Brokolice
Brokolice velmi zdravá zelenina, které obliba se stále zvyšuje a v posledních letech se konzumuje dokonce častěji než květák. V gastronomii se brokolice podobně jako květák používá, na rozdíl od něj ale méně nadýmá a má také větší obsah vitamínů a dalších látek, prospěšných pro lidské zdraví.
Brokolice se nejčastěji vaří v mírně osolené vodě, může se také dusit nebo vařit v páře - při tomto způsobu úpravy se v brokolici zachová více cenných látek a je i chutnější. Velmi často se také servíruje zapečená brokolice například s těstovinami nebo jako grilovaná zelenina. Uvařená brokolice se přidává i do rizota. Brokolicová polévka se smetanou je také výborná, vyzkoušejte!
Listy brokolice jsou také jedlé a mohou se připravit podobně jako kapusta. Využívají se ale jen listy mladé a jemné, listy starších rostlin jsou tuhé a vláknité.
Nejprve si připravíme marinádu: smícháme lžíci sójové omáčky, lžičku sherry, lžíci kukuřičného škrobu, med a sezamová semínka. Připravíme si...
Předem uvařenou, vychladlou menší brokolici rozebereme na růžičky a nadrobno nakrájíme. V míse smícháme s vejci, moukou, solí a kořením. Ze směsi...
V kastrůlku zpěníme máslo, přisypeme mouku, krátce zamícháme a přilijeme vroucí mléko. Mícháme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a necháme...
Jarní cibulky a česnek nakrájíme na tenké plátky. Rajčata nakrájíme na proužky. Brokolici nakrájíme na drobné růžičky. Chorizo nakrájíme na...
Brokolici rozebereme na růžičky a osmahneme ji na oleji. Poté podlijeme trochou vody a tak 5 min dusíme. Dáme stranou. Kuřecí maso osolíme a...
Omytou brokolici rozebereme na růžičky, košťál nahrubo nakrájíme. V hrnci na másle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme...
Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky, košťály odřízneme. Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kousky. Máslo rozpálíme a osmahneme na něm cibuli...
Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit růžičky z brokolice. Když máme brokolici uvařenou, odebereme ji z hrnce. Do vody po uvařené brokolici dáme...
Těstoviny uvaříme podle návodu. Na posledních 5 minut přidáme brokolici. Po slití brokolici ihned ochladíme ve studené vodě a nasekáme najemno. ...
Brokolici zbavíme dřevnatého stonku, zbylou růžici očistíme od zažloutlých částí. Dáme vařit do osolené vody na cca 25 minut. Brokolice musí být...
Očištěnou a omytou brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě ne zcela doměkka. V kastrolu na olivovém oleji osmahneme nakrájený...
Z dvou lžic másla a hladké mouky uděláme jíšku, vložíme růžičky z brokolice a zalijeme vodou. 10 minut vaříme. Rozdrobíme kostku masoxu, osolíme...
Omyté maso nakrájíme na proužky a v míse promícháme se sójovou omáčkou, rýžovým octem a kořením. Podle chuti opepříme. Mísu přikryjeme fólií a...
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme, přidáme brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli společně dusíme. ...
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Omytou, na růžičky rozebranou brokolici krátce podusíme. Nadrobno pokrájenou slaninu osmahneme,...
Omytou brokolici nakrájíme na kousky. Rozmačkáme ji vidličkou, přidáme rozšlehané vejce a přisypeme dětskou krupičku. Uvaříme vývar z vody a...
Těstoviny uvaříme dle návodu. Omytou brokolici nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě, poté scedíme. Šunkový salám nakrájíme na...
Brokolici očistíme, omyjeme a vaříme se špetkou pepře mírným varem pod poklicí asi 20-30 minut doměkka. Uvařenou brokolici vyjmeme a rozložíme na...
Vodu uvedeme do varu, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátu. Vložíme brokolici, uvaříme ji doměkka, vyjmeme a rozložíme na talíř. Máslo...
Brokolici uvaříme v osolené vodě se špetkou muškátu. Dáme ji na talíř, posypeme strouhankou osmaženou na másle a nasekanou petrželovou natí.