Jáhly

Jáhly jsou žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr, které se vyrábí loupáním prosa. Mají velkou výživnou hodnotu a obsahují mnoho důležitých minerálních látek - především draslík, hořčík, železo a fosfor, dále ještě mnoho vlákniny a vitamínů skupiny B. Jáhly se musí po přebrání důkladně propáchnout a spařit horkou vodou, aby se zbavily své mírně natrpklé chuti. 

Vařené jáhly se používají v mnoha tradičních českých jídlech, například se z nich připravuje na sladko i na slano tzv. jáhelník, jahelná kaše i škubánky.  Vařené nebo i dušené jáhly se také používají jako příloha k různým masům nebo omáčkám.   

 

Seřadit
Nalezeno 96 receptů
Zobrazení

V hrnci si rozpustíme 50 g másla, přidáme k němu 1 lžíci hladké mouky a usmažíme si světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme smetanu, dochutíme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu1
Recept obsahuje video

Máslo 50g rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 55 min Počet komentářů k receptu2

Nejdříve vymažeme koláčovou formu změklým máslem a vysypeme kokosem. Na těsto nejdříve smícháme sypké ingredience, pak přidáme tekuté a vše...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Čtyři plátky světlého, nejraději máslového, toustového chleba potřeme z jedné strany nutelou. Na ni přidáme nakrájený banán a ten mírně poprášíme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 7 min Počet komentářů k receptu1

Šlehačem ušleháme cukr se žloutky a ustrouhanou citronovou kůrou, přimícháme mouku s kypřícím práškem, smetanu, posekané ořechy, hrozinky a na...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 60 min Počet komentářů k receptu1

Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Ze 100 gramů hladké mouky, moučkového cukru a másla...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 65 min Počet komentářů k receptu1

Šlehačem ušleháme cukr se žloutky a ustrouhanou citronovou kůrou, přimícháme mouku s kypřícím práškem, smetanu a pevný sníh z bílků. Hotové těsto...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Rozšleháme mléko s vejcem a rozpuštěným máslem, osolíme a po částech přidáváme mouku a nastrouhaný sýr. Těsto nalijeme přes síto do rozpáleného...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 20 min Počet komentářů k receptu1

Do vlažného mléka nasypeme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy nasypeme obě mouky, špetku soli, 100 gramů...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 100 min Počet komentářů k receptu1

V míse důkladně smícháme vločky, mouku, droždí a sůl. Pak přilijeme mléko a vodu, vše promícháme a vytvoříme těsto, která má konzistenci husté...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 115 min Počet komentářů k receptu1

V míse utřeme změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Poté střídavě přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a mléko. Poté vmícháme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 60 min Počet komentářů k receptu1

Švestky opláchneme studenou vodou a necháme důkladně okapat. Brambory oškrábeme, omyjeme a uvaříme. Vychladlé uvařené brambory najemno nastrouháme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 35 min Počet komentářů k receptu1

Očištěné a omyté syrové brambory nastrouháme najemno, osolíme, přisypeme polohrubou mouku, přibližně třetinu váhy brambor. Výsledné těsto musí být...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 35 min Počet komentářů k receptu1

Do domácí pekárny dáme na spodek vlažnou vodu. Přidáme mouku promíchanou se solí a nahoru pak cukr a droždí. Zvolíme program těsto a necháme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 120 min Počet komentářů k receptu1

Cibuli očistíme, drobně pokrájíme a v pánvi na másle zpěníme dorůžova. Omyjeme petrželovou nať, vodu setřepeme a nadrobno nasekáme. Rohlíky...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu2

Do misky dáme měkké máslo a utřeme ho s cukrem. Přidáme žloutky, promícháme, přisypeme mouku, vanilkový cukr, vylijeme rum a rukama vypracujeme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

Do většího hrnce nalijeme 1 l mléka a dáme vařit. Když je mléko vlahé, přimícháme cukr a dětskou krupičku. Za stálého míchání vaříme zhruba 10...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu1

Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a umeleme na masovém strojku. Na vále z brambor, mouky, vajec a soli...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, vejce uvaříme natvrdo, petrželku posekáme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 45 min Počet komentářů k receptu1

Vejce uvaříme ve vodě natvrdo. Z mouky, mléka a soli ušleháme řídké těsto. Vejce oloupeme, namáčíme je v připraveném těstě a ihned je klademe do...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist