Lilek

Lilek je velmi zdravá zelenina, z které je možné v kuchyni nejrůznějšími způsoby připravit mnoho chutných jídel. Plody se konzumují i se semínky a s tenkou slupkou, vždy musí být tepelně upravené.

Lilek se může vařit, dusit, zapékat, péct, grilovat…  Jemná chuť dužiny se velmi dobře doplňuje s různým i výraznějším kořením, česnekem nebo cibulí. K pečeným a grilovaným plodům lilku jsou vhodné rajčatové a jogurtové omáčky. Lilky se také často plní mletým hovězím nebo jehněčím masem, případně i nádivkami z ryb, hub nebo rýže. Řecká musaka – brambory s mletým masem – je bez lilku téměř nepředstavitelná, Francouzi lilek přidávají do své speciality ratatouille, v Srbsku je velmi oblíbená čalamáda ajvar, kde se jemná chuť lilku doplňuje s červenými paprikami, česnekem a chilli.

Seřadit
Nalezeno 343 receptů
Zobrazení

Kedlubny omyjeme a oloupeme. Potom je nakrájíme na tenčí plátky a ty ještě na nudličky. Lehce posolíme, popepříme a jemně promícháme. Kopr nasekáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 15 min Počet komentářů k receptu1

Omytou krkovičku vcelku osolíme, vložíme do pekáčku na sádlo a v troubě upečeme doměkka. Upečené maso nakrájíme na porce a vložíme zpět do šťávy. ...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 110 min Počet komentářů k receptu1

Očištěné, nakrájené kedlubny a brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vývarem zalijeme nasucho opraženou mouku a povaříme. Přidáme uvařenou...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

V kastrole na másle orestujeme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme hladkou mouku, okořeníme pepřem. špetkou muškátu, zalijeme vodou a...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 35 min Počet komentářů k receptu1

Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody a slijeme. V kastrolu na oleji osmahneme nasekanou cibuli, přidáme oloupanou, nastrouhanou...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 25 min Počet komentářů k receptu1

Vepřovou plec opláchneme a nakrájíme na kousky. Ve vhodné nádobě rozehřejeme polovinu dávky tuku, vložíme maso, osolíme, opepříme, krátce...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 80 min Počet komentářů k receptu1

Oloupané kedlubny nakrájíme na hranolky, osolíme a dusíme v malém množství vody doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Kedlubny oloupeme, opláchneme, nakrájíme je nebo nastrouháme na nudličky, krátce spaříme a scedíme. Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a zpěníme na...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Oloupané kedlubny nakrájíme na kostičky, ovaříme je krátce v osolené vodě a necháme okapat. Připravené kedlubny vložíme na rozehřáté máslo,...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Kedlubny oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky nebo na hranolky. Zalijeme je teplou vodou, přidáme polovinu dávky másla, sůl a pod poklicí...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Na másle osmahneme nastrouhanou mrkev, přidáme nastrouhanou kedlubnu a nakrájenou bramboru na kostičky. Přidáme kmín, pepř a zalijeme horkou...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 55 min

Listové těsto vyválíme a dáme na plech s pečícím papírem, těsto propícháme vidličkou. Kedlubnu oloupeme a nastrouháme, přisypeme provensálské...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 35 min

Kedlubny, brambory a mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Maso nakrájíme na nudličky,...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Kedlubny oloupeme a vydlabeme část dužiny ze středu, aby vznikl prostor pro náplň. Kedlubny vložíme do zapékací misky, překryjeme alobalem a dáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 65 min

Na rozpuštěném másle necháme zpěnit jemně nakrájenou cibuli a oloupané kedlubny nakrájené na kousky. Vše zaprášíme moukou a zalijeme vývarem....

4
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Kedlubny oloupeme, nahrubo nastrouháme a smícháme s ostatními přísadami. Necháme asi 20 minut táhnout. Potom vytvarujeme 8-10 placiček a na...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Podlijeme vodou, osolíme a dusíme do poloměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Oloupeme a na 1cm silné plátky nakrájíme kedlubny. Povaříme je doměkka v osolené vodě. Vychladlé obalujeme v hladké mouce, poté v rozšlehaných...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a na plátky nebo na nudličky nakrájené kedlubny, sůl, pepř a dusíme. Během dušení...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min

Kedlubny oloupeme, uvaříme a nastrouháme nahrubo. Mírně je osolíme, zakapeme citronovou šťávou a přelijeme rozředěným protlakem (nebo rajčatovou...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 40 min

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist