Sladkovodní ryby
Sladkovodní ryby žijí – jak je už z názvu zřejmé – v tzv. sladkých vodách – v potocích, řekách, jezerech, rybnících… Některé druhy žijí divoce, jiné se chovají v chovných rybnících. Mezi nejvíce známé patří zcela jistě kapr, pstruh, okoun, štika, lín, tolstolobik, úhoř, sumec, candát nebo cejn. Ryby jsou velmi zdravé a sladkovodní navíc proti některým druhům mořských ryb i cenově dostupné.
Sladkovodní ryby se připravují všemi známými způsoby - mohou se vařit i dusit, péct i smažit a také grilovat. V této části najdete mnoho receptů, v kterých jsou právě sladkovodní ryby jednou z ingrediencí a zcela jistě si z nich vyberete.
Porci kapra osolíme a opečeme na rozpáleném oleji z obou stran. Skoro měkkou ji zalijeme vejci rozšlehanými se solí, mlékem a nakrájenou šunkou....
Mrkev a petržel oškrábeme, spolu s umytým pórkem nakrájíme na kolečka, celer oloupeme, pokrájíme na malé kostky. Všechnu zeleninu dáme do hrnce,...
Kapra dobře omyjeme, na každé straně ryby uděláme nožem 3 příčné řezy. Odstraníme všechny ploutve kromě hřbetní, ocas seřízneme do dvou ostrých...
Kapra vykostíme, omyjeme, osušíme a z filetů nakrájíme kousky o velikosti větších hranolků. Česnek oloupeme a prolisujeme a v míse smícháme s...
Vykuchané pstruhy opláchneme, osušíme, osolíme a poprášíme moukou. Opékáme je na rozehřátém másle po obou stranách. Opečené pstruhy vyjmeme, do...
Vykuchané, očištěné ryby zbavené hlav omyjeme, osušíme a dobře osolíme. Upečeme je ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí vložíme pečené rybí...
Očištěné a vykuchané candáty podélně rozpůlíme, páteř odstraníme a ryby naporcujeme. Porce osolíme a necháme asi 1 hodinu odležet. Připravené...
Vykuchaného kapra očistíme, odstraníme hlavu, vnitřnosti, rybu podélně rozpůlíme a odstraníme páteř. Do hrnce vlijeme vodu, vložíme kapří hlavu...
Vybereme větší štiku, budeme z ní potřebovat pouze filety. Štiku vykucháme, omyjeme, odřízneme hlavu, ploutve, opatrně vyndáme páteř a maso zbavíme...
Vykostěnou a omytou rybu naporcujeme, osolíme a opečeme na oleji. Zapékací mísu vymažeme máslem, vložíme do ní porce opečeného candáta a posypeme...