Smetana
Smetana je nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Pokud má alespoň 30 % tuku, nazývá se smetana ke šlehání a používá se k výrobě šlehačky. Smetana se přidává do různých krémů, velmi často se ale využívá i v teplé kuchyni, kde se s ní připravuje například oblíbená svíčková na smetaně, kuře na paprice se smetanou, houbová a další omáčky, chutné jsou například i fazolky na smetaně. Recepty na všechna tato jídla a mnohé další najdete v této části.
Uzeného jesetera najemno rozmixujeme spolu se zakysanou smetanou. Osolíme, opepříme, přidáme nasekaný kopr a lososový kaviár. Nakonec zlehka...
Vařená husí játra smícháme s rozměklým máslem, osolíme a přilijeme smetanu. Vše spolu rozmixujeme. Takto připravíme základní pěnu z husích jater,...
Krabí maso z konzervy scedíme ze šťávy a necháme okapat. Omyjeme kopr, petrželku, polovinu drobně pokrájíme, polovinu snítek si odložíme na ozdobu....
Omyjeme brambory, uvaříme je ve slupce v 7 dl vody doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy,...
Do kovové misky vložíme žloutek, přilijeme smetanu, přidáme kousek másla, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, vložíme do horké vodní lázně a...
Do mísy rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tužší sníh. Ke žloutkům přisypeme mouku, špetku soli, přidáme vejce,...
Vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme najemno nebo rozmačkáme šťouchadlem. Přidáme vejce, smetanu, osolíme a vypracujeme těsto. Pánev zahřejeme...
Na pánvi opražíme nasekané ořechy, poté za neustálého míchání přidáváme pomazánku, do roztavené směsi přilijeme kefír a nakonec ochutíme solí,...
V rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova slaninu nakrájenou na proužky. Přidáme celer a mrkev nakrájené na kostičky a 5 minut podusíme....
Nejprve připravíme dresink. Rajčata vložíme do mísy, přelijeme vroucí vodou, necháme cca 0.5 minuty odstát a oloupeme. Vydlabeme zrníčka a dužinu...
Tvaroh promícháme s 20 gramy másla, přimícháme žloutky a sníh z bílků, přimícháme bramborovou mouku, ochutíme solí. Na vále s moukou tvoříme menší...
Slaninu nakrájíme nadrobno, smícháme s mletým masem, prolisovaným česnekem, šunkou, vejcem a bílkem. Ochutíme muškátovým květem, rozmarýnem, pepřem...
Rajčata nakrájíme na plátky, pažitku a malou jarní cibulku omyjeme, pažitku drobně pokrájíme, cibulku nakrájíme na tenké kroužky. V pánvi...
Česnek utřeme se solí, sýr nastrouháme najemno. Všechny suroviny v míse důkladně našleháme. Strouhanku přidáváme po částech, až je hmota...
Steaky osolíme a opepříme. Šalotku nakrájíme co nejvíce na jemno. Česnek utřeme. Na jedné lžíci másla a jedné lžíci oleje opékáme steaky – asi...
Na jedné lžičce oleje opečeme mleté maso. Vaříme asi 5-6 minut. Poté přidáme taco koření a trochu soli. Promícháme a zalijeme vodou. Vaříme tak...
Oloupané brambory nakrájíme na plátky a část rozložíme v jedné vrstvě do máslem vymazaného pekáče. Osolíme je, posypeme nakrájeným pórkem a...
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, osolíme a osmahneme v kastrolu nebo v pánvi na oleji. Přidáme najemno nasekaný česnek a za občasného míchání dál...
Středně velké neoloupané brambory pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, použijeme kartáček. Poté je dobře osušíme a každou zvlášť zabalíme do alobalu....
Troubu předehřejeme na 200 °C. Celé brambory (pokud jsou ranné tak i neoloupané, pokud jsou příliš velké, tak je rozpůlíme) smočíme v jedné lžíci...
V míse rozšleháme vejce s oběma cukry a šlehačkou. Vmícháme citronovou kůru, nadrcené lentilky a vše dobře promícháme. Nakonec přisypeme mouku s...
V míse ušleháme vejceu s cukrem a přidáme ostatní suroviny určené na těsto. Vše dobře promícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem...
V míse ušleháme žloutky s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidáme olej, mouku s práškem do pečiva a přilijeme podle potřeby mléko. Nakonec...
Žloutky vyšleháme v míse s cukrem a kakaem. Potom střídavě přidáváme pevný sníh ušlehaný z bílků a mouku s práškem do pečiva. Těsto rozprostřeme...
Čokoládu nakrájíme na menší kousky nebo nastrouháme (můžeme použít i čoko kousky, které dáváme například do muffinů). Troubu předehřejeme na 200...
Olivový olej rozpálíme v hrnci. Cibuli, mrkev a celerovou nať oloupeme a nakrájíme na jemno. Smažíme je na oleji. Přidáme utřený česnek a bujon,...
Z hladké mouky, másla, zakysané smetany a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Necháme několik hodin, nejlépe do druhého dne, uležet v chladu. Z...
Estragon nakrájíme na jemno. Smícháme ho s ostatními ingrediencemi. Před podáváním necháme vychladit v lednici.
Okurku nakrájíme na co nejtenší kolečka. Naskládáme kolečka okurky vedle sebe. Osolíme ji a necháme ji 30 minut odstát. Mezitím si připravíme...
Smetanu vyšleháme dotuha. Poté vmícháme javorový sirup. Podáváme ve zmrzlinových pohárech, kávě nebo ke koláči či jablečnému závinu.
Kuřecí řízky dobře omyjeme a lehce klouby prstů naklepeme, aby byly asi 1 centimetr vysoké a osolíme. Pekáček rovnoměrně pokapeme olejem, těsně...
Těstoviny podle vlastního výběru dáme vařit v dostatečném množství osolené vody. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Žampiony omyjeme,...
Všechny ingredience kromě poloviny množství parmazánu a poloviny množství goudy rozmixujeme dohladka. Směs dáme do pekáčku a posypeme odloženými...
Smetanu ušleháme dotuha. Parmazán nastrouháme na jemno. Ingredience kromě smetany, chipsů a dvou lžic strouhaného parmazánu smícháme dohromady....
Smetanu vyšleháme dotuha. Troubu předehřejeme na 180 °C. Smícháme strouhanou nivu, chilli omáčku, strouhaný modrý sýr, najemno nakrájené kuřecí...
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Hovězí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a...
Na spodek domácí pekárny dáme nejprve tekuté ingredience - mléko, sůl, vejce. Na to nasypeme mouku, cukr a droždí. Spustíme program Těsto. ...
Těstoviny uvaříme podle návodu. Cibuli nakrájíme na jemno a zpěníme ji na oleji. Po minutě přidáme i na nudličky nakrájené kuřecí maso, které...
Očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Slaninu pokrájíme na hranolky. Vykuchaného králíka (bez hlavy)...
Petržel, mrkev a celer očistíme. Vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo a dáme do něj koření. Až uvolní vůni, přidáme i kořenovou...