Pečení
Pečení je velmi využívaná možnost tepelné úpravy různých druhů masa, drůbeže, ryb, ale i zeleniny. Pečou se samozřejmě i sladké a slané pekařské výrobky z různých těst - koláče, buchty, dorty.... Při pečení je velmi důležitá teplota a čas, ale samozřejmě také kvalita a příprava surovin i potravin.
Pro pečení se nejvíce využívá klasická kuchyňská trouba, použít se ale dá i trouba mikrovlnná, pokud je vybavena příslušným programem a samozřejmě i topnými spirálami. Maso, drůbež, ryby i zeleninu můžeme péct v pekáči, ale i na grilu nebo pánvi.
Omytá kuřecí stehna vložíme na jemně nakrájenou cibuli, zpěněnou na oleji, zlehka je opečeme. Přidáme šunku, pokrájenou na nudličky, rozetřený...
Troubu předehřejeme na 160C. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky a žloutky. Žloutky utřeme se 100g cukru dohladka, přidáme mouku a za stálého...
Papriky omyjeme, osušíme a celé dáme na pekáč zapéct do trouby. Pečeme přibližně 30 minut při 200 °C. Upečené papriky mohou mít až hnědočerné...
Šalotku očistíme, petrželku kudrnku a pažitku omyjeme a vše velmi nadrobno pokrájíme. Omyté a osušené filety čerstvého lososa nakrájíme na velmi...
Žampiony: Žampiony očistíme, umyjeme, nakrájíme na silnější kousky a dáme do hrnce. Přidáme drobně nasekanou chilli papričku, na tenká kolečka...
Omyjeme brambory, uvaříme je ve slupce v 7 dl vody doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy,...
Houby nakrájíme na slabé plátky, šunku na malé kostičky a vejce vaříme 8 minut natvrdo. Na pánvi rozpustíme máslo, přisypeme houby, šunku a krátce...
Kuřecí prsa omyjeme, pokrájíme na kousky a rozmixujeme s 1 dl smetany. Rozmixované maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, přilijeme 2 dl smetany...
Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a část dužiny, aby jablka zůstala celá, zakapeme je citronovou šťávou. Do každého jablka vložíme plátek šunky. ...
Chléb nakrájíme na kostičky a v míse namočíme do mléka. Na pánvi zpěníme na 2 lžících másla nakrájený mangold, pórek, petrželovou a celerovou nať....