Ovesné vločky
Ovesné vločky se vyrábí rozdrcení zrn ovsa. Obsahují velmi mnoho bílkovin, sacharidů a nenasycených mastných kyselin, vitamíny a další pro organismus člověka důležité látky. V ovesných vločkách je také téměř 7 % tuku a tak se nedají dlouhodobě skladovat.
Ovesné vločky jsou nedílnou součástí tzv. zdravé výživy. Používají se například na výrobu müsli nebo celozrnného pečiva, připravuje se z nich ovesná kaše nebo lívance, mohou se také opražit. V racionální výživě se používají jako jedna z ingeriencí na karbanátky a různé pomazánky.
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přilijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Ostatní sypké přísady vsypeme do mísy...
Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě. Vyjmeme, do vývaru vložíme přebrané vločky a uvaříme doměkka. Rozmixujeme. Ve studeném mléce rozmícháme...
Ovesné vločky a jáhly spaříme 1 litrem horké vody, dáme je do hrnce, zalijeme 1/2 litrem vody a necháme 12 hodin namočené. Druhý den je uvaříme na...
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu s ovesnými vločkami je osmažíme na tuku. Zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme doměkka. Polévku...
V míse důkladně smícháme vločky, mouku, droždí a sůl. Pak přilijeme mléko a vodu, vše promícháme a vytvoříme těsto, která má konzistenci husté...
Ovesné vločky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Mrkev, celer, petržel očistíme a...
Ovesné vločky namočíme do studeného mléka a necháme je bobtnat do druhého dne. Vločky umeleme, ochutíme česnekem utřeným se solí, majoránkou,...
V kastrole na másle orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme hladkou mouku, okořeníme pepřem. špetkou muškátu, zalijeme vodou a...
Do hrnce nalijeme mléko, přivedeme k varu a přisypeme trochu kaštanové mouky, aby kaše voněla po kaštanech. Rozmícháme, přidáme ovesné vločky a...
Smícháme vločky, kokos a mouku. Potom v malém hrnci smícháme máslo a med a pomalu zahřejeme, dokud se nerozpustí. Smícháme vodu a sodu a...