Hrušky
Hrušky se konzumují čerstvé, vařené, sušené nebo kandované, jsou z nich vynikající kompoty, džemy, džusy a mošty. Hrušky se také nakládají do červeného vína a podávají jako příloha k zvěřinovým masům, používají se na koláče a deserty, na ovocné saláty… Sušené a kandované plody jsou velkým koncentrovaným zdrojem energie. Z uvařených a namletých sušených hrušek se vyrábí hrušková povidla, kterými se plní např. valašské „frgále“.
Recepty s hruškami jsou v této části a zcela jistě si z nich podle svojí chuti vyberete.
Do hrnce s vodou přidáme citrónovou šťávu, vanilkový cukr, přisypeme skořici, vložíme hřebíček a nakonec med. Vše dobře zamícháme a na silném ohni...
Z citronu odstraníme kůru a pecky a dužinu smícháme s ostatními ingrediencemi, které jsme nahrubo nakrájeli. Odšťavníme je, nalijeme do sklenice...
Hrušky oloupeme a stopky ponecháme. Spodní stranu hrušek mírně seřízneme. V kastrole zvolna svaříme červené víno s cukrem, citrónovou šťávou a...
V míse nebo v robotu zpracujeme mouku, cukr, citronovou kůru a máslo na drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto...
Zralá jablka a hrušky omyjeme, odstraníme stopky, jádřince a každý druh zvlášť nastrouháme nebo rozdrtíme. Ihned vylisujeme a šťávy smícháme...
Hrušky oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na 8dílků. V pánvi rozpálíme olej s máslem a kuřecí maso z každé strany cca 2min orestujeme. Poté...
Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme těsto...
Hrušky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Čtvrtky pokrájíme ještě na menší kousky. Ihned je smícháme s citronovou šťávou a...
Nejprve rozehřejeme 170g másla ve vodní lázni a necháme vychladnout. Do mísy nasypeme mouku, přidáme kvasnice, cukr, přilijeme vychladlé máslo,...
Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky. Poté je rozložíme do mísy, polijeme koňakem a posypeme cukrem a...
Křehké těsto rozválíme a např. miskou z něj vykrojíme 4 kolečka o průměru asi 15cm. Troubu předehřejeme na 220C. Mletý anýz smícháme s hnědým...
Hrušky oloupeme, podélně rozkrojíme a odstraníme jadřince. V kastrůlku zahřejeme hroznovou šťávu se skořicí a 100g cukru. Do teplé šťávy vložíme...
Zralé hrušky oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Hrušky dusíme v oslazené vodě s trochou citronové šťávy doměkka.
Vymícháme máslo, cukr, sůl a přidáme vejce. Do prosáté mouky uděláme důlek, do něj dáme připravenou směs a zpracujeme v těsto. Vytvoříme bochánek...
Hruškový likér nebo hruškovici promícháme ve džbánu s tequilou, limetkovou šťávou, hruškovým džusem a plátky hrušek. Dáme na dvě hodiny do chladu...
Hrušky trochu seřízneme aby seděly, dáme do hrnce nebo zapékací nádoby, zalijeme vínem a poklademe plátky másla. Posypeme cukrem, přidáme celou...
Očistíme a na proužky nakrájíme játra. Rozehřejeme v pánvi olej a osmahneme cibulku nakrájenou na proužky. Opláchneme, oloupeme a na proužky...
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Ovoce povaříme v oslazené vodě. Do středu ploché mísy nastříkáme šlehačku, kolem položíme...
Nasypeme do mísy kuskus, zalijeme 150ml vroucí vody, přidáme olivový olej a necháme nabobtnat 10 minut pod přiklopeným talířem. Omyjeme jablka a...
Těsto rozválíme na silnější plát a natlačíme do formy se zvýšeným okrajem. Dáme na 15 minut korpus zapéct do vyhřáté trouby na 200 stupňů. ...
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Hrušky rozmělníme na kaši. Smícháme olej, ocet, sůl, pepř a nalijeme na rajčata a hrušky. Vše posypeme...
Pomeranče oloupeme, odstraníme i bílou slupku, nakrájíme na plátky, šťávu zachytíme. Kůru nakrájíme na jemné proužky, poté 2x spaříme vroucí vodou...
Hrušky omyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a každou rozkrojíme na 4 měsíčky. Do kastrůlku nalijeme 500ml vody, přidáme 150g cukru, tyčinku...
Jablka a hrušky oloupeme a zbavíme jadřinců. Ovoce nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citronovou šťávou a medem. Nakonec zlehka vmícháme omyté...
Omyté borůvky promícháme s oloupanými, na nudličky nakrájenými hruškami. Přidáme cukr a zlehka vmícháme zakysanou smetanu a citronovou šťávu.
Omyté ostružiny smícháme s oloupanou, na kostičky nakrájenou hruškou a oloupaným, na kousky nakrájeným jablkem. Ovoce zlehka poprášíme skořicí a...
Hrušky oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s cukrem, strouhankou, nastrouhanými ořechy, skořicí a rozehřátým máslem...
Hrušky oloupeme, nakrájíme na osminy a vykrojíme jádřince. V zapékací míse rozehřejeme máslo, položíme na ně vrstvu hrušek podlijeme 3 lžícemi...
Očištěné jablko a hrušku nakrájíme na kostičky, omyté, vypeckované švestky nakrájíme na čtvrtky. Připravené ovoce rozložíme ve vrstvách do misek a...
Omyté hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Čtvrtky nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citronovou šťávou, přidáme omyté...
Očištěný celer, jablka a hrušku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Hlávkový salát omyjeme, nakrájíme na nudličky a vše smícháme. Přidáme kyselou...
Omyté hrozny, oloupané, na kostičky nakrájené hrušky a jablka smícháme a pokapeme rumem a curacaem. Salát posypeme cukrem, znovu zamícháme a...
Velké, dobře zralé hrušky omyjeme, odstopkujeme a urovnáme do mísy z varného skla. Z cukru připravíme na pánvi světlý karamel, nalijeme jej na...
Zralé hrušky oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jádřinců. Půlky hrušek obalíme v mouce, vejci a poté ve strouhance. Plátky mandlí zapíchneme do...
Mladou kachnu omyjeme a uvnitř i na povrchu ji osolíme. Jablka a hrušky oloupeme, nakrájíme na dílky a vložíme do vnitřku kachny. Otvor spíchneme...
Zralé hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Nadrobno pokrájíme oloupanou cibuli a rajčata. Vše vložíme do kastrolu, přidáme...
Omytá jablka, hrušky a oloupaný celer nahrubo nastrouháme, zakapeme citronovou šťávou. Přidáme rozinky, mleté oříšky, žloutky, cukr, vše dobře...
Omyté hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na dílky. Pokapeme je citronovou šťávou a necháme chvíli stát. V kastrole...
Oloupané, na čtvrtky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme je a necháme vychladnout. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřince,...
Z mouky, mletých oříšků, žloutků, cukru, vanilkového cukru a mléka připravíme těsto. Zlehka do něj vmícháme sníh ušlehaný z bílků a necháme chvíli...