Makrela
Ryby jsou zdrojem vitamínů, minerálů a dalších, pro organismus člověka důležitých látek, v naší stravě by se měly objevovat co nejčastěji. Velmi oblíbeným druhem je makrela - a v této části najdete recepty, v kterých je právě makrela jednou z ingrediencí. Makrela se často smaží, může se zapékat společně s dalšími surovinami, vynikající je i grilovaná.
Máslo rozehřejeme a smícháme s prolisovaným česnekem, solí, citronovou šťávou a nasekanou petrželkou. Očištěné porce makrel potřeme touto směsí a...
Očištěnou a omytou makrelu poprášíme moukou, osolíme a zprudka opečeme na oleji. K hotové rybě přidáme nakládané cibulky, rajčatovou šťávu, pepř a...
Očištěné makrely (hlavy odstraníme) podélně rozřízneme, osolíme a urovnáme do zapékací mísy kůží dolů. Oloupanou cibuli a omytý pórek nakrájíme...
Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se špetkou soli, nasekanou petrželkou, rozehřátým máslem a citronovou šťávou. Omyté porce makrel opečeme po...
Omyté, osušené a vykuchané makrely vytřeme zevnitř solí a pepřem a zakápneme citrónovou šťávou. Z pokrájené cibulky, posekané petrželky a...
Makrely omyjeme, očistíme, vykucháme a znovu opláchneme vodou. Necháme odkapat, pak je osolíme a zprudka opečeme na pánvi v rozpáleném olivovém...
Filety z makrely osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky, citronovou a...
Vykuchané ryby očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme a necháme v chladu odležet. Datle namočíme na 30 minut do 0,5 l vody. Cibuli oloupeme a...
Na 180 stupňů předehřejeme troubu. Bazalku omyjeme a nakrájíme na proužky. Do misky dáme bazalku, přidáme rozetřený česnek a máslo. Promícháme,...
Z čerstvé malé makrely odkrojíme od hlavy podle páteře dva plátky, zbavíme je kostí a na kůži uděláme blízko sebe příčné zářezy, aby se ryba při...
Rybu nakrájíme na filety, osolíme a opepříme. Šalotky nakrájíme nadrobno, kapary nasekáme. Filety položíme na vymaštěný plech a asi deset minut...
Omyjeme 3-4 brambory a v rendlíku v 5 dl vody je uvaříme doměkka. vaříme přibližně 20 minut. Uvařené scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky, které...
Cibuli nakrájíme na silnější plátky. Ryby očistíme, opláchneme a osušíme. Poté ryby osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme olejem. V rendlíku na oleji...
Důkladně očištěné a oprané makrely naložíme do soli na celou noc. Poté je opečme v pánvi na rozpáleném oleji do červena. Vypečený olej přecedíme a...
Do misky nalijeme smetanu, kopr a pažitku nasekáme najemno a přidáme ke smetaně. Přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme strouhanou pomerančovou kůru...
Filety z makrely osolíme, opepříme, vložíme do pánve s rozehřátým olejem a osmažíme z obou stran dozlatova. Filety necháme vychladnout a nakrájíme...
Do misky nalijeme sójovou omáčku, rybí omáčku, rýžový ocet, přidáme nastrouhaný zázvor, promícháme a v této marinádě obalíme filety z makrely....
Citron nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme, pokrájíme na kolečka a rozebereme na kroužky, makrelu naporcujeme. Do každé porce makrely uděláme...
Porce makrely osolíme, opepříme, cibuli nakrájíme na kolečka a rozebereme na kroužky, česnek pokrájíme na tenké plátky, rajčata scedíme a trochu...
Čerstvé makrely rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti a odřežeme hlavy, ploutve a ocasy. Poté makrely rozřízneme podélně okolo...
Vykuchané a očištěné makrely položíme na pracovní stůl, odřízneme hlavy, ocasní ploutve a ryby vložíme do mísy. Meruňkový kompot scedíme, meruňky...
Zeleninový vývar smícháme s kari pastou. Rýži vaříme v zeleninovém vývaru, který přidáváme k rýži podle potřeby. Makrelu natrháme na větší kusy...
Nejdříve si připravíme marinádu: omyjeme 2 citróny (chemicky neošetřené) a z jednoho citrónu vymačkáme šťávu do mísy. Přidáme k ní olej, špetku...
Mražené vykuchané makrely necháme rozmrazit, pořádně je promyjeme i zevnitř a osušíme je. Pak je pokapeme citrónovou šťávou i zevnitř, necháme je...
Vejce předem uvařená natvrdo oloupeme a podélně rozkrojíme na poloviny. Žloutky vyjmeme, dáme do mísy a bílky odložíme. Do mísy k žloutkům přidáme...
Z uzené makrely obereme maso, dáme pozor, aby v mase nezůstaly žádné kosti. Oloupaný a omytý křen a 1/2 oloupaného jablka nastrouháme do mísy. Do...
Očištěnou a omytou mrkev jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k ní jemný žervé sýr, 2 lžičky zakysané smetany, nadrobno pokrájenou omytou pažitku a...
Zeleninu očistíme a omyjeme. Listy salátu natrháme na kousky, jablko nakrájíme na dílky a zakapeme citronovou šťávou. Okurku podélně rozkrojíme a...
Vykuchaným, omytým a osušený makrelám roztáhneme břicha, potřebujeme je mít úplně otevřené. Stroužky česneku utřeme, z omytých, chemicky...
Očištěným makrelám rozkrojíme břicha, vykucháme je a dobře omyjeme. Brambory uvařené v slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Bylinky: snítku...
Celer a jablko oloupeme a najemno nastrouháme. Ihned promícháme se zakysanou smetanou ochucenou citronovou šťávou, solí a pepřem. Z makrel...
Porce makrely pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme chvíli odležet. Očištěnou mrkev nahrubo nastrouháme. V kastrolu na oleji zpěníme...
Fazolky povaříme 4 minuty v horké osolené vodě. Slijeme a ihned je schladíme v ledové vodě. Rýži několikrát propláchneme. Zalijeme ji 200 ml vody...
Vývar s nakrájenými cibulkami přivedeme k varu, přidáme nudle a vaříme 4 minuty doměkka. Slijeme a propláchneme studenou vodou. Sójovou omáčku...
Uzenou makrelu vykostíme a zbavíme kůže. Maso umeleme spolu s vejci vařenými natvrdo, s oloupanou cibulí a okapanou nakládanou paprikou. Vše v...