Ostré - pikantní
Ostrá a pikantní jídla máme spojená s kuchyní čínskou a mexickou, ale najdeme je i v mnoha dalších kuchyních z celého světa. Tento styl úpravy jídel není ovšem pro každého a určitě ostrá a pikantní jídla nelze doporučit lidem s nějakými zdravotními - především žaludečními a trávícími - potížemi.
Pro ostrou a pikancní chuť jídel se nejčastěji používá chilli v podobě koření nebo i samotných čerstvých, případně sušených, papriček, existuje ale samozřejmě mnoho dalších druhů koření v sypké nebo tekuté formě i jako kořenící pasta.
Okurky omyjeme, podélně rozpůlíme, odstraníme semena a šikmo je nakrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek a...
Do mixeru dáme oloupané, nakrájené okurky, předem namočené kešu oříšky, oloupaný stroužek česneku, chilli papričku zbavenou semínek, bazalku,...
Slepici očistíme, důkladně omyjeme a uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Přidáme pepř, oloupanou cibuli a česnek. Hrnec přiklopíme poklicí a na...
Z klasů kukuřice odstraníme listy a vlákna. Zrna odřežeme co nejtěsněji u palice. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli a 5...
Cibuli nakrájíme na plátky. Smícháme mouku a kypřící prášek. Přidáme kari pastu, nasekanou chilli papričku a sůl. Vlijeme 150 ml vody. Do...
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Na másle opečeme mouku a asi 2 minuty smažíme. Poté přidáme nakrájenou jalapenos, chilli vločky,...
V misce utřeme změklé máslo s taveným sýrem a solí. Přidáme natvrdo vařená propasírovaná vejce a vše za postupného přilévání mléka vyšleháme. ...
V kastrůlku zvolna zahříváme ocet, olej, hořčici kečup a cukr, aby se všechny ingredience spojily. Směs nesmíme vařit! Odstavíme a necháme...
Na jedné lžičce oleje opečeme mleté maso. Vaříme asi 5-6 minut. Poté přidáme taco koření a trochu soli. Promícháme a zalijeme vodou. Vaříme tak...
Vepřové řízky nakrájené z kýty (nebo z krkovičky) naklepeme a mírně osolíme. V misce rozšleháme vejce se sójovou omáčkou, solamylem, prolisovaným...