Zabijačka
Domácí zabijačka vepře se většinou koná v chladnějších dnech v období před Vánocemi. Typická zabijačková jídla jsou především ovar, zabijačková polévka, jitrnice, jelítka, tlačenka a také zabijačkový guláš. Recepty na všechny tyto oblíbené zabijačkové pochoutky se liší například podle regionu.
Na zabijačce nesmí chybět pivo. Pokud budete na domácí zabijačku pozváni a nevíte, jaký dárek s sebou vzít, máme pro vás tip - soupravu na domácí vaření piva. Možná, že na příští zabijačce ho ochutnáte...
Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě spolu s cibulí. Maso vykostíme a na drobno rozsekáme. Játra...
Vychlazené plátky tlačenky obalíme postupně v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Postup ještě jednou zopakujeme. Obalené plátky...
Vepřovou hlavu, bůček a plíce očistíme a opláchneme. Spolu s cibulí je uvaříme v mírně osolené vodě, vykostíme a na hrubo rozsekáme. Vepřová játra...
Vepřovou hlavu, plíce a játra očistíme a opláchneme. Uvaříme je v mírně osolené vodě (játra po 10 minutách varu vyjmeme), hlavu vykostíme a vše...
Brambory vaříme 10 minut ve slupce. Scedíme a každou bramboru promáčkneme. Nandáme do pekáčku, přidáme neloupané stroužky česneku, osolíme a...
Domácí jitrnice (nebo jelítka) opečeme po obou stranách na rozpáleném tuku dokřupava. Kroupová jelítka nakrájíme na plátky a opečeme. Podáváme s...
Očištěné a omyté maso uvaříme v osolené vodě. Vychladlé nakrájíme na kostky nebo na proužky. Část vývaru necháme odpařit na menší množství a...
Menší hlávky zelí dobře očistíme, košťály nařízneme (dost hluboko) a hlávky zelí vložíme do keramického soudku. Postupně jak zelí vkládáme, tak je...
Jitrnici rozlomíme a obsah vymačkáme do misky. Přidáme sádlo a polovinu strouhaného křenu. Vše spolu důkladně promícháme a mažeme na krajíčky...
Omytý bůček uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Maso vykostíme a umeleme. Do vývaru z masa namočíme rohlíky, vymačkáme a přidáme...
Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme. Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme....
Vepřové očištěné a dobře omyté ucho dáme do 1,5-2 litru vody, přidáme sůl, bobkový list, celý černý pepř, celou oloupanou cibuli a očištěnou omytou...
Nožičky očistíme, omyjeme a dáme do hrnce s 2-2,5 litru vody. Přidáme sůl, bobkový list, celou oloupanou cibuli a česnek, přivedeme k varu. Potom...
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a v pánvi na rozpáleném sádle osmažíme dozlatova. Promyté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka (1 litr + 1...
Maso omyjeme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme koření. Zeleninu očistíme a necháme vcelku, přidáme k masu. Přiklopené vaříme 120 minut....
Maso dáme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Uvedeme k varu a vaříme 90 minut. Poté přidáme očištěnou zeleninu a koření. Kapustu rozkrojíme na...
Plec, krkovičku, nožičky a kůži dáme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Uvedeme k varu a vaříme 90 minut. Poté přidáme zeleninu kromě kapusty a...
Vepřovou hlavu očistíme a omyjeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Hlavu vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celý...
Omyjeme vepřové maso z plecka, dobře očistíme a omyjeme nožičky, tučné maso z hlavy (lalok), kůže, srdce, jazyk a játra. Do velkého hrnce dáme...
Vepřová kolena omyjeme a vložíme do keramické nádoby střídavě s vrstvou 200g nastrouhané kořenové zeleniny, soli, bobkového listu a nakrájené...
Vepřové koleno dobře očistíme, omyjeme, dáme do hrnce s 2 litry vody s očištěnou cibulí, 2 stroužky česneku, celým černým pepřem, novým kořením,...
V hrnci rozpálíme sádlo. Přidáme na kostky nakrájené maso, na kolečka nakrájenou cibuli, zpěníme, zasypeme paprikou, přidáme jalovec, kmín,...
Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky, česnek prolisujeme. V pánvi rozškvaříme slaninu, přisypeme cibuli, osmahneme dozlatova, přidáme...
Maso omyjeme, kůži dobře očistíme, oškrábeme a spolu se srdcem omyjeme pod tekoucí vodou. Cibuli očistíme, překrojíme napůl, česnek prolisujeme. ...
Vykostěný bůček a plíce uvaříme a umeleme. Ve vodě namočíme veku, játra umeleme, česnek prolisujeme. Namočenou veku dobře vymačkáme, smícháme s...
Vepřovou libovou plec, uzené maso a maso z králíka omyjeme, osušíme. Každé maso dáme zvlášť do hrnců a zalijeme vodou. Na uzené maso přilijeme 5-6...
V kastrůlku zahřejeme mléko, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něho droždí, přisypeme lžičku cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku a...
Šunková kolena vložíme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu, sbíráme. Předvařené koleno vyndáme,...
Vepřový lalok s kůží a vepřové libové maso (i odřezky), srdce a plíce omyjeme, dáme do velkého hrnce, zalijeme 5 litry vody a přivedeme k varu....
Cibule oloupeme, drobně pokrájíme a na rozpáleném másle je usmažíme dozlatova. Žemle pokrájíme na kostičky, dáme je do mísy, přelijeme masovým...
Den předem v 6 dl vývaru z uzeného masa nebo ve vývaru z uzených klobás necháme nabobtnat omyté ječné krupky (lámanku). Druhý den k nim přidáme...
Dobře očistíme 1/2 vepřové hlavy, vepřovou krkovici, maso dáme do většího hrnce, přilijeme přibližně 3 l vody, přidáme sůl, oloupanou cibuli,...
Při zabíjačce omyjeme polovinu vepřového srdce, polovinu plic, slezinu a vepřové koleno. Všechno vložíme do hrnce s 2,5-3 litry vody a vaříme s...
Dobře omyjeme vepřové i telecí plíce, vepřové srdce, slezinu, játra a vnitřnosti dáme do velkého hrnce, přilijeme studenou vodu, vložíme oloupanou...
Omyjeme vepřové maso bez kosti a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme cibule a drobně je pokrájíme. V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli...
Vepřová žebra a vepřové maso omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 litry vody. Přidáme 3 očištěné cibule, bobkový list, celý pepř, nové koření a sůl a maso...
Dobře očištěné a omyté 4 nožičky, 4 kolena, 1 kg vepřové plece a 1 kg bůčku dáme vařit do velkého hrnce přibližně s 6-8 litry vody. Všechno maso...
Horký jitrnicový prejt rozdělíme do sklenic, cca 3 cm pod horní okraj a ihned zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po...
Nejdříve uvaříme prejt. Do většího hrnce dáme omyté maso: ovarové koleno, vepřový bůček, vepřová játra, přidáme očištěnou celou cibuli, bobkový...
Vepřovou ledvinu rozkrojíme podélně na poloviny, očistíme, pokrájíme na kousky, dobře ji promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do misky s 2 dl mléka...