Kroupy
Kroupy jsou zrna obilovin - nejčastěji se používá oves, pšenice a ječmen, v posledních letech i pohanka. Jedná se o celozrnné obiloviny i s klíčky a tak jsou kroupy obsahují mnoho vlákniny. Jsou také velmi výživné a často se z nich připravují základy kaše, která se servíruje i jako hlavní jídlo. Mohou se použít také jako zavářka do polévky a tradičně se přidávají do jelit.
Kroupy velmi často pro jejich velkou energetickou hodnotu konzumují vrcholoví sportovci - oblíbené jsou například i u fotbalistů National Fotbal League, kde je fotbalisté jedí vždy den před utkáním.
Kroupy se musí pro lepší stravitelnost před vařením pro lepší stravitelnost namočit do vody.
Oloupanou cibili nakrájíme na drobno, česnek prolisujeme. Vyprané kroupy přes noc namočíme do vody, druhý den osolíme, uvaříme doměkka a scedíme. ...
Krupky propereme a zvlášť uvaříme do poloměkka. Scedíme a zalijeme je vodou s rozpuštěným masoxem. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené syrové...
Kroupy důkladně propláchneme studenou vodou a necháme je okapat. Houby namočíme do studené vody. Cibuli oloupeme a najemno ji nakrájíme....
Předem uvařené kroupy smícháme s tuňákovou konzervou, přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, olivy na kolečka, vinný ocet. Opepříme a osolíme. ...
Hrách přebereme, několikrát propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc v chladničce bobtnat. Potom jej uvaříme doměkka. Kroupy...
Propláchnuté kroupy uvaříme doměkka. Uvařené scedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a na tuku osmahneme...
Oloupané brambory propláchneme, překrájíme, zalijeme je vlažnou vodou a uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme. Krupky propláchneme, uvaříme...
Krupky namočíme, aby změkly. Vaříme je v dostatečném množství vody doměkka a potom je scedíme. Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme ji...
Vyprané kroupy uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Na másle v kastrole osmahneme cibuli, přidáme kroupy, podlijeme vývarem a dále dusíme. ...
Kroupy uvaříme v osolené vodě s kouskem másla doměkka. Necháme okapat. Kroupy při podávání posypeme opraženou strouhankou a polijeme máslem.