Omáčky studené
Studené omáčky si můžete připravit z mnoha surovin, mohou být sladké i slané. V této části jsou recepty na mnoho druhů studených omáček z různých druhů ovoce a zeleniny, medu a dalších ingrediencí. Chuťově velmi zajímavá je například speciální studená omáčka, která se servíruje k zvěřinovému masu.
Čerstvá rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a jemně nasekáme. Bazalku omyjeme a nasekáme. Všechny suroviny smícháme a tenkým...
Česnek si připravíme den předem. Můžeme ho péct zároveň s jiným pokrmem. Seřízneme mu špičku tak, aby řez odhalil všechny stroužky. Pečeme na 200...
Česnek oloupeme a utřeme. Zázvor zbavíme tuhé slupky a nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě jogurtu rozmixujeme na kaši. Tu postupně...
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, papriky bez jádřinců nakrájíme na slabé nudličky, cibuli nadrobno, jablka oloupeme, vydlabeme jádřince a...
Rajčata spaříme vroucí vodou a oloupeme slupky. Dužinu propasírujeme přes síto, přimícháme nastrouhaný česnek, sůl, pepř, bylinky a protlak. ...
Sýr rozmělníme vidličkou, zalijeme mlékem a za stálého míchání zahřejeme, až se roztaví. Necháme prochladnout. Potom vmícháme zeleninu, zředíme...
Rybíz omyjeme, prolisujeme a s cukrem vymícháme dohladka. Omáčku používáme při přípravě dezertů nebo zrmzlinových pohárů.
Syrový žloutek třeme s vinným octem, olejem, solí, pepřem a sekanou petrželovou natí. Nakonec vmícháme 2 lžíce kaviáru.
Z pomeranče vymačkáme šťávu a promícháme ji se zakysanou smetanou, rajčatovým protlakem, olejem, brandy a nastrouhaným křenem. Ochutíme solí,...
Olivy vypeckujeme a jemně nakrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme, bylinky omyjeme a jemně nasekáme....
Rajčata, česnek, chilli papričku, krajíc chleba, sterilované pečené papriky a ocet rozmixujeme na pyré. Salsu podáváme vychlazenou.
Omytou petrželku a mandle nahrubo nasekáme a rozmixujeme. Přidáme nastrouhaný sýr, postupně přiléváme olej a mixujeme, dokud nevznikne pasta. ...
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme, prolisujeme, rozetřeme se solí a rozmixujeme s bramborami. Postupně...
Tvaroh jemně rozetřeme. V oleji protřeseme ocet, sůl a pepř. Přimícháme k tvarohu a promícháme s nasekanou petrželovou natí. Omáčku necháme v...
Majonézu lehce promícháme s jogurtem a prolisovaným česnekem. Omáčku necháme odležet v chladu a před podáváním ji posypeme jemně nakrájenou pažitkou.
Natvrdo uvařené vejce oloupeme a vyjmeme žloutek. Rozmělníme jej vidličkou a utřeme s olejem. Potom přidáme sůl, pepř, ocet, prolisovaný česnek a...
Ve smetaně promícháme cukr, hořčici, worcester, pepř, citronovou šťávu a 3 lžíce brusinkového kompotu. Omáčku necháme v chladu odležet a před...
Do majonézy lehce vmícháme kečup. Ochutíme ji sójovou omáčkou a citronovou šťávou. Omáčku necháme v chladu odležet a před podáváním ji posypeme...
Uvařené, ještě horké brambory rozmělníme vidličkou. Na oleji krátce osmahneme česnek a feferonku. Cibuli jemně nastrouháme a vše promícháme s...
Sýr rozmělníme vidličkou a rozšleháme se smetanou na hladkou omáčku. Houby scedíme, nakrájíme nadrobno a vmícháme do omáčky spolu s jemně...
Avokádo oloupeme a dužinu nahrubo nasekáme. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky. Poté rozmixujeme avokádo, rajčata, najemno nasekanou šalotku,...
Šalotku nakrájíme na kostičky a podusíme na rozehřátém másle. Přilijeme víno a zvolna asi 10 minut provaříme. Poté vše rozmixujeme a necháme...
Kapary, čerstvé bylinky, okurku i šalotku nasekáme. Smícháme s majonézou a sardelovou pastou, dochutíme citronovou šťávou a necháme asi 10min...
Cukr a sůl rozpustíme ve lžíci vody. Přidáme olej, ocet, hořčici, pepř a jemně nakrájenou cibuli. Vše dobře ušleháme nebo protřepeme v šejkru z...
