Zima
Zima a její chladné dny se v jídelníčku projevují především teplými a také tučnějšími jídly a horkými nápoji. V zimě slavíme i Vánoce a ty jsou spojené s mimořádným hodováním. V této části jsou recepty na různá typická zimní jídla a nápoje, ale také samozřejmě i na vánoční cukroví, vánočku, rybí polévku, smažené ryby, bramborový salát a mnohé další, které vám v zimě určitě přijdou vhod.
Sterilované lečo scedíme, prohřejeme na tuku, mírně osolíme a opepříme. Vejce rozmícháme a vlijeme do horké zeleniny. Zvolna mícháme, až se vejce...
Do čtyř sklenic dáme cukr, jedno kolečko omytého citronu i s kůrou a rum. Každou sklenici dolijeme vařící vodou.
Kysané zelí rozkrájíme a mrkev očistíme, omyjeme a nastrouháme. Zeleninu promícháme s nakrájenou cibulí a vše spojíme majolkou. Salát dochutíme...
Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou a necháme okapat. Dáme do mísy, osolíme, opepříme a promneme. Smetanu rozmícháme s...
Cukr, jablečnou šťávu, víno, citronovou šťávu, celou skořici a hřebíčky prohřejeme - nevaříme. Nápoj přecedíme do skleniček a ihned podáváme.
Do hrnce vlijeme 500 ml vody, přidáme omyté, na plátky nakrájené jablko a všechny uvedené přísady. Prohříváme asi 10 minut těsně pod bodem varu. ...
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí je nakrájíme na kostičky. Očištěnou zeleninu uvaříme v osolené vodě a nadrobno nakrájíme....
Kysané zelí posypeme sladkou a pálivou paprikou, olivovým olejem, octem a dobře promícháme. Podáváme hlavně k fazolovým pokrmům.
Do každé sklenice nalijeme malou odlivku slivovice a griotky, velkou odlivku rumu, přisypeme cukr a zalijeme po okraj horkou vodou. Důkladně...
Jedlé kaštany omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme 1 litrem vody s lžičkou soli. Pomalu je vaříme přibližně 30 minut. Opatrně horké kaštany oloupeme...