Melouny
Melouny se nejvíce konzumují čerstvé, často se také používají do ovocných salátů, chutné jsou i v zeleninových salátech se sýrem a s ořechy. Rozmixovaná nebo nakrájená dužina melounu se přidává do alkoholických i nealkoholických koktejlů. Z méně sladkých a vodnatých odrůd - například z melounů medových – můžeme připravit i chutné dezerty s tvarohem nebo jogurtem. Melouny se používají i jako dekorace při přípravě různých míchaných nápojů, kdy se plátek plodu dává na okraj skleničky.
Recepty, v kterých je meloiun jednou z ingrediencí, najdete v této části a zcela jistě si z nich vyberete.
Větší meloun rozpůlíme a nožem vykrajujeme dužinu tak, aby vznikly melounové mističky. Každou zbavíme jadérek, pokapeme portským a posypeme trochou...
Velký, zralý, žlutý meloun (cantalope) podélně přepůlíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na čtvrtky, zlehka odkrojíme slupku a každou čtvrtinu...
Meloun zbavíme pecek a nakrájíme na kostičky. Spolu s mátou ho rozmixujeme dohladka. Rozdělíme do formiček na nanuky a necháme přes noc zmrznout...
Meloun podélně rozpůlíme, odstraníme semínka, vyjmeme dužinu, nakrájíme na kousky a společně s citronovou šťávou rozmačkáme na pyré. Nalijeme do...
Z melounu vybereme jadérka a nakrájíme jej na kousky. Smícháme s želírovacím cukrem, citrónovou šťávou a kůrou. Zakryjeme a necháme asi 4 hodiny...
3 hrsti ledu, pomerančový džus, šťávu z citrónů a 1/2 pokrájeného žlutého melounu rozmixujeme. Rozdělíme do šesti vysokých sklenic a dolijeme...
Meloun rozkrojíme, odstraníme jadérka, dužinu vyjmeme a rozmixujeme. Vmícháme bílé víno, cukr a citronovou šťávu. Hrozny omyjeme, bobule...
Nejprve očistíme sépie, chapadla nakrájíme nadrobno, těla na tenké proužky a vše důkladně propláchneme studenou vodou. V hrnci přivedeme k varu...
Meloun omyjeme, odstraníme kůru, dužinu nakrájíme na kostky a zbavíme jader. Vložíme do salátové mísy. K melounu přidáme oloupaná, jádřinců...
Cukr a zázvor svaříme na hustý sirup. Dužinu zralého melounu nakrájíme na kostky. Namočíme je do sirupu a obalíme v nasekaných, opražených...