Pára
Vaření v páře je jedna z velmi šetrných možností tepelné úpravy potravin. Nejčastěji se používá u zeleniny, ale v páře je možné vařit třeba i rýži nebo luštěniny, případně ohřívat některá jídla. K dispozici jsou speciální hrnce na vaření v páře, ale také samostatné napařovací vložky, které se dají do hrnce s vhodným průměrem. Recepty v této části pro vás zcela jistě budou zajímavou inspirací a zdravé vaření v páře budete využívat častěji.
Pražmu naporcujeme na filety, cca 5min podusíme v páře a uchováme v teple. Citrusy oloupeme, rozdělíme na dílky a odstraníme slupky. Ananas...
Ořechy umeleme, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme kompaktní hmotu. Tu povaříme ve vodní lázni, poté plníme do košíčků a přeléváme...
Ve vodě necháme 2 minuty kapustové listy, poté otřeme do sucha. V mixéru rozmixujeme kuřecí maso a krevety. Dáme do mísy s chilli, vejcem a...
Malé zapékací formičky vymažeme máslem a do každé opatrně rozklepneme celé vejce. Vejce mírně osolíme a formičky postavíme do větší nádoby s...
Omytá kuřecí prsa propícháme vidličkou, polijeme vínem a mírně osolíme. Maso vložíme do pařáku a v páře necháme asi 15 minut.
Kuřecí prsa rozkrojíme na plátek, opatrně naklepeme, nepatrně osolíme, posypeme drceným kmínem a doprostřed položíme kousek tvarůžku zabaleného do...
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a vmícháme mleté oříšky. Cukrářským sáčkem tvarujeme z připraveného těsta na plech vyložený pečicím papírem...
Toustový chléb nakrájíme na malé kostičky a vložíme na plech na 10 min. do trouby na 180 stupňů, aby mírně ztvrdl. Mezitím opečeme na pánvi na...
Dušenou šunku nakrájíme na malé kostičky a krátce ji podusíme na másle. Přidáme očištěnou, jemně nakrájenou a zvlášť uvařenou zeleninu,...
Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme nakrájené maso, osolíme a nalijeme do pekáčku vymaštěného máslem....
Tvaroh rozmícháme a mírně osolíme. Žemli nakrájíme na malé kostičky a zvlhčíme ji mlékem. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. 250g...
3/4 dávky mléka svaříme s polovinou cukru, přidáme nastrouhanou kakaovou polevu a za stálého míchání ji rozvaříme. Žloutky dobře rozšleháme se...
Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme ze všech stran. Do hrnce dáme osolenou vodu, kápneme trochu oleje a...
Smícháme citronovou a pomerančovou štávu, česnek, papriku, oregano, kmín, hřebíček, skořici a podle chuti osolíme a opepříme. Kuře rozporcujeme...
Švestky vypeckujeme, nakrájíme na dílky a s trochou vody a cukrem povaříme doměkka. Necháme vychladnout. Mezitím v míse smícháme rozpuštěné máslo...
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a na rozpáleném másle ze všech stran orestujeme. Poté přidáme nakrájené houby ,zalijeme vínem a vývarem,...
Vyšleháme žloutky ve vodní lázni, postupně přiléváme 150ml bílého vína. Do zhoustnutí šleháme. Vmícháme 5 lžic másla, osolíme, přidáme šťávu z...
Maso umeleme se slaninou a namočenými vymačkamými žemlemi. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na másle, přidáme petrželku, odstavíme a přimícháme...
Z bílků ušleháme pevný sníh a po částech do něj zašleháme cukr. Sníh šleháme v páře do zhoustnutí, pak z lázně vyjmeme a šleháme do vychladnutí. ...
Uvaříme v páře očištěnou kapustu. Dozlatova osmahneme nakrájenou slaninu a cibulku. Na kostičky nakrájíme brambory, smícháme s nakrájenou...
V míse utřeme polovinu másla se žloutky a solí do pěny. Přidáme horké prolisované brambory, koření a pevný sníh z bílků. Pudinkovou formu...
Rybu po obou stranách šikmo nařízneme, naložíme jí do směsi rýžového vína, sojové omáčky, jemně pokrájeného zázvoru a sezamového oleje. Zakryté...
Jehněčí filet nebo panenku nakrájíme po vláknu na 6 dlouhých hranolků, promícháme s jemně nasekaným zázvorem, sečuánským pepřem, solí, nasekanou...
Rýži přebereme, propláchneme a dáme vařit do studené vody. Vaříme asi 3-5 minut. Rýži scedíme a dovaříme ji v páře tak, že nádobu vložíme do vodní...
Housku namočíme do vína a vymačkáme. Polovinu husích jater, slaniny, masa, telecích jater a housku jemně umeleme. Přidáme vejce a našleháme do...
Rajčata omyjeme a horní část odkrojíme jako víčko. Dužinu vydlabeme. Zelí rozpůlíme, odstraníme košťál a listy nakrájíme na jemné nudličky. Zázvor...
Kapustové listy omyjeme a krátce 1-2min povaříme v osolené vodě. Vyjmeme a necháme okapat. Petrželku opláchneme, vodu setřepeme a nasekáme najemno...
Maso nakrájíme na kousky o velikosti cca 2cm a necháme cca 10min marinovat ve směsi rybí a ústřicové omáčky. Koriandr omyjeme, necháme okapat a...
Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do něj pískový cukr. V pekáčku necháme vařit mléko a naběračkou v něm zaváříme sněhové koule - vaříme po...
Obě čekanky rozebereme a nakrájíme na větší kousky. Dýni a celer nakrájíme na plátky a orestujeme cca 8min doměkka na 20ml rozpáleného oleje....
Obě čekanky i lociku podusíme odděleně na polovině oleje. Lociku a listovou čekanku nakrájíme nahrubo, belgickou čekanku na proužky. Promícháme a...
Mangold očistíme a oddělíme stonky a listy. Bílé stonky a nakrájené brambory povaříme ve vodě se špetkou soli, bobkovým listem a trochou oleje. ...
Na omáčku stroužky česneku oloupeme a rozdělíme na polovinu. Zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a cca 1min povaříme. Vodu slijeme a postup...
Do mísy nasypeme mouku, přidáme 50ml vlažné vody, 1/2 lžičky cukru, přepuštěné máslo a vypracujeme hladké, vláčné těsto. Na pomoučeném vále...
Lotosový kořen oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Oloupanou okurku a mrkev nakrájíme rovněž na kolečka. Jablečný ocet smícháme se zeleninovým...
Cuketu, mrkev a pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme rovněž na kostičky. Žampiony...
Na pěnu rozebereme květák na růžičky a povaříme je cca 10min v 700ml vody smíchané s mlékem a špetkou soli. Poté slijeme a rozmixujeme s ricottou,...
Fenykl očistíme, nakrájíme na kostičky a pokapeme šťávou vylisovanou z citronu. Přidáme trochu nastrouhané citronové kůry, polovinu oleje, špetku...
Máslo s cukrem a vejci utřeme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, sůl a nakonec zlehka vmícháme mleté oříšky a mléko. Část těsta nalijeme...
Pstruží maso zbavené kostí a kůže umeleme, osolíme a opepříme. Ve šlehači krátce rozšleháme s bílkem a vzniklou kaši necháme 2 hodiny v chladu. ...