Vnitřnosti hovězí
Hovězí vnitřnosti - především tzv. dršťky, játra a ledvinky - jsou základem mnoha chutných jídel. V České republice je velmi oblíbená dršťková polévka, vynikající jsou i játra na cibulce nebo ledvina. Recepty na všechna tato ale i další jídla z hovězích vnitřností najdete v této části a u mnohých určitě budete příjemně překvapeni jejich snadnou přípravou i konečnou chutí.
Očištěné a omyté dršťky uvaříme v osolené vodě do měkka (v případě potřeby vodu i několikrát převaříme, vždy však v nové vodě). Drobně nakrájenou...
Dršťky pečlivě očistíme a propláchneme, rozřežeme je na menší kousky a zalijeme studenou vodou. Necháme zvolna povařit a scedíme vodu. Potom...
Hovězí mozek odblaníme a omyjeme, rozsekáme a podusíme na části tuku. Během dušení jej mírně osolíme. Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky...
Hovězí játra očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky, přidáme navlhčenou a vymačkanou žemli, cibuli a vše najemno umeleme. Do umleté...
Vývar z hovězích kostí před použitím dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Morek zbavíme odštěpků kostí a nakrájíme na drobné kostičky nebo...
Slepici očistíme a opláchneme. Zalijeme ji studenou vodou, uvedeme do varu, snížíme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme celý pepř a nové koření a...
Vývar připravíme obvyklým způsobem, procedíme a dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Maso nakrájíme na drobné kostičky. Játrovou rýži a noky...
Vývar z hovězích kostí dochutíme polévkovým kořením a převaříme. Opláchnutý hovězí a vepřový výřez a hovězí játra jemně umeleme spolu s cibulí,...
Hovězí jazyky očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Měkké jazyky oloupeme ještě za tepla a uložíme nad páru. Cibuli a...
Dršťky dobře očistíme a omyjeme. Překrájíme je na menší kusy, vložíme do studené vody a přivedeme do varu. Pak je scedíme, zalijeme vlažnou vodou a...
Dršťky očistíme, omyjeme a překrájíme. Vložíme je do studené vody a přivedeme do varu. Potom je scedíme, zalijeme znovu vodou a za občasného...
Hovězí ledvinky zbavené blan v půli rozkrojíme, omyjeme a očistíme. Ledvinky potom nakrájíme na tenké plátky a několikrát je spaříme a propláchneme...
Hovězí srdce očistíme od žilek a blan, rozkrojíme na polovinu a v tekoucí vodě dobře propereme. Očištěnou cibuli a zeleninu nakrájíme na plátky a...
Hovězí srdce očistíme od žilek a blan, rozkrojíme na polovinu, omyjeme v tekoucí vodě, protkneme částí slaniny, osolíme a opepříme. Cibuli...
Hovězí uzený jazyk očistíme a vypereme. Vložíme jej do vroucí vody, mírně osolíme a uvaříme doměkka. Měkký jazyk vyjmeme, ochladíme studenou vodou...
Hovězí játra očistíme, opereme v tekoucí vodě a zbavíme blan. Nakrájíme je na plátky, mírně naklepeme, okraje nařízneme, plátky opepříme a posypeme...
Hovězí játra očistíme, omyjeme v tekoucí vodě a zbavíme blan. Potom je protkneme hranolky slaniny. Cibuli nakrájíme na plátky a na tuku dorůžova...
Hovězí vemínka zbavíme loje a blan, omyjeme je ve vlažné vodě, rozkrájíme na menší části a vložíme do osolené vařící vody. Zvolna vaříme doměkka a...
Hovězí vemínka zbavíme loje a blan, opereme je ve vlažné vodě a rozkrájíme na menší části. Vložíme je do vařící vody a zvolna vaříme doměkka. Během...
Hovězí dršťky očistíme, omyjeme a překrájíme na menší kusy. Vložíme je do vody a přivedeme do varu. Potom je scedíme, zalijeme znovu vodou a za...
Býčí žlázy očistíme, opereme a namočíme do mléka. Potom je rozkrojíme v půlce, nařízneme na okraji a spaříme ve vařící vodě. Spařené žlázy dáme do...
Hovězí játra očistíme, omyjeme, zbavíme žilek a blan a nakrájíme je na plátky. Plátky mírně naklepeme, okraje nařízneme, opepříme je a po obou...
Vepřovou kýtu opláchneme a nakrájíme přes vlákno na plátky, které doširoka rozklepeme. Osolíme je, opepříme, posypeme zázvorem, potřeme česnekem a...
Hovězí uzený jazyk uvaříme doměkka, ve studené vodě zchladíme a oloupeme. Nakrájíme jej na malé kostičky. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je,...
Do horkého tuku nasypeme jemně nakrájenou cibuli, kmín, osmahneme dorůžova a přidáme prosátou mouku. Připravíme světlou zásmažku. Zásmažku...
Uzený jazyk uvaříme doměkka, sloupneme kůži a jemně semeleme. Máslo vyšleháme do pěny, přidáme sůl, pepř, semletý jazyk a vše dobře promícháme.
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmažíme ji na tuku dozlatova. Přidáme lžičku sekané petrželky. Žemle nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka...
Připravíme těsto na svítek jako v receptu Polévka s vaječným svítkem. Žloutek smícháme s prolisovanými játry, nasekanou petrželovou natí a mletým...
Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme ji na tuku. Přidáme nasekanou petržel. Játra umeleme, slezinu oškrábeme, přidáme žemle namočené v mléce...
Telecí mozeček odblaníme a drobně nasekáme. Jemně nasekanou cibuli zpěníme na polovině másla, přidáme jemně nasekanou petrželovou nať a osmahneme....
Nejprve uvaříme rigatoni v osolené vodě al dente. Mezitím rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nasekanou cibuli. Játra omyjeme a nakrájíme na...
Plátky z jater osolíme, opepříme a poklademe na ně slaninu nakrájenou na kostičky. Zabalíme do závitků, převážeme nití a obalíme v mouce. Závitky...
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampiony a uvařené, drobně nakrájené dršťky. Společně dusíme. Když...
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli a přidáme uvařené, na nudličky nakrájené dršťky. Po chvíli přidáme omytá, nakrájená rajčata, osolíme a...
Plátky jater na okraji nařízneme, potřeme utřeným česnekem, posypeme majoránkou a mírně osolíme. Obalujeme ve strouhance a pečeme na oleji. Při...
Oloupaná jablka nakrájíme na plátky, pokapeme vínem a citronovou šťávou a dusíme na másle. Plátky jater zprudka opečeme na oleji, mírně osolíme a...
Osolená játra opečeme po obou stranách na oleji. Přidáme nasekaný česnek a na půlkroužky nakrájenou cibuli. Dusíme na mírném ohni, až cibule...
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou petrželku a ihned odstavíme z ohně. Přimícháme mletá játra, žloutky, koření a nakonec...
Rozetřeme máslo s vejcem. Umeleme najemno očištěná játra, namočíme žemli v mléce a pak ji vymačkáme. Rovněž cibuli nakrájíme najemno. Smícháme...
Polovinu másla utřeme se sardelovými řezy, přidáme citronovou šťávu a směsí potřeme uvařený hovězí jazyk. Zbylé máslo rozpálíme, přidáme jemně...
Omytou ledvinu odblaníme, rozpůlíme, znovu omyjeme a nakrájíme na plátky. Spolu s očištěnou, na nudličky nakrájenou zeleninou ji osmažíme na oleji....
Omyté a očištěné dršťky vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Vodu slijeme, přidáme vývar a vaříme doměkka. Po okapání nakrájíme měkké dršťky na...
Ledvinky podélně rozkrojíme a odstraníme blány a tuk. Namočíme je do teplé octové vody, promneme a potom omýváme ve studené vodě, až zůstane čirá....
Hovězí jazyk očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby byl zcela ponořený. Přidáme sůl, pepř, nové koření a pod...
Omytá játra nakrájíme na kousky a rozmixujeme je nebo jemně umeleme. Z mouky, vajec, lžičky soli a trochy vody připravíme těstíčko. Vmícháme do...
Hovězí morek, máslo, strouhanku a vejce utřeme dohladka. Vývar přivedeme k varu. Ze směsi tvoříme malé knedlíčky a vaříme ve vývaru asi 15-20...
Očištěné dršťky uvaříme v osolené vodě spolu s oloupanou cibulí, po uvaření je rozkrájíme na nudličky. Smícháme nadrobno nakrájenou slaninu,...
Srdce a ledvinky dobře očistíme, zbavíme všech šlach a tuku. Spolu s bůčkem nakrájíme na 3 cm velké kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky...
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli zpěníme na polovině oleje. Přidáme očištěná, umletá játra, rýži, vejce, sůl, pepř a citronovou kůru. Ze směsi...
Očištěná a omytá játra zalijeme mlékem a necháme několik hodin v chladničce. Potom játra opláchneme, nakrájíme na plátky, na okrajích nařízneme,...