Uzení
Udit se mohou různé druhy masa, ryby, klobásy, salám a také třeba sýry. Domácí uzeniny jsou samozřejmě mnohem lepší, než kupované - pokud je kupovat musíte, pak vybírejte opravdu pečlivě.
V této části najdete různé recepty na uzení a určitě si z nich vyberete. Zajímavý je například uzený salám z husí kůže, ale třeba i uzené kančí maso.
Maso propláchneme pod tekoucí studenou vodou. Napíchneme na háky a převážeme provázkem. Vložíme do velké misky a důkladně prosolíme. Připravené...
Kapra zbavíme šupin, vykucháme, hlavu a ocasní části odstraníme. Zbylou část kapra omyjeme, osušíme a zavěsíme do udírny na 2 hodiny. Potom maso...
Očištěné a omyté jehněčí maso umeleme, slaninu nadrobno nakrájíme a uzené maso umeleme nebo jemně nasekáme. Promícháme, směs osolíme, okořeníme,...
3,5 kg vepřového libového masa z plecka, 1,5 kg bůčku, 0,5 kg hovězího předního masa (např. z krku) omyjeme. Bůček pomeleme na masovém strojku a...
Vepřový bok a kýtu nakrájíme na drobné kostičky a ty promícháme. Přibližně třetinu nakrájeného masa umeleme na masovém strojku. Hovězí maso také...
Tvrdý tvaroh nastrouháme, dobře promícháme se solí a vytvarujeme dva menší bochníčky. Dáme je do udírny a necháme velmi pozvolna vyudit. Takto...
Kančí maso s kostí(nejlépe žebra) odblaníme, omyjeme, osušíme, česnek utřeme se solí a vetřeme do masa. Maso zavěsíme na hák a dáme do udírny cca...
Vykuchané a očištěné kapry omyjeme. Ryby potřeme česnekem utřeným se solí a okmínujeme. Maso potom uložíme do vhodné nádoby a necháme v chladu...
Bůček bez kosti a kýtu nakrájíme na kostky a umeleme. Ve velké nádobě zpracujeme maso s ostatními surovinami, až se maso lepí na ruce. To je důkaz...
Očištěná kachní prsa naložíme do směsi soli, cukru, tymiánu, rozmarýnu a jalovce. Maso marinujeme nejméně 24 hodin. Potom maso opláchneme a udíme...