Rukola
Rukola i roketa jsou jarní zelené salátové rostliny s listy, které jsou aromatické a mají příjemně nahořklou chuť s příchutí hořčice. Listy se mohou konzumovat čerstvé, chutné jsou i tepelně upravené.Tepelnou úpravou rukola i roketa ztrácí štiplavost a ostrost.
Rukola i roketa mají listy vhodné na přípravu různých salátů, přidávají se i do mnoha dalších zeleninových jídel, těstovin nebo rizota. Lístky jsou velmi chutné i krátce dušené s česnekem na olivovém oleji, v této úpravě se servírují jako příloha k masu.
Rukola i roketa jsou součástí mnoha tradičních jídel v Itálii, Řecku a ve Francii. V Itálii je nejvíce kombinují s rajčaty, bazalkou a česnekem, v Řecku se přidávají i do ovocných salátů a ve Francii jsou oblíbené s jogurtovou zálivkou a čerstvou zeleninou.
V misce smícháme olivový olej, med, balsamico, sůl a pepř. Dresink necháme uležet do druhého dne. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na velmi tenké...
Nejdříve omyjeme rajčata a rukolu, osušíme, rukolu nasekáme na jemno, rajčata nakrájíme na malé kousky. Česnek prolisujeme. V míse důkladně...
Dle návodu uvaříme noky. Šunku nakrájíme a přidáme ji s lučinou, očištěnou rukolou a sekanými vlašskými ořechy do mísy. Uvařené noky scedíme,...
Rozehřejeme smetanu a přidáme nahrubo nasekanou rucolu. Poté postupně přidáváme nastrouhaný sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Nevaříme. Nakonec...
Kuřecí prsa bez kůže potřeme olejem a opečeme na grilovací pánvi z obou stran. Na omáčku promixujeme citrónovou šťávu, bylinky, kapary, česnek,...
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na dílky. V pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět prolisovaný česnek, přidáme rajčata a osmahneme je....
Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Řízky poklademe opláchnutou čerstvou šalvějí a obalíme plátky šunky. Sepneme párátky, opékáme na...
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a 150 ml vody zachytíme. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Z omyté...
Očištěné papriky nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli a česnek nadrobno nakrájíme. Vše opečeme v hrnci na rozpáleném oleji, poprášíme paprikou,...
Brambory uvaříme ve slupce, scedíme a oloupeme. Prolisujeme je do mísy. Oloupanou šalotku nasekáme a necháme zesklovatět na 60 g bylinkového másla...
Rajčata omyjeme, vršky seřízneme a dužinu vydlabeme lžící. Ricottu utřeme s olivovým olejem do krému, vmícháme oloupaný, nadrobno nasekaný česnek...
Brambory vaříme ve slupce asi 25 minut, ještě horké oloupeme a prolisujeme. Osolíme, postupně přidáváme mouku a hněteme, až vznikne vláčné těsto,...
Rukolu omyjeme a odřízneme stonky. Omytá rajčata nakrájíme na tenké plátky, oloupanou cibuli jemně nasekáme. Snítky rukoly urovnáme na mísu,...
Oloupaný česnek nahrubo nasekáme, rukolu omyjeme a zbavíme velkých řapíků. Sýr jemně nastrouháme. Na pánvi nasucho opražíme piniové oříšky...
Rukolu omyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat, odstraníme řapíky a listky natrháme na kousky. Z citronu vymačkáme šťávu, oloupaný česnek...
Rukolu očistíme, omyjeme a necháme okapat. 2 pomeranče oloupeme, rozpůlíme, zbavíme peciček a napříč nakrájíme na tenké plátky. Třetí pomeranč...
Nudle vaříme v osolené vodě asi 8 minut, přibližně minutu před dovařením přidáme omytou Rukolu. Nudle scedíme, necháme okapat. Rajčata spaříme,...
Meloun podélně rozpůlíme a zbavíme zrnek. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Omyté jahody rozčtvrtíme....
Omyté a osušené hrušky nakrájíme na čtvrtky a potřeme citronovou šťávou. Vložíme je na mřížku rozehřátého grilu a grilujeme 5-8 minut. Potom na...
Omytá kuřecí prsa rozkrojíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Na střed masa položíme omytou rukolu, zabalíme a po všech stranách opečeme na oleji na...
Salám nadrobno nakrájíme, orestujeme na pánvi, přidáme vejce, nasekané ořechy a mandle. Dusíme do částečného ztuhnutí vajec. Omyté maso upravíme...
Omyté filety z lososa nadrobno nasekáme a smícháme s oloupanou, najemno nakrájenou cibulí a částí omyté, nasekané rukoly. Směs podle chuti osolíme....
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody, slijeme a necháme okapat. Na pánvi na olivovém oleji orestujeme nakrájenou šunku a...
Plátky mořského okouna opláchneme, osušíme a ostrým nožem pokrájíme na kousky. Rozložíme na dobře vychlazenou servírovací mísu, ale dáváme pozor,...
V míse smícháme citrónovou šťávu se solí a pepřem, přilijeme olej a vyšleháme jemnou zálivku. Z ryb vyřízneme filety. Na každý plátek položíme na...
Rukolu očistíme, omyjeme, otřepáním osušíme a odstraníme tuhé stonky. Rukolu vložíme do misky. Houby očistíme, otřeme a nakrájíme na tenké plátky. ...
Sardelky omyjeme a rozevřeme, přitom odstraníme hlavu a páteř. Omyjeme i cukety, podélně je nakrájíme na 4 díly, také odstraníme žlutý pestík. ...
V míse rozšleháme olivový olej s citronovou šťávou a solí. Přidáme omyté listy rukoly, dobře promícháme a přendáme do servírovací mísy. Sýr...
Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Rozehřejeme máslo a rýži na něm orestujeme. Přidáme cibuli a česnek. Rýži zalijeme bílým vínem a...
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme olivový olej a cibuli s nakrájenými játry na něm lehce orestujeme. Houby očistíme, opereme,...