Kozí mléko
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Kozí mléko

Obrázek

To, že jsou mléčné výrobky zdravé, nám říkají už ve školce. Samozřejmě víme, že ne všechny mléčné výrobky jsou stejně zdravé, že například ochucené jogurty jsou plné cukru, škrobů a barviv a že přehánět bychom to neměli ani se šlehačkou. Málokdo ale ví, že různě zdravé jsou i výrobky z mléka pocházejícího z různých druhů zvířat.

Za obecně nejzdravější druh mléka, které u nás můžete koupit, je považováno mléko kozí. Možná vás to překvapí, ale oproti kravskému je kozí mléko pro naše tělo skutečně prospěšnější, a to hned z několika důvodů. Pokud jste se tedy doposud kozímu mléku a mléčným výrobkům vyhýbali, možná je načase své stanovisko přehodnotit.

 

Vhodné i pro alergiky

 

V naší populaci jsou poměrně rozšířené alergie na kravské mléko, projevující se bolestmi břicha, migrénami, astmatem apod. Alergičtí můžete být na dvě různé látky, které jsou v mléce obsaženy – na mléčný cukr, laktózu, což je častější (udává se, že intolerancí laktózy trpí až 20 % Čechů), anebo na mléčnou bílkovinu, kasein. Kozí mléko obsahuje asi o 10 % méně laktózy než mléko kravské, určité množství této látky v něm ale přesto je, a tak bohužel rovněž není vhodné ke konzumaci alergiky. Pokud se u vás alergie projevuje jen mírně, můžete kozí mléko vyzkoušet, raději to ale předem konzultujte s lékařem. Vhodnější než prosté mléko jsou zakysané mléčné výrobky, jako je kefír nebo jogurt, kde je vlivem fermentace obsah laktózy snížený.
Pokud ale nemůžete pít kravské mléko kvůli alergii na kasein, máte velkou šanci, že kozí mléko pro vás bude vhodnou alternativou. Kasein je látka tvořená čtyřmi frakcemi, přičemž většina alergiků má intoleranci frakce αs1. Tu kozí mléko téměř neobsahuje a díky tomu až 80 % alergiků na kasein může kozí mléko bez problémů konzumovat.

 

Skoro jako od maminky

 

Ze všech dostupných mlék je právě to kozí svou strukturou a složením nejvíce podobá lidskému mateřskému mléku. V posledních letech se z něj proto hojně vyrábějí náhradní kojenecká mléka a výživy. Na rozdíl od kravského mléka se z mléka kozího samovolně nevyděluje smetana, takže není potřeba ho homogenizovat. Je to dáno tím, že tuk se v kozím mléce vyskytuje ve formě drobounkých částeček, díky čemuž je toto mléko také lépe stravitelné.

Obrázek

 

Přírodní produkt

 

Trh s mlékem a mléčnými výrobky v drtivé míře ovládají kravské produkty, a to především z ekonomických důvodů – kráva vyprodukuje asi pětkrát více mléka než koza a při menším počtu zvířat je také snadnější se o ně postarat a podojit je. Kozy se tedy chovají spíše na malých a středních farmách, kde mívají mnohem lepší životní standard než většina krav (samozřejmě máme na mysli ty z velkochovů, krávy na menších farmách a v ekologickém zemědělství si žijí o dost lépe a na jejich mléce je to poznat). Kozy se pasou na loukách, kde na rozdíl od krav spásají také byliny, nejen trávu, a jejich mléko je tedy obohaceno o zdraví prospěšné látky z těchto rostlin. Kozy jsou rovněž méně náchylné k různým onemocněním, a tak jim většinou nebývají podávány léky, které by se potom dostaly i do mléka. Obecně tedy lze říct, že kozí mléko je čistý přírodní produkt prospěšný pro naše zdraví.

 

Výrobky z kozího mléka

 

V běžných marketových řetězcích bývá nabídka kozích produktů značně omezená, většinou se jedná jen o čerstvý kozí sýr a čerstvé mléko, případně jogurt. Pokud si ale ve svém okolí najdete šikovného farmáře, uvidíte, že z kozího mléka se dá vyrobit vlastně skoro vše, co z kravského – ochutnat můžete kozí žervé nebo ricottu, tvrdé sýry typu ementál, plísňové sýry typu hermelín nebo sýr tylžský. Vyhlášenou lahůdkou je kyperský sýr halloumi, který se tradičně připravuje ze směsi kozího a ovčího sýra, ale skvělý je i jednodruhový. Ani při vysokých teplotých se neroztéká, a tak je ideální na grilování a opékání na pánvi. Pokud chcete prospět svému mikrobiomu, vyzkoušejte kozí kefír, ideálně bez příchuti.


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist