Skladování potravin? Raději ve skle než v plastu. Ukážeme vám proč
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Skladování potravin? Raději ve skle než v plastu. Ukážeme vám proč

Obrázek

Hromadí se vám doma přebytečné zavařovačky a nevíte, co s nimi? Použijte je na uskladnění potravin! Sice jsou křehčí než plastové nádoby, ale zároveň s sebou přinášejí plno výhod, včetně zdravotní nezávadnosti!


Přestože je sklo tradičním přírodním materiálem bez příměsi jedovatých látek, bylo při skladování potravin (nejen v domácnostech) poměrně rychle vytlačeno plasty. Proč? Důvodem je pohodlí. Nic jiného než pohodlí. Jenže právě za tohle pohodlí platíme pro mnohé překvapivě vysokou cenu. Ukážeme vám, v čem je sklo lepší než plast a proč byste sklo měli ve skladování potravin upřednostňovat.

Plasty jsou lehčí a hned tak se nerozbijí

Ano, tohle je neoddiskutovatelná výhoda plastů. Jsou výrazně lehčí než sklo. A mohou vám spadnout dokonce i na dlažbu, a přitom se (většinou) nerozbijí. Ale to je oproti sklu vše, co se výhod týká. Pak už si můžeme jmenovat jedině nevýhody. A ty největší jsou u zdravotního působení na náš organismus, o ekologických dopadech platů ani nemluvě.

Možná teď namítáte, že existují i natolik vylepšené plasty, že zůstanou tvárné i při hlubokém zmrazení, nebo se do nich dá vlít téměř vroucí pokrm, a to právě i do plastů, které jste před chvílí vytáhli z mrazáku.

Průšvih je, že povrchovou strukturu tohoto materiálu si doma nikdy nedokážete zobrazit. A k jejímu porušení může dojít kdykoliv. Níže si povíme, co to pak pro nás znamená. A mimochodem, i sklo už lidé dokáží vyrobit tak, aby zvládlo extrémní výkyvy teplot!

Sklo se dá recyklovat mnohokrát za sebou, dokonale tak splňuje definici materiálu pro cirkulární hospodářství

Nejprve zahrajme na ekologickou strunu. Sklo je materiálem, jehož recyklace je možná opakovaně, téměř donekonečna. U plastu tohohle stavu zatím nedosahujeme - a asi jen tak nedosáhneme. Zejména v potravinářství. Proč? Jakmile se totiž plast dostane do styku s mastnotou (oleje, živočišné tuky), už je znehodnocen, a do recyklace se vzít nedá, mastnotu z plastu nelze smýt, neboť se s ní propojí na materiálové úrovni.

Na rozdíl od plastu se sklo dá kdykoliv důkladně omýt tak, aby bylo možné jej znovu roztavit a znovu z něj vyrobit třeba dózu na potraviny. Tohoto faktu už jsou si vědomi i obchodníci, a tak se do cenových akcí stále častěji dostávají například skleněné dózy na potraviny. Najdete je třeba v Penny letáku - čtvrtečníku, ale i v jiných online letácích prodejen s potravinami a domácími potřebami.

Ze skla se neuvolňují jedy

Nespornou výhodou skla je fakt, že se z něj neuvolňují jedy. Ano, chápete správně: tohle znamená, že z plastů se do potravin jedy uvolňovat mohou. Z nových sice nikoliv, ale jakmile plastový obal používáte delší dobu, projde několika mycími cykly v myčce, ohřívacími cykly v mikrovlnné troubě nebo jej poškrábete, pak ochranná horní vrstva, která slibuje zdravotní nezávadnost, už není celistvá. Plast tímto ztrácí svou zdravotní nezávadnost, a je potřeba se jej zbavit.

Jistě jste si všimli upozornění výrobce, že jakmile je například na plastové kojenecké lahvi patrné poškození, máte ji ihned zlikvidovat a vyměnit za novou. Důvodem tu není jen touha výrobce zvýšit prodeje - ale i jeho moc dobré vědomí si faktu, že jakmile je povrchová vrstva plastu poškozena, může dojít k úniku nezdravých látek do okolí - zde do nápojů.

Velmi nestabilní jsou například PET lahve. Jakmile je necháte na teplejším místě, na které dokonce svítí slunce - třeba sedadlo auta nebo výloha obchodu, začnou se z nich uvolňovat těkavé jedovaté látky. Tu chuťově většinou necítíme. Uvolňují se tím více, čím kyselejší nápoj je. Nejhůře proto dopadají ovocné šťávy a džusy v plastovém obalu. Citlivější jedinci změnu chuti poznají.

Ze skla vám nic nenačichne

Plasty si často drží aroma předchozích v nich skladovaných potravin. Takže do plastové misky, v níž jste měli nějakou dobu česnek, nemůžete ihned po umytí dát zákusky. Leda by byly slané a česnekové aroma jim nevadilo. U skla se vám tohle nestane, sklo nikdy nenačichne, navíc se dá snadno a rychle vymýt, dokonce i od mastnoty.

Plasty velmi rychle degradují

Zkuste někdy používat dlouhodoběji jednu plastovou a jednu skleněnou lahev na čistou vodu. Co zjistíte? Že ta plastová se poměrně brzo opotřebuje. A skleněná bude i roky neposkvrněná. I přes fakt, že jste do plastu dávali jen docela neutrální pitnou vodu, je plast brzy poškozen, materiál prostě degraduje. Holt, jde o organickou záležitost, která vykazuje vysoký stupeň chemické reaktivity s okolím. Naproti tomu je sklo vlastně inertním materiálem.

Stálobarevnost skla umožňuje skladovat i potraviny citlivé na UV záření

Sklo se dá jakkoliv zbarvit. Pokud jej zabarvíme tmavě - typicky hnědou nebo zelenou, zabrání UV záření, resp. světlu jako takovému, aby vnikalo dovnitř a způsobovalo reakce uskladněného obsahu. I proto jsou lahve na pivo tmavé - aby pivo udržely co nejčerstvější a nejchutnější.

O skladování můžete přemýšlet i úplně jinak

Připravili jsme pro vás článek s tipy na skladování jednotlivých typů potravin. Až jej budete číst a promýšlet si, jak a co a kam uskladníte, vždy pamatujte na sklo jako nejlepší přírodní materiál, který dokáže potraviny udržet zcela chráněné před vlivy okolí. Dlouhodobě a kvalitně.

A možná zatím ještě nevíte, že i povoskované plátno nebo kompostovatelné svačinové sáčky dokáží při skladování nebo přenosu potravin odvést skvělou službu. Přitom vás nepřiotráví a ani nezatíží prostředí. Podívejte se na 9 tipů na skladování potravin bez zbytečného plastu.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist