Nový Rok
Nový rok je první den po Silvestrovských oslavách a typickým jídlem je čočka v různých úpravách, ale často také třeba polévka - populární je například půlnoční česnečka. Velmi často se také připravuje uzené maso, vepřová kolena, různé pomazánky i zeleninové saláty. V této části najdete i recepty, díky kterým zvládnete případné nepříjené následky silvestrovské noci.
Maso opláchneme horkou vodou, vložíme do hrnce s vařící vodou, osolíme, přidáme koření, přivedeme k varu, var zmírníme a pod poklicí vaříme. Po půl...
Ve vodě uvaříme omyté brambory, zeleninu a vejce. Vše vychladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. V míse promícháme s okapaným hráškem, na...
Uvařená vejce, hermelín a salám nastrouháme nahrubo, cibuli drobně pokrájíme, česnek utřeme se solí. Všechny suroviny promícháme v míse s majonézou...
Lučinu v míse našleháme šlehačem, poté do ní přimícháme okapané kompotované brusinky a jemně nastrouhaný křen.
Opláchnutou čočku namočíme a necháme 2 - 4 hodiny nabobtnat ve vodě. Pak přidáme stroužky česneku, kurkumu a bobkový list a uvaříme doměkka. ...
Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy. Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou...
Nejdříve si připravíme kvásek. Zahřejeme zhruba 250ml mléka. Když je mléko vlahé, zamícháme v něm trochu cukru a posypeme jej nadroleným droždím....
Z listového těsta vyválíme placku, pokrájíme šunku, sýr, vařená vajíčka a rohlíky na malé kostičky, promícháme s dvěma syrovými vejci, posypeme...
Změklé máslo utřeme s cukrem a se žloutky. Přidáme nastrouhanou čokoládu, nastrouhané ořechy a mouku spolu s pevným sněhem ušlehaným z bílků. ...
Omyté maso nakrájíme na vyšší řízky. Prořízneme do nich kapsy, maso jemně naklepeme a kapsy zevnitř vytřeme kečupem. Do plátků šunky zabalíme na...
Propláchnutou čočku uvaříme do měkka tak, aby zůstala nerozvařená a znovu ji propláchneme. Přidáme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, kapii a...
Do větší nádoby rozdrobíme kvasnice, přidáme máslo, vejce, mouku, cukr, pokrájenou pomerančovou kůru a šťávu z pomeranče, mléko a všechno dobře...
Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev nakrájíme na tenké dlouhé nudličky. Rozmícháme tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu, vejce, petrželku, sůl a pepř...
Troubu předehřejeme na 200 °C. Mrkev, bílý a zelený chřest odděleně uvaříme na skus v troše osolené vody a vyjmeme. 4 výhonky bílého chřestu...
Z pomerančů vykrájíme čisté dílky, odkládáme je do cedníku a šťávu zachytíme. Pomeranče rozdělíme do pohárů a necháme vychladit. Želatinu dáme...
Petržel a mrkev očistíme, omyjeme a oškrabeme. Cibuli oloupeme. Zeleninu nakrájíme na kostičky a 10 minut opékáme na rozehřátém másle. Zelí...
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, povaříme ve slané vodě 10 minut, scedíme a necháme okapat. Mezitím uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a nakrájíme...
Rajčata rozkrájíme na osminky, okurky nastrouháme na hrubém struhadle, cibulky rozpůlíme a v míse promícháme se zálivkou. Tu smícháme z přecezeného...
Šproty scedíme, vložíme do mísy a promícháme s nakrájenou směsí naložené zeleniny.
Šproty scedíme, vložíme do mísy a promícháme s kysaným zelím, které slijeme a drobně pokrájíme.
V míse promícháme přecezený a okapaný celer (část nálevu dáme stranou) s grapefruitem, který jsme zbavili kůry, vyloupali a rozdělili na kousky....
Očištěné hlavičky žampionů nakrájíme na tenké plátky, vložíme do mísy a zalijeme citronovou šťávou, kterou jsme smíchali s hořčicí a solí. Žampiony...
Mírně rozmražené kalamáry vhodíme do vroucí vody se špetkou soli, vaříme půl hodiny, poté je scedíme a necháme vychladnout. V míse je promícháme s...
Konzervu s chobotnicí v oleji vlijeme do mísy, zamícháme do ní hořčici, přimícháme ostatní ingredience nakrájené na drobné kousky a servírujeme. ...
Konzervu sépie vlijeme do mísy i s omáčkou, přimícháme spařenou a drobně nakrájenou cibuli a scezenou a okapanou kukuřici, pórek nakrájený na tenká...
Konzervu scezených mušlí vložíme do mísy, přimícháme na tenké plátky nakrájenou cibuli, kterou jsme spařili, přelili studenou vodou a nechali...
Konzervu mušlí i s nálevem vlijeme do mísy, zakapeme citronovou šťávou a promícháme.
Přebranou a propláchnutou čočku vaříme v tlakovém hrnci bez namáčení. Po dvaceti minutách varu čočku zkusíme, pokud je měkká, přecedíme ji a...
Přebrané a propláchnuté fazole necháme přes noc namočené ve vodě. Poté je slijeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme čistou vodou, vaříme zhruba...
V míse smícháme fazole i s rajčatovou šťávou, scezený a okapaný celer, který jsme nakrájeli nadrobno, scezené nakrájené houby, drobně nakrájenou a...
V míse smícháme fazole i s rajčatovou šťávou, scezený a okapaný celer, který jsme nakrájeli nadrobno, nakrájené zelí i s nálevem, drobně nakrájenou...
Očištěné zelí zbavené vrchních listů nastrouháme najemno a ve vroucí vodě se špetkou soli deset minut vaříme. Občas promícháme, jakmile zelí změkne...
Očištěné zelí zbavené vrchních listů nastrouháme najemno a ve vroucí vodě se špetkou soli deset minut vaříme. Občas promícháme, jakmile zelí změkne...
Na vál prosejeme mouku, přidáme pokrájenou změklou Heru, pokrájený sýr, sůl a vypracujeme hladké těsto. Z těsta na pomoučeném válu vyválíme tenčí...
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí, necháme na teple vzejít kvásek. Tuk rozehřejeme, žloutky rozmícháme ve zbylém...
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí, necháme na teple vzejít kvásek. Tuk rozehřejeme, žloutek rozmícháme ve zbylém...
Listové těsto na pomoučeném válu rozválíme na plát, nakrájíme čtverce a plníme brynzovou náplní. Rohy čtverce přeložíme přes náplň, dobře...
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, nakrájíme čtverce a plníme brynzovou náplní. Rohy čtverce přeložíme přes náplň, dobře...
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Necháme na teple vzejít kvásek. Žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce....
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce....
Ve dvou lžících vlažného mléka rozmícháme cukr a rozdrobené droždí. Necháme na teple vzejít kvásek. Žloutek rozmícháme ve zbylém vlažném mléce....
Lučinu v míse našleháme šlehačem, poté do ní přimícháme nastrouhanou nivu a scezené a okapané kompotované brusinky.
Lučinu v míse našleháme šlehačem, poté do ní přimícháme na tenké měsíčky nakrájené, oloupané kiwi a jemně posekané bylinky. Směs osolíme a lehce...
Paštiku našleháme šlehačem, přidáme nahrubo nastrouhané jablko (ihned zakápneme citronovou šťávou), které jsme oloupali a vykrojili jádřinec,...
Paštiku s krémovým sýrem našleháme šlehačem, přidáme nastrouhaný ementál a marmeládu. Ještě pár vteřin šleháme šlehačem a poté vmícháme čerstvý...
Paštiku s lučinou našleháme šlehačem, přimícháme na tenké měsíčky nakrájený pomeranč, který jsme pečlivě oloupali. Nakonec ochutíme jemně...
Lučinu šlehačem vyšleháme se změklým máslem, zašleháme umletou šunku, papriku, vmícháme na jemné nudličky nakrájené mandle, které jsme spařili a...
Lučinu s tuňákem šlehačem vyšleháme do pěny. Poté vmícháme scezené, okapané a pokrájené žampiony.
Lučinu šlehačem ušleháme s okapanými šproty do pěny. V míse smícháme s ustrouhanými okurkami a jemně nakrájenými cibulkami. Nakonec do pěny...
Lučinu ušleháme se smetanou do pěny, poté vmícháme jemně nasekané čerstvé bylinky.