Lišky
Liška obecná je jedlá a chuťově vynikající houba se specifickým aroma. Má vysoký obsah chuťových látek, které se dobře rozpouští v tucích, a tak se používá především do smetanových nebo kyselých omáček, případně se nakládá do octa. Sušená se drtí na kořenící houbový prášek. Dlouhodobě lze lišky uchovat zamražené. Recepty na jídla s liškami vás určitě nezklamou!
Na rozpáleném másle podusíme nakrájené lišky. Smícháme s houskami namočenými ve vodě, osolíme, dle chuti okořeníme a důkladně promícháme. Ze...
Z mouky, špetky soli, vejce, vlažné vody a sádla vypracujeme těsto. Necháme je asi 30 minut odpočinout v chladničce. Očištěné lišky spolu s...
Očištěný a omytý pórek nakrájíme na špalíčky asi 4 cm dlouhé a 1 cm široké. Krátce je povaříme v osolené vodě, propláchneme studenou vodou a zlehka...
Česnek a šalotku oloupeme, šalotku nasekáme nadrobno, houby očistíme a větší nakrájíme na poloviny. Steaky opepříme a lehce zaprášíme moukou. V...
Lišky očistíme, omyjeme a necháme okapat. Větší houby nakrájíme na kousky. Lišky vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo a za stálého míchání dusíme...
Omyjeme a pokrájíme na nudličky kančí maso na guláš, které dáme do mísy, osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, zalijeme 2 dl červeného vína a...
Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu al dente, scedíme je, vrátíme do hrnce a udržujeme teplé. Fazolkám odkrájíme oba...
Čerstvé tvrdé lesní houby (hřiby a lišky) očistíme, pokrájíme na kousky, maličké plodnice lišek necháme celé. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme....
Čerstvé houby očistíme, umyjeme a spolu s nakrájenou cibulkou na pánvi s rozehřátým máslem osmahneme doměkka a necháme vychladnout. Libovolný druh...
Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Očištěné a omyté brambory s dýni pokrájíme na kostky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme....
Lišky a hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupané šalotky drobně pokrájíme. Ovesné vločky dobře promyjeme a propláchneme v sítu pod...
Lišky omyjeme, osušíme a odkrojíme jim nožičky. Cibuli očistíme a pokrájíme na tenká kolečka. Listy rukoly omyjeme, necháme okapat, dáme do mísy,...
Den předem si připravíme domácí "Crème fraîche". Vyšleháme 2,5 dl zakysané smetany se 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému,...
Omyté brambory ve slupce rozkrojíme, poklademe na plech a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme je přibližně 35-40 minut. Upečené brambory...
Ze zralého sýru Hermelín vydlabeme měkkou část, kterou dáme do misky. Plíseň ze sýru rozmixujeme na kaši a přidáme ji do misky. Přilijeme smetanu a...
Těstoviny uvaříme do poloměkka, scedíme a zatím necháme stranou. Slaninu nakrájíme na kostky, dáme na pánev a osmažíme do zlatova, přidáme 50 g...
Omyjeme a osušíme filety mořského lososa. Lososa osolíme a opepříme citronovým pepřem a zázvorem. Očištěné lišky omyjeme, osušíme a rozkrájíme na...
Česnek oloupeme, prolisujeme, smícháme se solí a pepřem. Naporcované filety umyjeme, kůži prořízneme na více místech, porce potřeme po obou...
Filety umyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, nakrájíme na porce a v pánvi na rozpáleném oleji z obou stran opečeme. Do jiné pánve dáme máslo,...
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Orestujeme zprudka na másle. Posypeme kmínem a stroužky česneku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Obojí...
V misce smícháme 40ml oleje, pepř se solí a směs důkladně vetřeme do očištěných králičích hřbetů. Maso zabalíme do vakuovaného obalu a pět minut...
Lilek a cuketu nakrájíme na kolečka a překrojíme napůl. Rajčata rozkrojíme, vybereme jádřince a zbytek nakrájíme na proužky, kulaté formičky...
Lišky nasekáme na malé kousky, šalotku nakrájíme nadrobno, chřest očistíme, bylinky posekáme najemno. Lišky na oleji krátce orestujeme, přisypeme...
Stehna zbavíme blan a rozdělíme v kloubu na dvě části. Takto připravené maso obalíme v mouce, osolíme špetko soli a dochutíme špetkou pepře....
Křepelky omyjeme, osolíme a opepříme. Šalotky oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Čekanky omyjeme, rozpůlíme, vyjmeme tvrdé středy a listy...
Očistíme čerstvou kapustu a nakrájíme ji na tenké nudličky. Očistíme a omyjeme lišky, osušíme je a velké nakrájíme na plátky, malé plodnice necháme...
Na sádle osmahneme 1 cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova, přidáme nastrouhanou mrkev, celer a petržel, bobkový list, nové koření, sůl a pepř a...
Čerstvé lišky očistíme, omyjeme, drobné plodnice necháme celé, větší pokrájíme a vložíme do hrnce s vroucí slanou vodou. Přidáme drcený kmín,...
Čerstvé lišky a hříbky očistíme, omyjeme. Drobné plodnice lišek necháme celé, ostatní houby pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory a...
Očištěné a omyté lišky necháme v sítu okapat. Větší plodnice pokrájíme, drobné necháme celé. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Do misky si dáme...
Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu nakrájíme na klínky, petrželovou nať nasekáme najemno, očištěné a oprané lišky rozpůlíme. Králičí stehna...
Těsto vyválíme na středně silný plát, ze kterého vykrojíme 4 koláčky. Lišky očistíme, omyjeme, nasypeme do pánve s rozehřátým olejem, přidáme...
Použijeme velké brambory s neporušenou slupkou. Opláchneme je ve studené vodě, vložíme do pekáče a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme nasucho cca...
Čerstvé lišky očistíme a omyjeme, drobné plodnice necháme vcelku, velké rozkrájíme. V hlubší a větší pánvi si rozehřejeme olej s máslem. Lišky...
Očištěné a omyté větší lišky rozkrájíme, menší plodnice necháme celé. Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme nadrobno, stroužky česneku...
Špalíček výborného hovězího masa z květové špičky omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky 3x3cm. Očištěnou cibuli a česnek pokrájíme nadrobno. Mrkev...
Očištěná kuřecí stehna osolíme, opepříme a dozlatova opečeme v kastrolu lehce potřeném olejem. Přidáme bujón rozpuštěný ve 100ml vody a omytou...
Očištěné a omyté hříbky a lišky pokrájíme na menší kousky. Pórek s lahůdkovu cibulkou očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Malou chilli papričku...
Nejdříve si připravíme houbovou omáčku: očištěné a omyté lišky pokrájíme na plátky. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme olej s...
Čerstvé lišky očistíme, větší rozkrojíme na poloviny. V pánvi na rozehřátém másle osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme oloupanou,...