Marinády
Marináda vylepšuje chuť i stravitelnost surovin a potravin. Marináda na maso i ryby, speciální marináda na grilovanou krkovičku, vynikající medová marináda a mnohé další najdete v této části našich receptů. Některé suroviny v receptech na marinády vás možná překvapí, ale až si je připravíte a ochutnáte, určitě recepty na ně pro jejich jedinečnou a často velmi originální chuť oceníte.
Do hrnce nalijeme vodu s octem a dáme vařit. Když se začne voda vařit, přidáme ostatní suroviny a vaříme zhruba 6 minut. Nálev použijeme vlažný.
Vyzrálý sýr s bílou plísní na povrchu,rozmačkáme, smícháme s máslem, přidáme cibuli nasekanou nadrobno, sůl, koření a tolik piva aby jsme získali...
Rozpálíme olej a cca 3min na něm osmahneme nastrouhanou cibuli. Přidáme mletý zázvor a smažíme další 2min. Poté vmícháme všechny ostatní přísady...
Vložíme do mísy suroviny na marinádu a promícháme - česnek, jogurt, olej, kmín, koriandr, papriku sladkou, citr.šťávu, pepř. Přidáme jehněčí maso...
Vejce rozklepneme do mixéru a trochu rozšleháme. Osolíme a za stálého mixování přiléváme olej, až směs zhoustne. Ochutíme citrónovou šťávou a dle...
Lučinu rozšleháme s olejem, osolíme a dochutíme citrónovou šťávou a špetkou cukru. Když je majonéza příliš hustá žředíme jí mlékem. Dle použití...
Vejce uvaříme na tvrdo, vyjmeme žloutky prolisujeme, osolíme a za stálého míchání do nich přikapáváme olej. Přidáme prolisovaný česnek, víno,...
Smetanu důkladně rozmícháme s kečupem, přidáme nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, pepř, sůl, cukr, citrónovou šťávu, drobně nasekanou...
Žemle oloupeme, nakrájíme, vložíme do misky, zalijeme horkým vývarem a necháme asi 1/4 hodiny stát. Potom je trochu vymačkáme, prolisujeme,...
Z vršku česneku odřízneme slabý plátek, aby byl odkryt vnitřek všech stroužků. Zabalíme do alobalu a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 45-60...
Oba druhy hořčice, pivo, med a nadrcený pepř promícháme. Do marinády nakládáme různé druhy vepřového masa asi 4-6 hodin před grilováním.
Oloupaný česnek prolisujeme a v misce smícháme s kečupem, balsamicem, limetkovou šťávou, mletou paprikou, cayenským pepřem, medem, cukrem a...
Očištěné a omyté kuře naporcujeme, osolíme, potřeme marinádou a necháme 12 hodin v chladu odležet. Potom porce kuřete zakapeme olejem a na pekáči v...
Všechny přísady vložíme do mixeru a rozmixujeme na polotekutou pastu. Očištěné ryby urovnáme na velký talíř, střídavě hlavou a ocasem proti sobě,...
Nejdříve si připravíme marinádu. Dáme vařit 7,5 dl vody, do které přidáme 1,5 dl vinného octa, 80 g cukru, 15 zrnek pepře, 60 g soli, 1 bobkový...
Malá rajčata, která nám nedozrála, můžeme připravit ke konzumaci s marinádou. Marinádu si uvaříme předem: Do hrnce nalijeme 1/2 litru vody, 4...
Artyčoky (8 ks) opláchneme, odstraníme jim vnější tvrdé listy a odkrojíme stonky. Do hrnce dáme vařit 2 dl vody, přilijeme 2 dl bílého vína, 1 dl...
Omyté cuketky podélně nakrájíme na plátky, obalíme v hladké mouce a v pánvi osmažíme z každé strany dozlatova na olivovém oleji. Z pánve je...
Do hrnce nalijeme 2 dl bílého vína, 2 dl vody, 2 dl olivového oleje, přidáme šťávu z 1 citronu, bobkový list, 5 zrnek pepře a sůl podle chuti. ...
Koriandr nasekáme a zázvor nakrájíme na plátky. Všechny ingredience smícháme a do směsi vložíme rybu. Necháme odležet 30 minut, ale ne v chladničce.
Smícháme všechny přísady, přelijeme maso a necháme marinovat nejdéle 2 dny. Nakládáme-li více než 750 g masa, použijeme větší množství podmáslí a...
Všechny přísady svaříme a necháme vychladnout. Jeden kg hovězího masa marinujeme ve směsi asi 24 hodin. Marinádu scedíme a poté ji použijeme na...
Červené víno a ocet svaříme s 500 ml vody. Do této směsi vmícháme všechny přísady a necháme ji vychladnout. Marinádou přelijeme 1 kg vepřového nebo...
Med s cukrem rozmícháme ve 2 lžících vody a smícháme jej se zbývajícími přísadami. Marinádou potřeme 1 kg kotlet, steaků nebo žebírek a zakryté...
Do misky nasypeme práškovou hořčici, sůl, cukr a mletý bílý pepř. Za stálého míchání přikapáváme olej, až utvoříme kašičku. Přilijeme kvalitní ocet...
Nejprve nakrájíme na co nejmenší kousky cibuli a cukety. Na pánvi dozlatova zpěníme cibuli, přimícháme cuketu, zázvor, papriku, sójovou omáčku,...
Česnek utřeme se solí, tymián a rozmarýn jemně nasekáme. V misce smícháme česnek s kořením, sojovou omáčkou, kečupem a pivem.
Česnek utřeme se solí a v míse smícháme s paprikou, kari kořením, pepřem, zázvorem, hořčicí, olejem, citronovou šťávou a pivem.
Zázvor a česnek oloupeme. Česnek utřeme a zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Všechny suroviny v misce dobře promícháme.
Do hořčice vmícháme chilli koření, dobře prošleháme. Postupně vmícháme med. Vše rozmícháme do hladké kaše a nakonec doředíme vínem.
Česnek oloupeme a utřeme. Všechny suroviny smícháme v misce dohladka.
Cibuli a česnek oloupeme, jemně nasekáme a dáme do misky, kam vlijeme pivo, olej, přidáme drobně nakrájenou feferonku, nasekaný rozmarýn a...
Cibuli, mrkev a petržel rozemeleme, smícháme s nasekanou petrželkou a všemi ostatními ingrediencemi, v malém množství vody povaříme. Necháme...
Česnek oloupeme a prolisujeme. V míse metlou důkladně smícháme olej, bílé víno a prolisovaný česnek, podle chuti přidáme citronovu šťávu, bazalku...
Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo, očištěnou mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo, zázvor nastrouháme na jemno. Do hrnce nalijeme vodu,...
Připravíme marinádu: očistíme česnek, nadrobno posekáme a vložíme do mísy. Přidáme lžíci nastrouhané pomerančové kůry, rozdrcenou chilli papričku ...
Do poloviny černých oliv bez pecek vložíme kapary a do druhé poloviny vložíme velké omyté hrozinky. Připravíme marinádu: očistíme česnek,...
Do mixeru vložíme nakrájený koriandr, nasekané stroužky česneku, kmín, mletou papriku, cayenský pepř, olivový olej, sůl a přilijeme studenou vodu....
Šalotky omyjeme, nasekáme na jemno, česnek oloupeme, prolisujeme. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Řapíkatý celer očistíme,...
Česnek oloupeme a prolisujeme. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Chilli papričku rozřízneme, zbavíme semínek, opláchneme studenou vodou a...
V míse smícháme jablečnou šťávu, javorový sirup, olej, sójovou omáčku, skořici a oloupané stroužky česneku. Do marinády vložíme kuřecí stehna, mísu...
V míse smícháme jablečnou šťávu, javorový sirup, olej, sójovou omáčku, skořici a oloupané stroužky česneku. Do marinády vložíme vepřová žebírka,...
V misce důkladně promícháme olej, sójovou a worcesterovou omáčku a med. Do omáčky vložíme koktejlové párečky a promícháme je tak, aby se co nejvíce...
Pažitku a kerblík omyjeme, drobně pokrájíme a dáme do mísy. Omyjeme čerstvou kapii a malou chilli papričku. Papriky rozkrojíme a zbavíme semínek....
Do hrnce nalijeme 5 dl vody, 2 dl octa, přidáme 4 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 10 kuliček celého pepře, 10 kuliček nového koření, 2 - 3 bobkové...
Do misky vložíme práškovou hořčici, cukr moučku, pepř a sůl, promícháme, za stálého šlehání přikapáváme olej (3 lžíce). Když vznikne hladká kašička...
Omytá a osušená zralá rajčata rozkrojíme, odstraníme jadýrka a opatrně vymačkáme šťávu. Pak rajčata i se slupkou odložíme do mísy. Červenou...
Očištěné stroužky česneku utřeme nebo je prolisujeme a dáme do misky. Přidáme k nim čerstvě pomletý bílý pepř, sladkou a pálivou papriku, lžičku...
Vodu vlijeme do hrnce, zahříváme a v teplé vodě rozmícháme cukr. Poté vlijeme ocet a vsypeme zbylé ingredience. Nálev necháme alespoň 5 minut vařit.
Všechno koření dáme do mixéru a připravíme hladkou pastu. Skladujeme v lednici v uzavřené nádobě. Koření používáme na pečené, grilované i vařené...