Dušení
Dušení je poměrně častá tepelná úprava, která se používá především při přípravě masa, ryb, některých druhů zeleniny nebo třeba i rýže. Při dušení potravin, které probíhá v malém množství tuku, vody, vývaru nebo vlastní šťávě dochází jen k minimální ztrátě vitamínů, minerálních a dalších důležitých látek.
Dušení na rozdíl od vaření probíhá v uzavřeném hrnci, pekáči nebo i v hluboké pánvi - nejlépe pánvi WOK. Potraviny můžeme dusit přímo na sporáku, ale také v troubě. Na sporáku nejčastěji dusíme maso, ryby a zeleninu, v troubě masové závitky, hovězí pečeni, rýži nebo třeba i kroupy.
Omyjeme brambory, uvaříme je ve slupce v 7 dl vody doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy,...
Z mouky, jogurtu, vejce, kypřicího prášku a soli si vypracujeme hladké těsto, které vyválíme do kulatého plátu. Kolo podělíme na 8 výsečí. Mleté...
Sušené houby namočíme na 30 minut do vody. Housky nakrájíme do mísy s mlékem, přidáme nasekanou cibuli, nasekanou kopřivu, krupici, nastrouhaný...
Oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampiony, osmahneme je a vmícháme očištěnou, na...
12 kusů malých artyčoků (nebo 8 ks větších) očistíme a omyjeme. Očištěnou a omytou jarní cibulku svážeme a spolu s artyčoky vložíme do většího...
Omyté papriky rozpůlíme, očistíme a krátce podusíme na oleji. Necháme vychladnout. Vařenou nebo dušenou rýži promícháme s majonézou a jemně...
Vepřovou plec nebo ořez opláchneme a nakrájíme na kousky po 25g (3-4ks na porci). Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a dorůžova osmahneme na...
V rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme dozlatova slaninu nakrájenou na proužky. Přidáme celer a mrkev nakrájené na kostičky a 5 minut podusíme....
Artyčoky necháme na sítu okapat. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme artyčoky, mírně je podusíme. Smícháme vejce s mlékem, solí, pepřem a...
Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Ředkev oloupeme a nakrájíme na kostičky (popřípadě můžeme použít i kedlubnu). Česnek utřeme. Vodu,...