Kedlubna
Kedlubna patří mezi oblíbené druhy košťálové zeleniny, která je k dostání téměř po celý rok. Kudlubny májí mnoho využití v studené i teplé kuchyni. Chuť kedlubny není příliš výrazná a tak se většinou upravuje kořením, česnekem nebo bylinkami.
Kedlubna se konzumuje čerstvá a tzv. syrová, může se vařit, zapékat i smažit například obalená v trojobalu. Oblíbené jsou dušené kedlubny. Syrová dužina se přidává do zeleninových salátů.
Konzumují se i listy mladých jarních odrůd, které se přidávají syrové do zeleninových salátů, případně se krátce vaří – nejlépe v páře.
Kedlubny omyjeme a oloupeme. Potom je nakrájíme na tenčí plátky a ty ještě na nudličky. Lehce posolíme, popepříme a jemně promícháme. Kopr nasekáme...
Omytou krkovičku vcelku osolíme, vložíme do pekáčku na sádlo a v troubě upečeme doměkka. Upečené maso nakrájíme na porce a vložíme zpět do šťávy. ...
Očištěné, nakrájené kedlubny a brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vývarem zalijeme nasucho opraženou mouku a povaříme. Přidáme uvařenou...
V kastrole na másle orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme hladkou mouku, okořeníme pepřem. špetkou muškátu, zalijeme vodou a...
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody a slijeme. V kastrolu na oleji osmahneme nasekanou cibuli, přidáme oloupanou, nastrouhanou...
Vepřovou plec opláchneme a nakrájíme na kousky. Ve vhodné nádobě rozehřejeme polovinu dávky tuku, vložíme maso, osolíme, opepříme, krátce...
Oloupané kedlubny nakrájíme na hranolky, osolíme a dusíme v malém množství vody doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji...
Kedlubny oloupeme, opláchneme, nakrájíme je nebo nastrouháme na nudličky, krátce spaříme a scedíme. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na...
Oloupané kedlubny nakrájíme na kostičky, ovaříme je krátce v osolené vodě a necháme okapat. Připravené kedlubny vložíme na rozehřáté máslo,...
Kedlubny oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky nebo na hranolky. Zalijeme je teplou vodou, přidáme polovinu dávky másla, sůl a pod poklicí...
Na másle osmahneme nastrouhanou mrkev, přidáme nastrouhanou kedlubnu a nakrájenou bramboru na kostičky. Přidáme kmín, pepř a zalijeme horkou...
Listové těsto vyválíme a dáme na plech s pečícím papírem, těsto propícháme vidličkou. Kedlubnu oloupeme a nastrouháme, přisypeme provensálské...
Kedlubny, brambory a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Maso nakrájíme na nudličky,...
Kedlubny oloupeme a vydlabeme část dužiny ze středu, aby vznikl prostor pro náplň. Kedlubny vložíme do zapékací misky, překryjeme alobalem a dáme...
Na rozpuštěném másle necháme zpěnit jemně nakrájenou cibuli a oloupané kedlubny nakrájené na kousky. Vše zaprášíme moukou a zalijeme vývarem....
Kedlubny oloupeme, nahrubo nastrouháme a smícháme s ostatními přísadami. Necháme asi 20 minut táhnout. Potom vytvarujeme 8-10 placiček a na...
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Podlijeme vodou, osolíme a dusíme do poloměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme...
Oloupeme a na 1cm silné plátky nakrájíme kedlubny. Povaříme je doměkka v osolené vodě. Vychladlé obalujeme v hladké mouce, poté v rozšlehaných...
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nebo na nudličky nakrájené kedlubny, sůl, pepř a dusíme. Během dušení...
Kedlubny oloupeme, uvaříme a nastrouháme nahrubo. Mírně je osolíme, zakapeme citronovou šťávou a přelijeme rozředěným protlakem (nebo rajčatovou...
Omyté maso nakrájíme na kostky, osolíme a nasucho opečeme. Podlijeme vodou a dusíme. K poloměkkému masu přidáme na kostky nakrájené, oloupané...
Oloupané, na kostičky nakrájené kedlubny vložíme na máslo, osolíme, opepříme a podusíme. Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě dáváme vrstvy...
Na slanině zpěníme jemně nakrájenou cibuli a přidáme oloupanou, hrubě nastrouhanou kedlubnu, sůl a kmin. Podlijeme vývarem (nebo vodou) a dusíme...
Oloupané, hrubě nastrouhané kedlubny osolíme a dusíme na másle. K téměř měkkým kedlubnám přidáme na kolečka nakrájený pórek, zahustíme moukou...
Oloupané, na kostičky nakrájené kedlubny dusíme na másle doměkka. Potom zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přidáme scezený sterilovaný hrášek,...
Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Jogurt osolíme, osladíme a okyselíme citronovou šťávou. Přidáme ke kedlubnám a promícháme. ...
Oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme. Okurky a cibuli jemně nakrájíme, křen nastrouháme a kopr nasekáme. Vše přidáme ke kedlubnám a promícháme. ...
Oloupané, nahrubo nastrouhané kedlubny osolíme, zakapeme octem (nebo citronovou šťávou) a promícháme. Nakonec vše přelijeme kečupem. Hotový salát...
Maso omyjeme a nakrájíme na kousky. Na rozpáleném oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso a za stálého míchání osmahneme. Zaprášíme...
Oloupané kedlubny nakrájíme na hranolky, osolíme je a dusíme na másle podlité trochou vývaru. Šťávu necháme vydusit, ale kedlubny nesmějí příliš...