Zakysanou smetanu rozmixujeme s citrónovou šťávou, sýrem, tabascem a worcestrem. Skvělá ke kuřecímu masu.
Majonézu smícháme s citrónovou kůrou a šťávou. Podáváme ke kuřeti, rybám a burgrům.
Majonézu smícháme se strouhaným nakládaným křenem a čerstvým strouhaným křenem, osolíme dle chuti, případně přisladíme. Podáváme k rybě, šunce,...
Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu. Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme...
Všechny přísady na majonézu musí mít stejnou teplotu. Do osolených žloutků přikapáváme za stáleho tření olej, až bude hmota hustá. Poté ji zředíme...
Osolený žloutek utřeme s olejem a prolisovaným tvarohem. Poté přimícháme ostatní přísady, které co nejjemněji nakrájíme. Omáčku dochutíme...
Rajčata spaříme a oloupeme, zbavíme semen a dužiny, nasekáme nadrobno. Nasekaný česnek zpěníme na oleji, přidáme rajčata, krátce podusíme a...
Cibuli, okurku, kapary a petrželovou nať nasekáme najemno, smícháme s majonézou, cukrem, solí a pepřem. Necháme v chladu.
Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semen a dužinu nasekáme nadrobno. Smícháme s majonézou, smetanou, kečupem, chilli, solí a pepřem. Necháme v...
Jahody (nebo maliny) omyjeme a protřeme sítem. Šťávu i kůru z citronu a pomeranče smícháme se smetanou, přidáme cukr, špetku skořice, koňak a...
Do vychlazené smetany přidáme hořčici, osolíme a opepříme. Před podáváním přilijeme trochu citronové šťávy. Hořčicovou omáčku podáváme ke...
Žloutky z natvrdo uvařených vajec prolisujeme, smícháme s hořčicí, osolíme, osladíme a přidáme jemně nasekanou petrželku. Potom do omáčky postupně...
Nastrouhaný křen pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Zlehka jej vmícháme do ušlehané smetany. Křenovou omáčku podáváme dobře vychlazenou.
Olej s octem smícháme, osolíme a opepříme. Dobře promícháme. Do základu prolisujeme žloutek z vejce uvařeného natvrdo a přidáme jemně nasekaný...
Neoloupanou okurku zbavíme jadérek a nastrouháme. Smícháme s najemno nasekanou cibulkou, prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, jemně...
Džemy zředíme vínem a šťávou z citronu a pomeranče. Přidáme ostatní suroviny. Před podáváním do omáčky zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Omáčku...
Ve vodní lázni uvaříme krém ze smetany, škrobové moučky a žloutků. Osolíme a přidáme citronovou šťávu. Před podáváním smícháme s nastrouhaným...
Tvaroh, rozkrájená, oloupaná jablka bez jádřinců a smetanu rozmixujeme. Omáčku dobře dochutíme, aby byla výrazně provoněná, nesmí ale převládat...
V majonéze rozmícháme sardelovou pastu a nastrouhaný sýr. Přidáme nasekanou petrželovou nať, omáčku zředíme smetanou a dochutíme.
Majonézu spojíme s ušlehanou šlehačkou. Přidáme nastrouhaný křen, citronovou šťávu a cayenský pepř. Vše dobře promícháme. Omáčku podáváme k...
Do rajčatového protlaku zamícháme sůl, pepř, olej a cukr. Vše dobře promícháme. Potom přidáme jemně nasekaný česnek, cibuli a okurky. Omáčka má...
Do hořčice vmícháme ušlehanou smetanu, osolíme, opepříme a promícháme. Před podáváním ochutíme citronovou šťávou. Omáčka se hodí ke studeným masům.
Majolku rozmícháme s citronovou šťávou, přidáme jemně nakrájené olivy a feferonky. Necháme asi 30 minut uležet. Omáčku podáváme k masům nebo...
Křen oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. V misce smícháme majolku s kečupem, přidáme nastrouhaný křen a několik kapek tabasca. Dobře rozmícháme...
Žervé, mléko, žloutek, rozehřáté máslo a sůl vyšleháme v mixeru. Omáčku podle chuti osladíme a nakonec vmícháme rajčatový protlak a nasekanou...
Víno, žloutky a škrobovou moučku kvedláme na ohni do zhoustnutí - nesmí se vařit. Odstavíme z ohně, přidáme ostatní přísady, zamícháme a necháme...