Kedlubna
Kedlubna patří mezi oblíbené druhy košťálové zeleniny, která je k dostání téměř po celý rok. Kudlubny májí mnoho využití v studené i teplé kuchyni. Chuť kedlubny není příliš výrazná a tak se většinou upravuje kořením, česnekem nebo bylinkami.
Kedlubna se konzumuje čerstvá a tzv. syrová, může se vařit, zapékat i smažit například obalená v trojobalu. Oblíbené jsou dušené kedlubny. Syrová dužina se přidává do zeleninových salátů.
Konzumují se i listy mladých jarních odrůd, které se přidávají syrové do zeleninových salátů, případně se krátce vaří – nejlépe v páře.
Kedlubny omyjeme a oloupeme. Potom je nakrájíme na tenčí plátky a ty ještě na nudličky. Lehce posolíme, popepříme a jemně promícháme. Kopr nasekáme...
Omytou krkovičku vcelku osolíme, vložíme do pekáčku na sádlo a v troubě upečeme doměkka. Upečené maso nakrájíme na porce a vložíme zpět do šťávy. ...
Očištěné, nakrájené kedlubny a brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vývarem zalijeme nasucho opraženou mouku a povaříme. Přidáme uvařenou...
V kastrole na másle orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme hladkou mouku, okořeníme pepřem. špetkou muškátu, zalijeme vodou a...
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody a slijeme. V kastrolu na oleji osmahneme nasekanou cibuli, přidáme oloupanou, nastrouhanou...
Vepřovou plec opláchneme a nakrájíme na kousky. Ve vhodné nádobě rozehřejeme polovinu dávky tuku, vložíme maso, osolíme, opepříme, krátce...
Oloupané kedlubny nakrájíme na hranolky, osolíme a dusíme v malém množství vody doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji...
Kedlubny oloupeme, opláchneme, nakrájíme je nebo nastrouháme na nudličky, krátce spaříme a scedíme. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na...
Oloupané kedlubny nakrájíme na kostičky, ovaříme je krátce v osolené vodě a necháme okapat. Připravené kedlubny vložíme na rozehřáté máslo,...
Kedlubny oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky nebo na hranolky. Zalijeme je teplou vodou, přidáme polovinu dávky másla, sůl a pod poklicí...