečte. Upečený vychladlý korpus se potře meruňkovou zavařeninou a krémem a dá se ještě zapéct. Krém připravte: ze 3 bílků sníh, 21 dkg cukru a 20 dkg ořechů.



 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist