Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou velmi výživné a také zdravé. Obsahují velké množství zdravých tuků v podobě nenasycených mastných kyselin i některých důležitých vitamínů a malé množství cukrů. Pozitivně působí především na kardiovaskulární i nervový systém, vlasy, pokožku i sexuální potenci člověka. Konzumace ořechů má i protizánětlivé a antioxidační účinky.
Jádra vlašských ořechů se používají nejvíce jako dochucovadlo a nebo k dekoraci při přípravě mnoha druhů pečiva a cukrářských výrobků - nejznámější jsou asi tradiční vánoční vanilkové rohlíčky. . Z vlašských ořechů se také lisuje vynikající olej a vyrábí alkoholický nápoj - tzv. ořechovka.
Směs tvrdých lesních hub očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na plátky. Na plátky pokrájíme uzený bůček. Lahůdkovou cibuli pokrájíme na kolečka....
Žloutky utřeme v míse s cukrem do pěny. Přidáme kávu, mleté oříšky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme pevný sníh...
Ořechy umeleme, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme kompaktní hmotu. Tu povaříme ve vodní lázni, poté plníme do košíčků a přeléváme...
Sušené švestky namočíme na 30 minut do vlažné vody. Potom je scedíme, necháme okapat. Po délce švestky rozřízneme napůl, vybereme pecku a vložíme...
Smícháme mouku, máslo, mleté ořechy, žloutky, vodu a cukr. Z těsta uhněteme váleček, který necháme 30 minut odpočinout v chladničce. Připravíme...
Křehké (linecké) těsto rozválíme na plát, přeneseme na plech a necháme 10 minut zapéct ve středně vyhřáté troubě. Potom necháme na plechu...
Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, omytá jablka nahrubo. Přidáme mleté vlašské ořechy. Ke směsi přidáme rozinky, podle chuti med a nakonec...
Máslo s moučkovým cukrem a kakaem vymícháme v misce do pěny. Přidáme mleté strouhané ořechy a rum (množství upravíme podle chuti, pokud je dort pro...
Šlehačem ušleháme cukr se žloutky a ustrouhanou citronovou kůrou, přimícháme mouku s kypřícím práškem, smetanu, posekané ořechy, hrozinky a na...
Lilky omyjeme, osušíme, celé položíme na plech a upečeme je nasucho v troubě při 185°C. Upečené lilky mají až černou barvu. Mírně vychladlé lilky...