Zelenolisté

Listová zelenina je v gastronomii používána podle druhu v studené i teplé kuchyni. Konzumují se její listy, obsahující zdraví prospěšný chlorofyl. Nejvíce používané druhy listové zeleniny jsou špenát, hlávkový salát, hlávková kapusta, mangold, rukola, zelí a také chřest.

V studené kuchyni se listy přidávají především do různých zeleninových salátů, některé druhy i k dochucení a nebo ozdobě různých jídel. Z teplé kuchyně je asi nejvíce známý špenát, který se podobně jako zelí servíruje především jako příloha. Stejně se využívá i kapusta, z které se ale připravují například i kapustové karbanátky.

 

Seřadit
Nalezeno 2495 receptů
Zobrazení

Omyté a očištěné zelí povaříme v osolené vodě asi 10 minut, vyjmeme z vody a nakrájíme na kostičky. Přidáme žloutky, mléko, mouku, omytý, nadrobno...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Očištěnou kapustu povaříme v mírně osolené vodě, slijeme a necháme okapat. Umeleme ji spolu s oloupanou cibulí a česnekem. Přidáme mleté drůbeží...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

Široké nudle uvaříme v mírně osolené vodě, slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Očištěné hlávkové zelí nakrájíme na nudličky a...

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 60 min Počet komentářů k receptu2
Recept obsahuje video

Vepřovou plec nebo ořez opláchneme a nakrájíme na kousky po 25g (3-4ks na porci). Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a dorůžova osmahneme na...

4.8
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
5 hlasů
Celkový čas přípravy 80 min Počet komentářů k receptu5

Česnek utřeme se solí, balkánský sýr nadrobíme najemno. Opláchnuté menší cukety nakrájíme na kolečka silná cca 1 cm a osmažíme z obou stran na...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 18 min Počet komentářů k receptu1

Omytá, osušená krůtí prsa a očištěné žampiony nakrájíme na proužky. Maso a žampiony orestujeme na pánvi na rozehřátém oleji. Osolíme, opepříme a za...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
2 hlasy
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu2

Brambory omyjeme, ve slupce uvaříme, vychladlé oloupeme a najemno je nastouháme. V míse z nastrouhaných brambor, mouky, vajec a soli vypracujeme...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 45 min Počet komentářů k receptu1

Kysané zelí překrájíme a vaříme v osolené vodě do poloměkka. Přidáme brambory nakrájené na kostky a vaříme asi 10 minut, aby brambory zůstaly...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Omytou cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme. V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme nastrouhanou cuketu, olej, jogurt a rum. Vše dobře...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Ze zelí odstraníme poškozené listy, zelí opláchneme a nakrájíme na nudličky. Nakrájené zelí vložíme na rozpuštěné sádlo, přidáme oloupaná hrubě...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 50 min Počet komentářů k receptu1

Oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli osmahneme na opečených kostičkách slaniny. Přidáme olej, na kousky nakrájené cukety, na nudličky nakrájené...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu1

Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, překrojíme jej na 4 díly a dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Ve studené vodě rozpustíme cukr, sůl, ocet...

1
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 20 min Počet komentářů k receptu1

Špenátové listy přebereme, dobře omyjeme a dáme vařit do osolené vody na 10 minut. Vařený špenát ocedíme, propláchneme studenou vodou, vymačkáme,...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 40 min Počet komentářů k receptu1

Omyté cukety nakrájíme na kolečka nebo na plátky silné max. 1cm. Olivový olej smícháme se solí, pepřem, sušenou bazalkou a sójovou omáčkou....

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
3 hlasy
Celkový čas přípravy 30 min Počet komentářů k receptu2

Vepřovou pečeni opláchneme a zbavíme obratlových výčnělků. Nasekáme z ní žebírka, mírně je naklepeme, okraje s tukem nařízneme a žebírka osolíme....

0
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
žádný hlas
Celkový čas přípravy 60 min Počet komentářů k receptu2

Do pekáče rozložíme kysané zelí, přidáme oloupanou, nasekanou cibuli, omyté, nahrubo nastrouhané jablko a promícháme. Dobře omyté brambory i se...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 60 min Počet komentářů k receptu1

Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 80 min Počet komentářů k receptu1

Klobásu sloupneme a nakrájíme nadrobno, zelí scedíme a překrájíme na kratší kousky. K zelí přidáme klobásu, mletou papriku a drcený kmín. Směs...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 8 min Počet komentářů k receptu1

Očistíme a ve slané vodě uvaříme doměkka růžičkovou kapustu. Necháme okapat a rozložíme do tukem vymazané ohnivzdorné mísy. Ušleháme do pěny...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 70 min Počet komentářů k receptu1

Hlávky ledového salátu očistíme od povadlých listu. Zdravé listy omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme je. Nakrájíme na širší proužky, které dáme do...

5
hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení hodnocení
1 hlas
Celkový čas přípravy 15 min Počet komentářů k receptu1

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist