Koňak
Koňak - cognac - je velmi uštěchtilý typ alkoholu, kterého základní surovinou jsou hrozny vinné révy. Aby se tento destilát mohl nazývat koňak, musí splnit velmi přísná kritéria, které jsou stanovaná společností BNIC - Bureau National Interprofessionel du cognac. Koňaky se vyrábí dvojitou destilací prokvašeného hroznového moštu. Po první destilaci má 30 % alkoholu, po druhé destilaci, která je delší, až 70% alkoholu. Na jeden litr koňaku je potřeba devět litrů vína. Recepty s koňakem najdete zde a jsou skutečně jedinečné!
Nejdříve upečeme jedlé kaštany, které pak oloupeme, rozmačkáme a dáme do mísy k připravované nádivce. Na nádivku potřebujeme pokrájená krůtí játra...
V pánvi na rozehřátém oleji smažíme rozmělněný česnek asi 1 minutu. Zvýšíme příkon tepla, přidáme očištěná játra a restujeme 4 minuty. Měkká...
Kuřecí maso pokapeme citronovou šťávou, ochutíme solí a pepřem a zakryté necháme na chladném místě asi hodinu marinovat. Ve velké ohnivzdorné míse...
Krůtí maso nakrájíme na větší plátky, naklepeme je, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Každý plátek stočíme do závitku, který nakrájíme na 2cm...
Pomeranče a grapefruity oloupeme a nakrájíme na kolečka. Polijeme je koňakem (nebo likérem) a pocukrujeme. Ovoce urovnáme střídavě na misku a...
Cukr svaříme s vodou tzv. na nitku a necháme vychladnout. Přidáme nadrcené piškoty, nasekané mandle, ušlehanou smetanu, utřené žloutky, koňak a...
Do mléka přidáme rozšlehané žloutky, cukr, vanilkový cukr a vše dobře rozšleháme metlou. Doplníme koňakem a promícháme. Flip rozlijeme do sklenic...
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Z očištěných cibulek odkrojíme několik koleček a necháme je stranou, zbylou cibuli nasekáme a...
Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vydlabeme dřeň. 6 lžic mléka smícháme se solamylem, zbylé mléko svaříme s vanilkovým luskem a dření (asi 5...
Kuře omyjeme, osušíme a do masa vetřeme sůl a pepř. V kastrolu rozehřejeme olej a opečeme na něm na kostičky nakrájenou slaninu. Vložíme kuře a...
Máslo utřeme do pěny s kakaem, žloutky, polovinou cukru a koňakem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme zbylý cukr. Oboje poté smícháme...
Máslo dohladka utřeme a vmícháme oba druhy sýrů. Ještě chvíli třeme, nakonec pomazánku osolíme, ochutíme nastrouhaným křenem a trochou koňaku. ...
V rendlíku rozpustíme máslo se sirupem, odstavíme, vmícháme mouku, cukr, zázvor a koňak. Dáme znovu na oheň, udržujeme teplé. Jednu lžičku směsi...
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Ve větší míse smícháme kaštanové pyré, cukr a koňak. Šleháme až je směs hladká, oatrně vmícháme tuhou šlehačku...
V míse ušleháme změklé máslo a cukr do pěny. Vmícháme koňak a ušlehanou smetanu. Přendáme do nádoby, uzavřeme a dáme do chladu.
Tvaroh rozmícháme se smetanou a ochutíme koňakem, limetkovou kůrou a šťávou. Podle chuti osladíme a dobře promícháme. Ze směsi tvarujeme malé...
Žloutky utřeme s cukrem, částí ušlehané smetany a vaječným koňakem. Do pohárů střídavě vrstvíme připravený krém, piškoty pokapané rumem a...
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme mascarpone a ještě chvíli šleháme. Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme cukr a zlehka promícháme se žloutkovou...
Předehřejeme troubu na 160°C, plynovou troubu na stupeň 3. Nakrájíme hrušky zhruba na centimetrové kostičky, které vložíme do hrnce spolu s...
Do mísy vložíme skořici, rozpuštěné máslo a drcené sušenky. Suroviny promícháme rukou, tak, aby nám vznikla vláčná hmota na korpus. Formu na dort...
Do větší misky nalijeme víno, med a brandy. Přidáme nakrájené ovoce a natrhanou mátu. Vše dobře promícháme, na 10 minut necháme odpočívat. Poté...
Omytou vepřovou panenku zalijeme koňakem a necháme nejméně 1 hodinu marinovat. Potom maso nakrájíme na nudličky a spolu s plátky česneku zprudka...
Syrová vepřová játra umyjeme, nakrájíme na menší kusy a společně s nakrájenou slaninou a žemlí, kterou jsme měli namočenou v mléce, umeleme na...
V míse utřeme cukr s máslem do pěny, přidáme postupně 4 žloutky, skořici a prosátou mouku s práškem do pečiva a umícháme těsto, do kterého následně...
