I klouby chtějí péči a výživu
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

I klouby chtějí péči a výživu


Obrázek

Pohyb se stává čím dál náročnější, chůze do schodů začíná být problém stejně jako vstát ráno z postele? Omlouváte to věkem, ale příčina může být jinde. V nejčastějším onemocnění pohybového aparátu, které trápí asi 12 procent dospělé populace, bez ohledu na pohlaví, často i datum narození.

Artróza je degenerativní nezánětlivé onemocnění, které může zasáhnout jakýkoliv kloub v těle. Nejčastěji velké nosné klouby: kolena, kyčle, ale může se objevit v drobných kloubech ruky či meziobratlových ploténkách páteře. Artrózu můžeme dělit na primární a sekundární. Důvody, proč tolik lidí trápí, nejsou úplně jasné. U primární může hrát roli dědičnost, obezita a nadměrné jednostranné zatěžování některých kloubů u těžce pracujících nebo u sportovců. Sekundární artróza je následkem úrazů, některých metabolických nemocí (třeba cukrovky), zánětlivých onemocnění kloubů, krvácení do kloubů, vývojové vady kloubů či některým mechanickým poškozením jako jsou nestejné délky končetin.

Co artróza dělá s klouby?
Dochází k opotřebovávání chrupavky, která kryje povrch kloubů. Ta se tenčí, ztrácí pevnost i pružnost. Na povrchu vznikají trhlinky a kvůli nim už není tento obal kloubu hladký a dochází ke zvýšenému tření při pohybu. Na kostech kloubu se postupně tvoří kostní výrůstky a ty dráždí nervové pleteně. Výsledkem je bolest. Nejdřív startovací, tedy po ránu, když je kloub ztuhlý a bolí i obyčejný pohyb při vstávání z postele, ale během dne bolest při pohybu odezní. Spolu s horšícím se stavem chrupavky se bolest hlásí i v klidu, v noci a nemocný má obtíže s pohybem, kulhá. Artróza má čtyři stádia nemoci, kdy se postupně z malých kostěných výrůstků stávají výrůstky, které jsou zřetelné, přibývá jich a zužuje se kloubní štěrbina, která byla vyplněná tekutinou a umožňovala pohyb končetiny. V nejtěžším čtvrtém stádiu už štěrbina zanikla a kloub se stává nepohyblivý.

Co s tím? Léky, pohyb i bylinky
Jako u většiny nemocí i zde platí: čím dřív se artróza odhalí, tím lépe se nemoc zvládá. Lékař provede základní vyšetření, odběry krve, rentgen, případně magnetickou rezonanci, sonografii. Po stanovení diagnózy je důležité, v jakém stádiu se nemoc nachází. Obvykle se léčba zahajuje pohybovou terapií. Fyzioterapeuti doporučí přesné cviky, které kloubům prospívají a pomáhají pohybový aparát udržet v kondici do té míry, aby nemocný byl soběstačný a mohl se hýbat. Jako doplňková terapie pomáhá magnetoterapie, elektroterapie či hydroterapie. Ke snižování bolestí se doporučuje akupunktura a ultrazvuk. Pokud již nestačí cvičení a rehabilitace, přichází na řadu farmakoterapie. Na bolesti lékové i gelové formy analgetik, nesteroidní antirevmatika proti zánětu a chondroprotektiva. Ta pomáhají při přirozené tvorbě kolagenu a regeneraci chrupavčité tkáně. Postižené klouby je vhodné udržovat v teple a prohřívat. Osvědčené jsou nejrůznější zábaly nebo kostivalová mast. I další bylinky mají blahodárný vliv na klouby: přeslička, třapatka, lichořeřišnice, zlatobýl, kopřiva, bez.

Kolagen – zdraví pro klouby
Ve vodě nerozpustná bílkovina se přirozeně vyskytuje v kloubech, vazivových tkáních, chrupavkách, kostech, v pokožce i zubech. Je nezbytná pro správné fungování tkání, svalů, orgánů i jednotlivých buněk organismu. Ve spojení s artrózou je zásadní, že kolagen přispívá je správné funkci kloubů. Je to logické, protože tvoří 80 % šlach, 60 % chrupavek a 30 % kostí. Je jakýmsi lepidlem, vazivem, které udržuje fit právě pokožku, svalovou tkáň těla, kosti a šlachy a pomáhá jim od bolestí. Kde ho vzít? Buď ve formě potravinových doplňků či pilulek, ale i z vydatného vývaru z kostí, z banánů, fazolí, kapusty, špenátu, chřestu, pohance, klíčcích. Pro jeho tvorbu v těle je třeba vitamin C, čočka, quinoa. Zkrátka samé dobroty!

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist