Limety
Ovoce je zdrojem vitamínů, minerálů a dalších, pro organismus člověka důležitých látek, v naší stravě by se mělo objevovat co nejčastěji. Důležitým a velmi často konzumovaným druhem ovoce je limetka a v této části najdete recepty, v kterých jsou právě limetky jednou z ingrediencí.
Podívejte se i na další informace o limetce - dozvíte se například jaké má účinky na zdraví člověka, jak ho správně uskladnit a další zajímavosti.
12 kusů malých artyčoků (nebo 8 ks větších) očistíme a omyjeme. Očištěnou a omytou jarní cibulku svážeme a spolu s artyčoky vložíme do většího...
Troubu předehřejeme na 180°C, sušenky nasypeme do plastikového sáčku, uzavřeme a rozdrtíme na malé kousky válečkem. Drobečky vyndáme ze sáčku, dáme...
Oloupané krevety potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 10 minut na 200 °C. Po...
Z limetek vymačkáme šťávu. Tresku zbavíme kůže a všech kosti a nakrájíme ji na půlcentimetrové kousky. Osolíme je, zalijeme limetkovou šťávou a...
Cibuli nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 1 cm. Smícháme ji s polovinou lžíce oleje, osolíme a opepříme. Pořádně promícháme a grilujeme 4 minuty z...
V hrnečku přivedeme k varu vodu se solí a cukrem. Po Odstavení z plotny přidáváme za stálého míchání mouku. Vytvoří se nám hladká kaše, do které...
Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli, přidáme vejce, přilijeme mléko a vyšleháme hladké palačinkové těsto. V pánvi rozehřejeme...
V míse smícháme oloupané, na kostičky nakrájené limetky, prolisovaný česnek, chilli koření, mletou papriku a cukr. Omytá kuřecí křídla v...
V kastrůlku zvolna rozehřejeme 100 g másla, vsypeme rozdrcené sušenky a promícháme. Směs vložíme do máslem vymazané koláčové formy a uhladíme...
Nejprve rozehřejeme jogurt smíchaný se zeleninovým vývarem a zakysanou smetanou. Poté přimícháme mouku a zvolna provaříme do zhoustnutí. Nakonec...
Vývar přivedeme k varu, přidáme mrkev nakrájenou na tenké plátky a čočku a asi 20min povaříme. Ke konci přidáme hrášek, kokosové mléko a ještě...
Rozehřejeme v pánvi olej. Očištěné maso nakrájené na proužky osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Po obou stranách osmahneme. Rozpůlíme...
Omyjeme a na větší kousky natrháme ledový salát, přidáme roketu. Rozmačkáme rajčátka, aby vyteklo trochu šťávy. Scedíme olivy a přidáme je do...
Rozpustíme v hrnci máslo, přidáme sladké brambory nakrájené na kostky. Nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a kari pastu a dozlatova osmahneme. ...
Na 30 minut namočíme rozinky do vroucí vody. Kuřecí prsa potřeme olejem a mletým pepřem a na rozpáleném grilu 5 minut z každé strany grilujeme. ...
V nekovové míse smícháme olej, limetkovou šťávu a koření. Vložíme do šťávy steaky, zakryjeme mísu a dáme do lednice marinovat. Nejlépe přes noc,...
Na mírném ohni smícháme v hrnci bazalku s cukrem a vínem. Přivedeme za pravidelného míchání k varu a 3 minuty vaříme. Poté přecedíme víno s cukrem...
Maso nakrájíme na kousky o velikosti cca 2cm a necháme cca 10min marinovat ve směsi rybí a ústřicové omáčky. Koriandr omyjeme, necháme okapat a...
Mořský jazyk omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Necháme ho marinovat asi půl hodiny ve směsi ústřicové a rybí omáčky. Mrkev očistíme,...
Brokolici, špenátové listy, kukuřici podusíme krátce v páře. Ochutíme česnekem a solí. Připravíme si limetkovou omáčku ze základu bešamelové...
3 limety omyjeme horkou vodou, osušíme, oloupeme kůru a jemně ji nasekáme. Ze všech plodů vymačkáme šťávu. 125ml vody uvedeme do varu, přidáme cukr...
Očištěnou, na plátky nakrájenou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek opečeme na másle. Přidáme propláchnutou rýži a vše krátce osmahneme....
Nastrouhaný sýr a nasekané bylinky smícháme s polovinou zakysané smetany a opepříme. Listové těsto rozválíme na 4 stejné pláty, poklademe je jemně...
Oloupaný česnek nakrájíme na plátky, na pánvi pokapeme olejem a necháme 3 hodiny rozležet. Očištěné krevety omyjeme a osušíme. Pokapeme je...
Porce ryby omyjeme a osušíme. Limetkovou kůru a šťávu smícháme s olejem, přidáme na kostičky nakrájenou feferonku a směsí rybu pokapeme. Necháme...
Hrušky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silné plátky. Ihned je zakapeme šťávou z jedné limetky. V hrnci svaříme víno s cukrem a...
V 1 l vody rozpustíme za častého míchání na středním ohni 90 g cukru. Směsí vypláchneme menší pekáček. Ohřejeme mléko a smetanu, přidáme zbylý...
Mouku smícháme s česnekovou solí a pepřem. Filé z tresky obalíme v kořeněné mouce a smažíme ve velmi rozpáleném oleji 3-4 minuty. Vyjmeme a dáme...
Ve velkém džbánu smícháme vodu a cukr, až se rozpustí. Hodinu necháme v chladu. Na struhadle nebo škrabkou odstraníme z limetek kůru, ne dužinu. ...
Omyté filety z lososa nakrájíme na tenké, asi 5 cm dlouhé nudličky a napíchneme je na špejle. Lžičku limetkové kůry smícháme s polovinou limetkové...
Nastrouhanou kůru z poloviny dobře omyté limetky necháme přejít varem spolu se šťávou ze dvou limetek, smetanou a bílým vínem. Na mírném ohni vše...
Želatinu namočíme do studené vody. Ze 2 omytých limetek nastrouháme kůru a ze všech limetek vymačkáme šťávu. Cukr svaříme se 100ml vody a po 5...
Čerstvý zázvor oloupeme a rozkrájíme na tenké plátky, omyté stonky citronové trávy nadrobno nakrájíme. Limetku omyjeme a krájíme na plátky. Vše...
Oloupaný česnek prolisujeme a v misce smícháme s kečupem, balsamicem, limetkovou šťávou, mletou paprikou, cayenským pepřem, medem, cukrem a...
Rozpuštěné máslo promícháme s nadrcenými sušenkami. Směs vmačkáme do koláčové formy a necháme nejméně 1 hodinu v chladničce. Smetanu a...
Šerbety vyndáme z mrazáku 15 minut před podáváním. Vytvarujeme kopečky a přendáme na chlazené talířky. Ananas rozkrájíme na tenčí plátky, ozdobíme...
Maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na 3 cm silné plátky. Medailonky potřeme směsí koření, opečeme je v horkém oleji po obou stranách....
Ananas podélně rozčtvrtíme, pečlivě oloupeme a vykrojíme košťál. Dužinu nasekáme nahrubo. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na velmi jemné kostičky....
Mořský jazyk omyjeme, osušíme, nakrájíme na nudličky, dáme do mísy a promícháme s rybí a ústřicovou omáčkou. Necháme v marinádě 30 minut. ...
Perličky očistíme, omyjeme a páteřní kost odstraníme. Perličky rozevřeme, kůží nahoru položíme na prkénko a přimáčkneme, aby se maso zploštilo....