V míse si vymícháme 2 dl oleje se šťávou z jednoho pomeranče, 1 dl koňaku a 150 g cukru. Do této směsi postupně zapracujeme hladkou mouku s práškem...
Vepřové a telecí maso omyjeme, pokrájíme na kousky a umeleme na masovém strojku spolu s česnekem a pokrájenou slaninou a odložíme do mísy. Čerstvé...
Očištěného a omytého bažanta osolíme a naplníme sýrem obaleným v nadrceném pepři. Bažanta vložíme na pekáč a pečeme asi 45 minut v troubě,...
Nožem otevřeme hřebenatky, vyřízneme bílou i oranžovou část, omyjeme je pod tekoucí vodou a bílé části podélně rozkrojíme na poloviny. Střídavě...
Den před vařením této chutné teriny si namočíme telecí brzlík do studené vody. Vepřový bůček omyjeme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme bílým...
Omytá telecí játra zbavíme cév a nakrájíme je na větší kostičky. Dáme je do mísy, přilijeme k nim 1 dl Sherry brandy, 4 lžíce olivového oleje,...
Pepř nadrtíme v hmoždíři na zrnka velikosti špendlíkové hlavičky a obalíme v něm steaky. Dobře přimáčkneme, aby pepř neopadával z masa dolů. ...
Zmražené listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenký plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a potom plátem těsta tak, aby okraje...
Omyté králičí, telecí a vepřové maso pokrájíme na kostičky a dáme do mísy. Syrové sádlo očistíme, nakrájíme též na malé kostičky a přiložíme k masu...
Připravíme marinádu: do mísy nalijeme 2,5 dl červeného vína, Sherry brandy, olej, přidáme očištěnou pokrájenou mrkev, očištěnou pokrájenou...
Metličkou vyšleháme z mouky, vajec, trochy soli a mléka palačinkové těsto. Přimícháme rozpuštěné máslo a koňak. Přikryjeme a necháme 20 minut...
Želé připravíme podle návodu se 70 g cukru. Do mělké misky dáme rozmíchané želé a necháme přes noc ztuhnout v chladničce. Druhý den želé uvolníme...
Papričky zbavíme semen a nadrobno nakrájíme. Na marinádu rozmícháme nastrouhaný zázvor, chilli papričky, koriandr, pepř, pomerančovou šťávu,...
Nejprve připravíme nádivku: Cibuli a řapík celeru nakrájíme nadrobno a opečeme v rendliku na másle nebo na oleji za stálého míchání na mírném ohni...
Žebírka naklepeme, trochu odkrojíme od kosti a osolíme. Banány nakrájíme na kolečka, žampiony na půlky. Z vajec, mléka a mouky vytvoříme těstíčko...
V pánvi na oleji osmažíme jelení steaky z obou stran 3-4 minuty z každé strany. Osolíme, opepříme a vyjmeme. Do jiné pánve dáme cukr a necháme...
Omytá kuřecí prsa pokrájíme na 1-2 cm tenké nudličky. Připravíme si marinádu: v míse rozmícháme dohladka 2 lžíce sójové omáčky se žloutkem. Přidáme...
Řízky osušíme a slabě naklepeme, osolíme. Celé koření roztlučeme nahrubo v hmoždíři a nasypeme na talíř. Řízky po obou stranách pořádně přimáčkneme...
Vejce rozkvedláme a za stálého míchání usmažíme na kousku másla. Šunku a anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky, banán na kolečka. Maso...
Telecí maso nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, žampiony na plátky. V hrnci na másle zpěníme 1 cibuli, přisypeme kostičky masa, orestujeme a...
Žampiony očistíme, rozčtvrtíme a podusíme s citrónovou šťávou, vodou, 20 g másla. Osolíme a opepříme. Ledvinky omyjeme, odblaníme a osmahneme na...
Do 1 litru horkého hovězího vývaru s pórkem přidáme drobnou těstovinu "mušličky" a vývar pomalu vaříme 3-5 minut. Polévku dochutíme bílým pepřem,...
Listové těsto vyválíme na velice tenký plát. Potřeme 50 g rozpuštěného másla s 24 ml oleje a zaprášíme cukrem. Necháme oschnout. Malé ploché...
Z hovězího vývaru maso z oháňky obereme a pokrájíme. Petržel a lahůdkovou cibuli očistíme a omyjeme. Petržel pokrájíme na tenké nudličky, cibuli...
Omytou telecí kýtu osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran v kastrole na rozpáleném másle. Koňak ohřejeme, nalijeme na maso, zapálíme a necháme...
Čerstvě uvařený a scezený telecí bujón dáme do chladničky na 12 hodin. Druhý den odstraníme z povrchu studeného bujonu pečlivě tuk, zamícháme do...