Měkkýši

Měkkýši jsou skupina mořských plodů, do které patří různé druhy chobotnice, sépie a oliheň. Jsou to nejvíce konzumované plody moře, připravují se mnoha způsoby. Nejoblíbenější jsou asi kalamáry - maso olihně nebo sépie, které se krájí na kolečka. Je sice poměrně tuhé, ale velmi chutné, nejvíce se smaží a dusí. Podobné maso mají i chobotnice, které jsou vhodné i pro grilování. Recepty na vynikající jídla z měkkýšů najdete v této části.

Seřadit
Nalezeno 404 receptů
Zobrazení

Mušle očistíme kartáčem, propereme několikrát v čisté vodě a propláchneme. Vložíme je do hrnce s vodou, přidáme sůl, pepř, víno, očištěný česnek,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min Počet komentářů k receptu1

Olihním oddělíme hlavy, odstraníme vnitřnosti a osten, omyjeme zevnitř i zvenku studenou vodou. Těsně nad očima odřízneme z hlavy chapadla,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min Počet komentářů k receptu1

Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme nasekaný česnek, přidáme rajčata a asi 5 minut podusíme. Poté přidáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Mušle povaříme v bílém víně, dokud se neotevřou. Poté z nich vyjmeme maso a nasekáme nadrobno. Vývar z mušlí procedíme. Na rozehřátém másle...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Nejprve uvaříme těstoviny v osolené vodě al dente a scedíme. Mezitím ostrým nožem vykucháme chobotničky, odstraníme váček s barvivem, odřízneme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 55 min

Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente a scedíme. Mezitím očistíme slávky a zbavíme je byssových vláken. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Mušle nejprve očistíme, odstraníme byssová vlákna a použijeme pouze neotevřené. Ve velkém hrnci rozpálíme olej, při nízké teplotě orestujeme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 45 min

Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme nasekanou cibuli a nasekaný česnek. Přidáme rajčata, ochutíme solí a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Srdcovky dáme do hrnce, přidáme neoloupaný česnek, 3lžíce oleje a sklenici vody a zahříváme dokud se neotevřou. Poté tekutinu ze srdcovek...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Do pánve nalijeme ocet a 35ml vína, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, několik lístků estragonu a sůl, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Mušle necháme 2hodiny namáčet v osolené vodě a pravidelně proplachujeme. Poté je vyjeme a necháme okapat. Do hrnce nasypeme na kolečka nakrájenou...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 45 min

Rozehřejeme olej v hrnci. Přidáme česnek a pórek a 5 minut smažíme. Přidáme rybí vývar, rajčata, papriku, tymián, čili a rajčatový protlak....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Slávky důkladně omyjeme a použijeme pouze neotevřené. Alobal přeložíme napůl, do středu rozložíme slávky, rohy fólie ohneme nahoru a poté mušle...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Mušle důkladně omyjeme a použijeme pouze pevně uzavřené. Alobal přehneme napůl, do středu fólie rozložíme mušle, rohy alobalu přehneme přes střed a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Na silnější kus látky položíme naplocho ústřici. Obalíme si ruku látkou a do ústřice vsuneme mezi obě poloviny skořápky nůž. Opatrně, abychom se...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 45 min

Hřebenatky a nakrájenou cuketu potřeme zlehka olejem a okořeníme. Na rozpálené pánvi smažíme nakrájenou cuketu z jedné strany 2 minuty. Poté...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 15 min

Zahradní gril rozehřejeme. Na mřížku položíme ústřice a škeble. 5 minut grilujeme, dokud se škeble neotevřou a ústřice neohřejí. Neotevřené...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Vyloupeme slávky a každou nakrájíme na 4 kousky. 2 lžíce olivového oleje rozehřejeme v pánvi. Přidáme strouhanku a 3 minuty smažíme, poté...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Chobotničky očistíme, odstraníme střívka a zobák. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou, vínem, přidáme bobkový list, česnek, svazek petrželky a 20min...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Nejprve omyjeme petrželku, šalvěj, jehličky z větvičky rozmarnýnu, 6 stébel pažitky a majoránku, necháme okapat, nasekáme najemno a promícháme. ...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Použijeme mušle bez jiker a lastur. Důkladně omyjeme, osušíme a necháme cca 10min marinovat ve směsi citronové kůry a sezamového oleje. Cibulky...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 55 min

Polovinu šalotky nasekáme najemno. Mušle vložíme do hrnce, přidáme lžíci oleje, nakrájenou šalotku a podlijeme několika lžícemi vody. Zakryté...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 55 min

