Sezónní - ostatní
Recepty pro roční období jsou sestaveny podle toho, jaké suroviny jsou k dispozici, ale také třeba podle toho, zda nás jídla a nápoje mají ochladit nebo zahřát. Jarní zelenina, letní a podzimní ovoce. polévky a nápoje na zahřátí v zimě, limonády a koktejly na ochlazení v horkých dnech... možností je opravdu velmi mnoho.
V jarních a letních měsících je také velmi oblíbené grilování, na podzim a v zimě si zase můžete užívat báječné chvíle u fondue - a zde samozřejmě najdete i recepty pro tyto příležitosti.
Očistíme, opláchneme a důkladně osušíme hříbky a žampiony. Odřežeme jim nožičky a část z nich drobně pokrájíme (5 lžic). Omyjeme petrželku s...
12 kusů malých artyčoků (nebo 8 ks větších) očistíme a omyjeme. Očištěnou a omytou jarní cibulku svážeme a spolu s artyčoky vložíme do většího...
Ciabatu nakrájíme na dvě podélné poloviny. Na horní polovinu navršíme na kolečka nakrájenou okurku a poté prosciutto. Dolní část ciabatty...
Omyjeme a osušíme borůvky. Zralé hrušky omyjeme, rozkrojíme je, odstraníme jaderníky, hrušky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme těsto...
Čerstvé (nebo mražené) borůvky (lidově "haferky") omyjeme a necháme odkapat. Dáme je do skleněné nádoby, zalijeme 1 litrem vodky, nádobu uzavřeme a...
Do kastrolu vlijeme ocet, vložíme koření a zeleninu nakrájenou na kolečka, přilijeme zhruba 0,5 l vody a povaříme 15 minut. Kapra naporcujeme....
Očištěná a omytá játra vložíme do vyššího hrnce a přidáme tolik syrového sádla (nakrájeného na kostky), aby byla játra zakryta. Přilijeme naběračku...
Do mísy dáme jogurt, med, nastrouhanou citrónovou kůru a šleháme metlou, až se vše promísí. Vmícháme 175 g čerstvého míchaného ovoce - např. jahody...
Cukr smícháme se solamylem, dvěma žloutky a lžící mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu a vmícháme do něj připravenou směs. Vše necháme jen vzkypět...
Očištěné, vykuchané a omyté malé jehně osolíme, potřeme máslem a posypeme červenou paprikou. Vložíme ho do pekáče, podlijeme 3 dl vody a pečeme při...
Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a v hrnci osmažíme na oleji dozlatova. Cukety a kedlubny očistíme, opláchneme a pokrájíme na malé kostky. ...
K přípravě paprikáše si připravíme všechnu potřebnou zeleninu. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka, papriky zbavíme jádřinců, opláchneme...
Fazole den předem namočíme do vody. Druhý den fazole scedíme, dáme do hrnce, zalijeme je čistou vodou a dáme vařit. K fazolím přidáme sůl,...
Všechnu zeleninu, kterou potřebujeme k přípravě tohoto salátu omyjeme a oloupeme. Připravíme si zálivku: V hrnečku rozmícháme 1 dl zakysané...
Listy hlávkového salátu řádně omyjeme, potrháme na kusy a dáme do mísy. Uvaříme vajíčka natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytou petrželku...
Třešně dobře opláchneme, vypeckujeme a odložíme do mísy. Maliny opláchneme přes síto, necháme odkapat a pak je přidáme k třešním, dobře vše...
Uvaříme si černý čaj: na 1 litr vody dáme 4 lžičky černého čaje a necháme vyluhovat minimálně 30 minut. Výluh čaje scedíme a dáme do hrnce zahřát....
Všechnu potřebnou zeleninu, kterou budeme nakládat, nejdříve očistíme, zbavíme stopek, jádřinců a pečlivě omyjeme. Pak červené kapie, cibuli,...
Lilky omyjeme, odřežeme stopky a nožem podélně uděláme 3 zářezy hluboké 2 cm. Lilky v hrnci povaříme 5-10 minut v osolené vodě, pak je vyndáme na...
Mušle omyjeme a necháme několik hodin v dostatečném množství osolené studené vody. Oloupeme česnek a rozdrtíme, petrželku a šalotku nasekáme...