Kroupy

Kroupy jsou zrna obilovin - nejčastěji se používá oves, pšenice a ječmen, v posledních letech i pohanka. Jedná se o celozrnné obiloviny i s klíčky a tak jsou kroupy obsahují mnoho vlákniny. Jsou také velmi výživné a často se z nich připravují základy kaše, která se servíruje i jako hlavní jídlo. Mohou se použít také jako zavářka do polévky a tradičně se přidávají do jelit.

Kroupy velmi často pro jejich velkou energetickou hodnotu konzumují vrcholoví sportovci - oblíbené jsou například i u fotbalistů National Fotbal League, kde je fotbalisté jedí vždy den před utkáním. 

Kroupy se musí pro lepší stravitelnost před vařením pro lepší stravitelnost namočit do vody.

Seřadit
Nalezeno 149 receptů
Zobrazení

Omyjeme a očistíme mrkev, nastrouháme ji nahrubo. Rozpustíme v hrnci máslo, mrkev dáme do hrnce a podusíme. Zalijeme litrem vody. V hrnku...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 55 min Počet komentářů k receptu1

Do hrnce dáme 2 lžíce oleje. Po rozehřátí přidáme dětskou krupičku, promícháme, aby se nepřipálila. Přidáme rozklepnutá vejce a mícháme, když...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 15 min Počet komentářů k receptu1

Den předem brambory omyjeme, dáme do 1 litru vody a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20-25 minut. Druhý den je nastrouháme a v míse smícháme s...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 75 min Počet komentářů k receptu1

Vodu v hrnci přivedeme k varu, za stálého míchání přisypeme krupici a pozvolna vaříme. V pánvi rozškvaříme kostičky slaniny, přisypeme mouku a...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu1

Vodu v hrnci přivedeme k varu, přidáme špetku soli, za stálého míchání přisypeme krupici a pozvolna vaříme. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 35 min Počet komentářů k receptu1

V hrnci si přivedeme k varu 1 litr mléka s 0,5 lžičkou soli. Jakmile mléko začne vřít, snížíme teplotu a hned za stálého míchání pomalu sypeme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 11 min Počet komentářů k receptu1

Mléko vlijeme do hrnce, osolíme, přidáme 60 g cukru a přivedeme k varu. Poté za stálého míchání přidáváme krupici a mícháme, dokud kaše nezhoustne....

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 15 min Počet komentářů k receptu1

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Podusíme je s trochou vody na kaši. Do jablečné kaše zavaříme krupici, přidáme špetku...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

Do mírně vařícího se hovězího vývaru sypeme pomalu krupici a stále mícháme metlou. Krupici asi 6-8 minut povaříme a potom do polévky za stálého...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 25 min

Vývar z hovězích kostí před použitím dochutíme polévkovým kořením a převaříme jej. Mléko osolíme a dáme vařit, přidáme máslo a za stálého míchání...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Zalijeme ji částí vody, mírně osolíme a uvaříme téměř doměkka. Dávku prosáté mouky za...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Rozmrazený špenát dusíme asi 3 minuty na cibulce, potom vmícháme brynzu, část sýru, vejce, žloutek a krupici. Osolíme a dochutíme kořením. Z těsta...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Do vařícího, mírně osoleného mléka za stálého promíchávání zavaříme prosátou krupici. Zvolna vaříme, až se krupice uvaří a vznikne přiměřeně hustá...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 15 min

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme omytou citronovou kůru, vanilkový cukr a prosátou krupici. Potom vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu dáme do...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Krupici prosijeme, nasypeme do vařícího mléka, osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a za stálého míchání uvaříme hustší kaši. Odstavíme ji z tepla a za...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 60 min

Smícháme tvaroh se žloutky, rozpuštěným máslem, cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme krupici a rozinky. Sněhem z bílků zlehčíme těsto, které dáme na...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Krupici dozlatova osmažíme na másle a poté po malých dávkách přiléváme zeleninový vývar. Povaříme cca 15 min. Přilijeme do polévky rozkvedlané...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 30 min

Mléko uvedeme do varu, přidáme máslo a mírně osolíme. Za stálého míchání přisypáváme krupici a mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 20 min

Na másle zpěníme pórek s petrželovou natí a fazolovými lusky rozkrájenými na tenké nudličky a podusíme. Poté přilijeme 1 litr vody, přidáme 1/2...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

Omytou brokolici nakrájíme na kousky. Rozmačkáme ji vidličkou, přidáme rozšlehané vejce a přisypeme dětskou krupičku. Uvaříme vývar z vody a...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist