Sladkokyselé
Sladkokyselou chuť mohou mít zeleninové saláty, různé sirupy, ovocné kompoty, zavařovaná i nakládaná zelenina, ale třeba i omáčky a mnoho dalších jídel i samotných potravin. Nejčastější ingredience, které se pro sladkokyselou chuť používají, jsou ocet a cukr.
V této části najdete mnoho receptů na nejrůznější sladkokyselá jídla, nápoje i zavařeniny, nechybí samozřejmě ani oblíbené houby a nakládané okurky. V horkém počasí vás zcela jistě osvěží různé sladkokyselé domácí limonády.
Do vody vsypeme cukr, povaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté zlehka vaříme ještě asi 5 min. Do vlažného roztoku přilijeme šťávu z citrónů...
Cukr a ocet dobře rozmícháme v uvedeném množství vody. Podle chuti osolíme a opepříme. Salátovou okurku nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a...
Oloupaná, nakrájená jablka podusíme a prolisujeme. Ze solamylu a vody uvaříme středně hustý škrob, přidáme připravená jablka, mírně osladíme a...
Připravíme bešamel z mouky, másla a mléka. Provaříme a dle potřeby naředíme vodou. Vmícháme nasekaný kopr, sůl, dochutíme cukrem a citronovou šťávou.
Mrkev jemně nastrouháme a dáme ji do misky. Poté přidáme trochu vody, jablečnou přesnídávku, pomerančovou šťávu a mírně osladíme. Salát necháme...
Kysané zelí překrájíme, smícháme s oloupanými, na nudličky nastrouhanými jablky a osmažíme na sádle. Potom zelí posypeme kmínem, podlijeme trochou...
Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, papriky bez jádřinců nakrájíme na slabé nudličky, cibuli nadrobno, jablka oloupeme, vydlabeme jádřince a...
Cibuli nakrájíme na plátky a rozebereme na kroužky, okurky nakládačky pokrájíme na kolečka, papriky bez jádřinců na nudličky, rajčata na plátky a...
Červenou řepu očistíme, omyjeme a ve slupce uvaříme doměkka. Poté oloupeme, na jemném struhadle nastrouháme na kaši, ochutíme solí a přidáme...
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom vsypeme hladkou mouku a usmažíme světlejší cibulovou jíšku....
Cibuli, okurku, kapary a petrželovou nať nasekáme najemno, smícháme s majonézou, cukrem, solí a pepřem. Necháme v chladu.
Pražmu i s kůží omyjeme, osušíme a odstraníme kůstky. Nakrájíme na kousky. Mrkev očistíme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky. Pórek nakrájíme na...
Vejce, citronovou šťávu, hořčici, cukr, pepř a sůl dáme do mixéru, během mixování zvolna přiléváme slabým proudem olej otvorem ve víčku mixéru. ...
Žloutek rozšleháme a postupně přišleháváme olej. Do vzniklé majonézy přidáme oloupanou, jemně nastrouhanou mrkev a podle chuti osolíme, opepříme,...
Citron řádně omyjeme, osušíme, skrojíme 2 cm kůry. Šťávu vymačkáme a přecedíme. Meruňky omyjeme, dvě necháme stranou na ozdobu, spaříme, ihned...
Celá vejce, olej, vývar (nebo vodu) a ocet šleháme nad párou do zhoustnutí. Odstavíme a šleháme dále do vychladnutí. Majonézu podle chuti osolíme...
Očištěné a omyté zelí nakrájme na čtvrtky a potom na jemné nudličky. Olej smícháme s hořčicí, přidáme trochu vinného octa, sůl, pepř, špetku cukru...
Omyté maso nakrájíme na hranolky. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso a za stálého míchání je opečeme. Vmícháme...
Ryby opláchneme, nakrájíme na plátky, dáme na pánev a přelijeme vodou. Stéblo citronely rozpůlíme, jemně naklepeme tupou stranou nože a s...
Čirý, ohřátý vývar přecedíme, osolíme, opepříme a ochutíme octem. Plátky želatiny namočíme do studené vody asi na 10 minut, vymačkáme je a...