Šalotku oloupeme a nasekáme najemno, česnek prolisujeme a společně orestujeme na rozehřátém másle. Přilijeme jablečné víno a vaříme, dokud se...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Šalotku a česnek oloupeme, nasekáme najemno a společně s nasekaným zázvorem krátce cca 2-3min orestujeme na rozpáleném oleji. Směs rozdělíme do...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Otevřené ústřice vyjmeme z lastur a uvaříme je ve vlastní vodě s vínem a citronem. Máslo zpěníme, přidáme mouku a zalijeme ji vývarem. Uvaříme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky, cibuli a česnek jemně nasekáme. Rozehřejeme máslo a krátce na něm osmahneme cibuli s česnekem. Přidáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Zavřené škeble očistíme kartáčkem pod tekoucí studenou vodou. Vodu svaříme s trochou vína, solí, pepřem a tymiánem. Přidáme škeble a vaříme, dokud...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Ústřice vyjmeme z lastury a mírně osolíme. Obalíme je v nastrouhaném sýru, namočíme v rozšlehaném žloutku a obalíme ve strouhaném sucharu. ...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Vejce uvaříme jako ztracená. Kromě másla smícháme všechny přísady v hrnku a zahřejeme ve vodní lázni, až omáčka zhoustne (nesmí se však vařit)....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Ústřice vyloupeme a šťávu přecedíme do hrnce. Ústřice vypláchneme, oddělené ulity omyjeme a osušíme. V jiném hrnci rozpustíme 30 g másla, přidáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Očistíme mušle od tuhého svalu a osušíme. Nastrouháme Parmezán. Smícháme strouhanku, petržel, Parmezán. Mušle vložíme do lastur (alternativně...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Slávky očistím od nečistot kartáčkem. Vložíme je do mísy se studenou vodou a mušle, které se nezavřou, vyhodíme. V hrnci rozpálíme olivový olej,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Slávky očistím od nečistot kartáčkem. Vložíme je do mísy se studenou vodou a mušle, které se nezavřou, vyhodíme. V hrnci rozpálíme olivový olej,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Slávky omyjeme pod studenou vodou kartáčem. Zeleninu očistíme, pórek a celer nakrájíme na nudličky, mrkev na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Maso z mušlí omyjeme a nakrájíme na plátky. Špenát omyjeme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na másle necháme zesklovatět...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, oloupané brambory pokrájíme na plátky nebo je nastrouháme. Mléko rozšleháme se zeleninovým vývarem a vejci,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 70 min

Mlže a mušle dobře očistíme, odstraníme všechny rozbité nebo ty, které se na dotyk nezavřou. Nasekáme cibuli, česnek, papriku a rajčata nadrobno. ...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 60 min

Chobotničky propláchneme vodou a nakrájíme na kroužky asi 1 cm silné. Smícháme mouku s paprikou a kroužky vydatně osolíme, opepříme, zlehka...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 12 min

Větší bílé mušle tzv. hřebenatky, vyloupeme, zbavíme žil, blan a vnitřností. V pánvi rozpálíme máslo, mušle na něm osmahneme z obou stran asi 1-2...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Menší olihně očistíme, vyjmeme vnitřnosti a pod tekoucí studenou vodou stáhneme z kůže. Dobře propláchneme a necháme okapat. V míse smícháme se 1...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Škeble namočíme asi na 1 hodinu do slané vody. Propláchneme pod tekoucí vodou a otevřené vyhodíme. Rajčata spaříme a oloupeme, rozkrojíme napůl a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

V mixéru rozmixujeme nahrubo chapadla olihní s cibulí. Na hlubší pánvi rozpálíme olej a usmažíme na něm rybíz a piniové oříšky. Vyjmeme z pánve a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 60 min

Slávky dobře omyjeme. Oloupanou cibuli nasekáme, omytý celer a pórek nadrobno nakrájíme. V kastrolu rozehřejeme 40 g másla a cibuli s celerem na...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 55 min

Jsou-li mušle v lasturách, otevřeme je. Jí se jenom bílý sval a oranžový korál, propláchneme pod vodou. Cukety rozkrojíme na polovinu, pak na...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Mušle dobře vypereme, otevřené vyhodíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev oškrábeme a nakrájíme na plátky. Pórek očistíme a nakrájíme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Jednu lžíci rozpuštěného másla promícháme se strouhankou nebo s drobky z bílého chleba. Žampióny a cibuli nakrájíme na plátky. Čtyři ohnivzdorné...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 32 min

Smícháme olej, ocet, pepř a sůl. Šalotku nasekáme najemno a přidáme do zálivky. Roketu nebo listový salát omyjeme a listy natrháme na menší kousky....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 16 min

Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka. Mušle očistíme, otevřené vyhodíme....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 34 min

Slávky dobře omyjeme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, očištěný celer a pórek krájíme nadrobno. Cibuli a celer smažíme na 40g másla asi 5...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

V pánvičce rozehřejeme slunečnicový a sezamový olej. Zázvor a jarní cibulky nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova. Přidáme červenou papriku...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist