Nový Rok
Nový rok je první den po Silvestrovských oslavách a typickým jídlem je čočka v různých úpravách, ale často také třeba polévka - populární je například půlnoční česnečka. Velmi často se také připravuje uzené maso, vepřová kolena, různé pomazánky i zeleninové saláty. V této části najdete i recepty, díky kterým zvládnete případné nepříjené následky silvestrovské noci.
Maso opláchneme horkou vodou, vložíme do hrnce s vařící vodou, osolíme, přidáme koření, přivedeme k varu, var zmírníme a pod poklicí vaříme. Po půl...
Ve vodě uvaříme omyté brambory, zeleninu a vejce. Vše vychladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V míse promícháme s okapaným hráškem, na...
Uvařená vejce, hermelín a salám nastrouháme nahrubo, cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme se solí. Všechny suroviny promícháme v míse s majonézou...
Lučinu v míse našleháme šlehačem, poté do ní přimícháme okapané kompotované brusinky a jemně nastrouhaný křen.
Opláchnutou čočku namočíme a necháme 2 - 4 hodiny nabobtnat ve vodě. Pak přidáme stroužky česneku, kurkumu a bobkový list a uvaříme doměkka. ...
Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy. Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou...
Nejdříve si připravíme kvásek. Zahřejeme zhruba 250ml mléka. Když je mléko vlahé, zamícháme v něm trochu cukru a posypeme jej nadroleným droždím....
Z listového těsta vyválíme placku, pokrájíme šunku, sýr, vařená vajíčka a rohlíky na malé kostičky, promícháme s dvěma syrovými vejci, posypeme...
Změklé máslo utřeme s cukrem a se žloutky. Přidáme nastrouhanou čokoládu, nastrouhané ořechy a mouku spolu s pevným sněhem ušlehaným z bílků. ...
Omyté maso nakrájíme na vyšší řízky. Prořízneme do nich kapsy, maso jemně naklepeme a kapsy zevnitř vytřeme kečupem. Do plátků šunky zabalíme na...
Propláchnutou čočku uvaříme do měkka tak, aby zůstala nerozvařená a znovu ji propláchneme. Přidáme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, kapii a...
Do větší nádoby rozdrobíme kvasnice, přidáme máslo, vejce, mouku, cukr, pokrájenou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče, mléko a všechno dobře...
Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev nakrájíme na tenké dlouhé nudličky. Rozmícháme tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu, vejce, petrželku, sůl a pepř...
Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev, bílý a zelený chřest odděleně uvaříme na skus v troše osolené vody a vyjmeme. 4 výhonky bílého chřestu...
Z pomerančů vykrájíme čisté dílky, odkládáme je do cedníku a šťávu zachytíme. Pomeranče rozdělíme do pohárů a necháme vychladit. Želatinu dáme...
Petržel a mrkev očistíme, omyjeme a oškrabeme. Cibuli oloupeme. Zeleninu nakrájíme na kostičky a 10 minut opékáme na rozehřátém másle. Zelí...
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, povaříme ve slané vodě 10 minut, scedíme a necháme okapat. Mezitím uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a nakrájíme...
Rajčata rozkrájíme na osminky, okurky nastrouháme na hrubém struhadle, cibulky rozpůlíme a v míse promícháme se zálivkou. Tu smícháme z přecezeného...
Šproty scedíme, vložíme do mísy a promícháme s nakrájenou směsí naložené zeleniny.
Šproty scedíme, vložíme do mísy a promícháme s kysaným zelím, které slijeme a drobně pokrájíme.
V míse promícháme přecezený a okapaný celer (část nálevu dáme stranou) s grapefruitem, který jsme zbavili kůry, vyloupali a rozdělili na kousky....
Očištěné hlavičky žampionů nakrájíme na tenké plátky, vložíme do mísy a zalijeme citronovou šťávou, kterou jsme smíchali s hořčicí a solí. Žampiony...
Mírně rozmražené kalamáry vhodíme do vroucí vody se špetkou soli, vaříme půl hodiny, poté je scedíme a necháme vychladnout. V míse je promícháme s...
Konzervu s chobotnicí v oleji vlijeme do mísy, zamícháme do ní hořčici, přimícháme ostatní ingredience nakrájené na drobné kousky a servírujeme. ...
Konzervu sépie vlijeme do mísy i s omáčkou, přimícháme spařenou a drobně nakrájenou cibuli a scezenou a okapanou kukuřici, pórek nakrájený na tenká...
Konzervu scezených mušlí vložíme do mísy, přimícháme na tenké plátky nakrájenou cibuli, kterou jsme spařili, přelili studenou vodou a nechali...
Konzervu mušlí i s nálevem vlijeme do mísy, zakapeme citronovou šťávou a promícháme.
Přebranou a propláchnutou čočku vaříme v tlakovém hrnci bez namáčení. Po dvaceti minutách varu čočku zkusíme, pokud je měkká, přecedíme ji a...
Přebrané a propláchnuté fazole necháme přes noc namočené ve vodě. Poté je slijeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme čistou vodou, vaříme zhruba...
V míse smícháme fazole i s rajčatovou šťávou, scezený a okapaný celer, který jsme nakrájeli nadrobno, scezené nakrájené houby, drobně nakrájenou a...