Tykev, dýně
Dýně mají v gastronomii velmi rozsáhlé možnosti využití – mohou se vařit, dusit, zapékat, péct, smažit, grilovat i zavařovat, připravují se na slano i na sladko. V kuchyni se nejčastěji používá máslová, muškátová nebo špagetová dýně, u nás nejvíce dýně s názvem Hokkaido. Máslová dýně je nejvíce sladká a hodí se tedy především na sladká jídla, muškátová je ideální na přípravu polévek a omáček.
Dýně je vynikající na dýňové polévky a omáčky na těstoviny, přidává se do nádivek, rizota i salátů, servíruje se jako příloha místo brambor. Výborná je i zapékaná dýně nebo grilovaná dýně. Jednoduchá na přípravu, ale velmi chutná je pečená dýně – nakrájená dýně bez semínek se pouze rozloží na plech, okoření a upeče v troubě. Dýně se může dochucovat i různými bylinkami a kořením, vhodný je například tymián, šalvěj, rozmarýn, zázvor i chilli.
Dužina s jemnou, mírně oříškovou a nasládlou chutí je vynikající i pro sladké moučníky a dezerty – oblíbený je například dýňový koláč. V některých zemích se připravuje i kandovaná dýně nebo dýňová marmeláda, muffiny nebo zmrzlina.
Další možností zpracování a dlouhodobé konzervace dýní je zavařování - dýňový kompot je opravdu vynikající...
Dýňovou dužinu nakrájíme na klínky a cibuli nadrobno. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli s bobkovým listem, přidáme dýni, podlijeme naběračkou...
Pepř nahrubo nadrtíme v hmoždíři. Dýni oloupeme a zbavíme ji semínek. Nakrájíme ji na měsíčky. Pepř smícháme s oběma moukami, solí a jednou...
Hovězí maso podusíme doměkka den předem. Cibuli, česnek a mrkev oloupeme a nakrájíme nadrobno. Celerovou nať také nakrájíme na jemno. Rajče...
Dýni oloupeme, dužinu nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme vývarem (může být i z kostky), přilijeme mléko, podle chuti osolíme, opepříme...
Brambory oloupeme, pokrájíme na drobné kousky a dáme vařit do vroucí osolené vody do změknutí. Mrkev a dýni očistíme a pokrájíme na menší kousky. ...
Dýni oloupeme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce, podlijeme vodou a dáme vařit. Přidáme špetku soli, půl lžičky mletého kmínu a jednu...
Menší patisony omyjeme, osušíme a rozřežeme v polovině. Vydlabeme semínka a ostatní dužinu nožem rozřežeme a pokapeme česnekovým rozpuštěným máslem...
Dýni oloupeme, nakrájíme a na hrubém struhadle nastrouháme do hrnce, přilijeme 1 dl vody, za stálého míchání dusíme 20 minut. Hrnec stáhneme ze...
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dužinu z oloupané dýně (asi 2 šálky) a řasu. Vše...
Z opláchnuté dýně odkrojíme vršek a ze středu odstraníme semínka. Dužinu opatrně odřízneme a poté ji vydlabeme. Cibuli osmahneme v hrnci, přidáme...
Dužinu tykve nejprve nakrájíme na větší kousky na na mírném ohni asi 20minut podusíme. Poté rozmačkáme na hladké pyré. Troubu předehřejeme na 200C...
Dýni oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádra. Dužinu nakrájíme na kousky asi 5cm dlouhé a silné 1-2cm. Dužinu vložíme do osolené vařící vody, do...
Tykev rozkrojíme, vyjmeme dužinu, nakrájíme na kousky a asi 20minut podusíme. Poté rozmačkáme. Troubu předehřejeme na 160C. Na pánvi do...
Tykev rozkrojíme, vyjmeme dužinu a rozmixujeme ji. Česnek oloupeme, nasekáme najemno a osmahneme na rozpáleném olivovém oleji. Přilijeme bílé...
Dýňovou dužinu nakrájíme na kousky a v páře uvaříme doměkka. V misce smícháme javorový sirup, citronovou šťávu a wasabi, ochutíme solí a pepřem....
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Zvlášť uvaříme očištěnou a nakrájenou dýni. Vše scedíme a necháme vychladnout. Poté ve větším hrnci...
Nejprve rychle vypracujeme těsto z mouky, cukru krupice, másla, žloutku a 1 vejce. Zabalené ve fólii necháme chladit v lednici cca 1hodinu. ...
Nejprve uvaříme těstoviny v osolené vodě al dence a scedíme. Mezitím oloupeme tykev, odstraníme semena a dužinu nakrájíme na kostičky. V kastrolu...
Tykev oloupeme, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na kostičky. Uvaříme doměkka v osolené vodě a scedíme. Mezitím uvaříme těstoviny ve vodě se...
Na 220 stupňů rozehřejeme troubu. Do zapékací mísy dáme nakrájenou tykev, brambory, sladké brambory, olej, sůl a polovinu rozmarýnu. Zamícháme a...
Tykev oloupeme, odstraníme semena a dužinu nakrájíme na nudličky. Špenát očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Nudle za stálého...
Přelijeme vařící vodou čočku, aby byla ponořená a 15 minut necháme stát. Pak vodu slijeme. Rozehřejeme olej, dáme nakrájenou cibuli a smažíme 2...
Oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme semen dýni, dužinu nakrájíme na plátky a posolíme. Oloupeme cibuli, nakrájíme a na rozpáleném tuku v pánvi...
Dýňovou dužinu nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, ochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem. Z chleba vykrojíme...
Nejprve připravíme salsu. Papriky rozkrojíme, zbavíme semínek, pod rozpáleným grilem opečeme slupkou nahoru, necháme vychladnout pod vlhkým...
Na polevu smícháme med s rumem a směsí jerk. Ve velké pánvi přivedeme k varu vodu, přidáme neoloupanou tykev nakrájenou na plátky široké cca 1cm,...
Kotlety očistíme, naklepeme a vložíme do misky. Osolíme, posypeme paprikou, pepřem, zalijeme olejem a necháme 2 hodiny odležet. Tykev, cibuli a...
Dýni oloupeme a zbavenou semen nakrájíme na nudličky. Vložíme ji do mísy, osolíme a necháme asi 30 minut odpočinout. Na tuku zpěníme jemně...
Dýni oloupeme, rozkrojíme a zbavíme semen. Nakrájíme ji na nudličky, vložíme do mísy, osolíme a necháme asi 30 minut odpočinout. Z mouky, tuku,...
Tykev očistíme a nakrájíme na větší kousky. Osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Do osolené mouky za stálého míchání přilijeme mléko s...