Ostré - pikantní
Ostrá a pikantní jídla máme spojená s kuchyní čínskou a mexickou, ale najdeme je i v mnoha dalších kuchyních z celého světa. Tento styl úpravy jídel není ovšem pro každého a určitě ostrá a pikantní jídla nelze doporučit lidem s nějakými zdravotními - především žaludečními a trávícími - potížemi.
Pro ostrou a pikancní chuť jídel se nejčastěji používá chilli v podobě koření nebo i samotných čerstvých, případně sušených, papriček, existuje ale samozřejmě mnoho dalších druhů koření v sypké nebo tekuté formě i jako kořenící pasta.
Okurky omyjeme, podélně rozpůlíme, odstraníme semena a šikmo je nakrájíme na plátky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek a...
Do mixeru dáme oloupané, nakrájené okurky, předem namočené kešu oříšky, oloupaný stroužek česneku, chilli papričku zbavenou semínek, bazalku,...
Slepici očistíme, důkladně omyjeme a uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Přidáme pepř, oloupanou cibuli a česnek. Hrnec přiklopíme poklicí a na...
Z klasů kukuřice odstraníme listy a vlákna. Zrna odřežeme co nejtěsněji u palice. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme jemně nakrájenou cibuli a 5...
Cibuli nakrájíme na plátky. Smícháme mouku a kypřící prášek. Přidáme kari pastu, nasekanou chilli papričku a sůl. Vlijeme 150 ml vody. Do...
Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Na másle opečeme mouku a asi 2 minuty smažíme. Poté přidáme nakrájenou jalapenos, chilli vločky,...
V misce utřeme změklé máslo s taveným sýrem a solí. Přidáme natvrdo vařená propasírovaná vejce a vše za postupného přilévání mléka vyšleháme. ...
V kastrůlku zvolna zahříváme ocet, olej, hořčici kečup a cukr, aby se všechny ingredience spojily. Směs nesmíme vařit! Odstavíme a necháme...
Na jedné lžičce oleje opečeme mleté maso. Vaříme asi 5-6 minut. Poté přidáme taco koření a trochu soli. Promícháme a zalijeme vodou. Vaříme tak...
Vepřové řízky nakrájené z kýty (nebo z krkovičky) naklepeme a mírně osolíme. V misce rozšleháme vejce se sójovou omáčkou, solamylem, prolisovaným...
Na oleji v pánvi nebo v kastrolu osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a oloupanou, jemně nakrájenou cibuli. Vmícháme lečo, kečup a konzervované...
Avokáda oloupeme a zbavíme pecky. Nakrájíme je na větší kusy, smícháme je s citronovou a limetkovou šťávou, nasekanou cibulí, papričkami, šalvějí,...
Vodu v hrnci smícháme s octem, worcesterem, olejem a hořčicí. Přidáme bobkový list, mletý pepř, nové koření, chilli koření, mletou papriku a sůl....
Měkký tvaroh ušleháme v misce se změklým máslem. Přilijeme pivo a přidáme ostatní suroviny (cibuli a feferonku nasekáme nadrobno). Vše dobře...
Do hrnce nalijeme vodu s octem a dáme vařit. Když se začne voda vařit, přidáme ostatní suroviny a vaříme zhruba 6 minut. Nálev použijeme vlažný.
Smetanu ušleháme dotuha. Parmazán nastrouháme na jemno. Ingredience kromě smetany, chipsů a dvou lžic strouhaného parmazánu smícháme dohromady....
Omyté a osušené maso nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek propasírujeme, červenou cibuli nakrájíme na kolečka. Do silnostěnného...
Omyté maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Ve velké pánvi na rozehřátém oleji opékáme nudličky masa, rozdrcený česnek, nakrájenou...
Tvarůžky, salám a cibuli nastrouháme nahrubo. Přidáme prolisovaný česnek, změklé máslo a lučinu. Na konec dochutíme paprikou a pepřem a řádně...
Nejdříve vezmeme sýr, který dáme do sáčku a necháme ho zhruba 10 minut vařit, dokud se neroztaví. Poté vezmeme krájený toastový chléb a zbavíme ho...
V míse smícháme na špalíčky nakrájené krabí tyčinky s nakrájeným řapíkatým celerem, očištěnými, nadrobno nakrájenými cibulkami a s nasekanou...
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky, chilli...
Oloupané okurky podélně rozkrojíme na čtvrtky a lžičkou vydlabeme semínka. Okurky nakrájíme na šikmé proužky a dáme do mísy. Smícháme vodu, cukr,...
Plátky krkovičky urovnáme do remosky vymazané sádlem. Maso osolíme, opepříme, okořeníme paprikou, kmínem a nakonec potřeme hořčicí. Maso poklademe...
Vejce uvaříme natvrdo. Hermelín a uvařené bílky pokrájíme na nudličky. Uvařené žloutky rozmělníme vidličkou, přidáme máslo, hořčici, sladkou i...
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. V pánvi rozpálíme olej, přiložíme mleté maso a dusíme, dokud se vlastní šťáva nevydusí na tuk,...
Omyté maso nakrájíme na proužky a v míse promícháme se sójovou omáčkou, rýžovým octem a kořením. Podle chuti opepříme. Mísu přikryjeme fólií a...
Mladé tenké cukety omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Uzený prorostlý bůček nakrájíme na proužky. Cherry rajčata a papriky omyjeme a osušíme....
Očištěnou zeleninu nakrájíme, celer nastrouháme. Na sádle a cibuli osmahneme celer, pak přidáme ostatní zeleninu. Vaříme, než se odpaří...
Slaninu a chilli papričky nakrájíme najemno. Společně s prolisovaným česnekem a nadrobno nakrájenou cibulí asi 8min restujeme na rozpáleném oleji...
Chorizo nakrájíme na plátky, opečeme na lžíci oleje z obou stran, aby zhnědla kůrka, přidáme cibulovou nať nakrájenou na kroužky. Vyndáme a na...
Nejprve připravíme marinádu. Do mixéru nebo do hmoždíře vložíme česnek, rozmarýn, pepř, chilli, zrnka fenyklu, citronovou šťávu a olej a...
Na oleji osmahneme cibuli, česnek a rozdrcenou chilli papričku. Přidáme propláchnutou červenou čočku, zalijeme 1,5l vody a 10 minut povaříme. ...
Krevety omyjeme, osušíme a velmi krátce cca 50sekund fritujeme v rozpáleném sezamovém oleji, až zrudnou. Vyjmeme a necháme okapat na papírové...
Dle návodu uvaříme těstoviny. Rozehřejeme olej ve velké pánvi a smažíme 4 minuty česnek, čili papričku a citronovou kůru. Dáme pozor, aby...
Obalíme v mouce, vajíčku a ve strouhance sardinky. K přípravě pikantního másla smícháme v míse máslo s mátou, jarní cibulkou, česnekem a čili...
Vejce rozšleháme se sójovou omáčkou, škrobovou moučkou a kořením. Omyté maso nakrájíme na nudličky a promícháme s vaječnou směsí. Necháme odležet...
Chilli papričky podélně rozřízneme a zbavíme semen. Dužinu opatrně seškrábneme ze slupky a utřeme ji s hořčicí dohladka.
Rozemeleme oloupanou cibuli a česnek a smícháme je s worcesterem, chilli kořením, cukrem, solí a tabascem a rajčatovým protlakem. Uvedeme do varu...
Z másla, jemně nasekané cibule a mouky připravíme hnědou jíšku. Zalijeme ji vývarem a vínem, osolíme, opepříme, necháme na mírném ohni probublávat...