Lín
Ryby jsou zdrojem vitamínů, minerálů a dalších, pro organismus člověka důležitých látek, v naší stravě by se měly objevovat co nejčastěji. Velmi oblíbeným druhem je lín - a v této části najdete recepty, v kterých je právě lín jednou z ingrediencí. Lín se často smaží, peče a dusí, může se zapékat společně s dalšími surovinami, vynikající je i s různými omáčkami.
Mrkev a petržel oškrábeme, spolu s umytým pórkem nakrájíme na kolečka, celer oloupeme, pokrájíme na malé kostky. Všechnu zeleninu dáme do hrnce,...
Vykucháme ryby, důkladně je omyjeme a očistíme, osušíme. Nasolíme je, posypeme česnekem, tymiánem a sladkou paprikou. Necháme dvě hodiny odležet....
Očištěné, osušené a osolené půlky línů zprudka opečeme po obou stranách na sádle. Vyjmeme je a ve výpeku osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli a...
Očištěné a vykuchané líny na hřbetě nařízneme, maso osolíme, do zářezů vložíme plátky omytého citronu. Ryby urovnáme do pekáče, přidáme máslo a...
Očištěné a vykuchané líny potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme paprikou, kmínem a hladkou moukou. Ryby zvolna pečeme po obou stranách na...
Do 1 l vody vlijeme ocet, přidáme oloupanou cibuli, koření, sůl a přivedeme k varu. Vložíme očištěné a vykuchané líny, znovu přivedeme k varu,...
Očištěnou kořenovou zeleninu a koření povaříme ve vodě, vložíme omyté porce lína a zvolna uvaříme doměkka. Žloutky s máslem a se solí šleháme v...
Očištěné porce lína omyjeme a osušíme. Rozmícháme víno s vejci, moukou, 1 lžící oleje a solí. V těstíčku namáčíme připravené porce a vkládáme je...
Očištěné a omyté porce lína protkneme střídavě slaninou a sardelovými řezy. Maso osolíme, urovnáme do pekáčku a poklademe vločkami másla. Pečeme ve...
Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na oleji. Přidáme mletou papriku, citronovou šťávu a očištěné, osolené porce lína. Dusíme...
Omyté porce lína osolíme, vložíme do kastrolu a podlijeme olejem a vínem. Přidáme oloupanou, nasekanou cibuli a dusíme doměkka. Měkké porce vyjmeme...
Očištěné a omyté porce lína na hřbetě několikrát nařízneme. Do otvorů vložíme kousky slaniny a do jednoho plátek omytého citronu. Maso pokapeme...
Očištěné a omyté líny uvaříme v osolené vodě spolu s očištěnou kořenovou zeleninou. Uvařené porce ryb vyjmeme, zakapeme 1 lžící rozpuštěného másla...
Připravíme si větší hrnec a do něj vložíme kousky ryb, které jsme naporcovali na podkovy. Nejvhodnější jsou kapři, líni nebo okouni. K rybám...
Líny vykucháme, vykrájíme z nich plátky, omyjeme, osušíme, pokrájíme na kousky. Lilek omyjeme a drobně pokrájíme. Papriky rovněž drobně pokrájíme....
1 litr rybího studeného vývaru (viz rybí vývar s fenyklem) přecedíme, abychom získali čistý bujon, a dáme ho znovu vařit. Petrželovou nať (1/2...
Očištěné, vykuchané a omyté líny uvaříme v osolené vodě spolu s očištěnou kořenovou zeleninou. Mléko nalijeme do kastrolu, přidáme nasekaný kopr,...
Z ryb odkrojíme hlavy, ocasy a ploutve, vykostíme a nakrájíme větší řezy, které nasolíme. Malou část masa nasekáme na jemno. V míse namočíme...
Omyté a osušené porce lína osolíme a pokapeme částí citronové šťávy. Hladkou mouku smícháme s rostlinným olejem a vodou. Přidáme zbylou citronovou...
Líny očistíme, omyjeme, vložíme do pekáčku, osolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme lžící kmínu. Přidáme máslo a vložíme do trouby. Pečeme ve...
Den dopředu čerstvé vykuchané líny dobře omyjeme, posypeme solí a odložíme do chladničky. Druhý den z línů seškrábneme tupou stranou nože sliz a...