Mangold
Mangold je velmi podobný špenátu a jako špenát se také připravuje. Listy i stonky mangoldu mají příjemnou jemnou ořechovou a lehce nasládlou příchuť.
Mangold se nejčastěji tepelně upravuje vařením ve vodě nebo v páře, může se i dusit nebo zapékat. K smažení, pečení a dalším podobným tepelným úpravám se nehodí.
Listy se přidávají syrové do salátů, tepelně se upravejí podobně jako špenát, mohou se použít i na přípravu různých závitků s nádivkami. Řapíky - stonky - se konzumují syrové i tepelně upravené. Nejčastěji se připravují jako chřest, jsou z nich vynikající polévky. Syrové se často servírují jako zeleninová příloha, konzumují se i samostatně s různými omáčkami.
Listy i řapíky jsou velmi chutné zapečené například s různými druhy sýrů, často se přidávají do čínských nebo indických jídel. Vynikající je i nádivka s mangoldem do slaných závinů, závitků a palačinek nebo náplň do koláčů.
Z omytého mangoldu oddělíme listy a nakrájíme je na širší nudličky. Košťál pokrájíme na tenké nudličky. Oloupanou cibuli a česnek jemně rozkrájíme...
Mangold očistíme, omyjeme, najemno nasekáme. Očištěnou papriku nakrájíme na kostičky. V kastrole na oleji necháme zesklovatět oloupanou, nadrobno...
Nejprve uvaříme těstoviny v osolené vodě al dente a scedíme.Vrátíme zpět do hrnce. Mezitím nastrouháme cukety a cibuli nakrájíme najemno. Z...
Vepřové maso nakrájíme na nudličky a obalíme je v mouce smíchané se solí a pepřem. Ve woku rozpálíme oba oleje, vložíme maso a za stálého míchání...
Očištěný mangold vložíme do vařící osolené vody a uvaříme téměř do měkka. Po okapání nakrájíme na tenké plátky. Zapékací mísu vymažeme máslem,...
Očištěné řapíky mangoldu nakrájíme na delší kousky, vložíme je do osolené vařící vody a uvaříme do měkka. Po okapání mangold upravíme na talířky,...
Omyté listy mangoldu vložíme do vařící osolené vody, krátce povaříme a ocedíme. Po okapání je nameleme na masovém mlýnku. Jemně nakrájenou cibuli...
Očištěné řapíky mangoldu vložíme do vařící osolené vody a dusíme do měkka. Po okapání je nakrájíme na tenké plátky, přidáme omyté ředkvičky...
Tofu nakrájíme na menší kostky a lehce je osmahneme na oleji. Omyté a osušené listy mangoldu položíme na kostky Tofu, přikryté krátce podusíme na...
Mangold opláchneme pod tekoucí vodou a krátce podusíme. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a nasekanou petrželkou. Vlijeme je na pánev s rozehřátým...